חוששים מאיבוד הזהות הלאומית: לבריטים לקח רק שנה להבין

מפלגת הלייבור בראשות סטארמר הבטיחה להיאבק בהגירה הבלתי חוקית לבריטניה, אך איבדה מזמן את היכולת לבלום את זרם המהגרים • הציבור הבריטי כבר מתנגד למדיניות השמאל של המפלגה – אבל נותרו עוד ארבע שנים לבחירות, כך שצפוי להיות מעניין בממלכה

מהגרים באנגליה, צילום: GettyImages

בדיוק לפני שנה, ביולי 2024, זכתה מפלגת השמאל הבריטית הלייבור בניצחון חסר תקדים על המפלגה השמרנית. לאחר 14 שנות שלטון של השמרנים, שבהן ה"הישג" המרכזי שלהם היה להוביל את בריטניה אל מחוץ לאיחוד האירופי, החליטו הבריטים להחליף את ההנהגה והעניקו ללייבור רוב עצום בפרלמנט, 411 מושבים מתוך 650, ואת המנדט והיכולת לשנות את פני הממלכה.

המיאוס מהשמרנים בקרב הציבור הבריטי היה רב כל כך, שהמפלגה קרסה מ-365 מושבים בבחירות 2019 ל-121 מושבים בבחירות 2024 - התוצאה הגרועה ביותר למפלגה מאז 1906. חשוב לציין ששיטת הבחירות בבריטניה מזכירה קצת את השיטה האמריקנית: כל חבר פרלמנט נבחר באזור שלו בשיטת "המנצח לוקח הכל". ואכן, אף שהלייבור זכתה ב-63% מהמושבים בפרלמנט, בפועל היא זכתה ב-34% מהקולות בקרב הציבור הרחב לעומת 24% לשמרנים.

למרות הציפייה שהלייבור בראשות מנהיגה החדש קיר סטארמר, שנתפס כמי שניקה את מפלגתו מהאנטישמיות בתקופת היו"ר הקודם ג'רמי קורבין (שבין היתר הרעיף שבחים על חמאס ועל חיזבאללה), הצליחה מפלגת השמאל הבריטית בתוך שנה אחת בלבד לאבד את אמון הציבור הבריטי בעיקר בגלל נושא אחד - ההגירה הבלתי חוקית לבריטניה. רה"מ סטארמר הציג תוכנית לבלימת מהגרים: מבקשי מקלט שבקשתם נדחתה יועברו למדינות שלישיות, דבר שירתיע הרבה מהגרים בלתי חוקיים להיכנס למדינה.

משלם המיסים הבריטי מממן מהגרים בלתי חוקיים, בעיקר מוסלמים, בעלות של כ-10 מיליארד ליש"ט בשנה. האם ממשלת הלייבור מובילה לחיסול הזהות הבריטית?

אולם למרות ההבטחות של סטארמר והלייבור לבלום את ההגירה הבלתי חוקית, שלדעת רבים גורמת לשינוי פניה של אנגליה, בשנה האחרונה נכנסו לבריטניה כ-50 אלף מהגרים בלתי חוקיים. אלו הצטרפו למאות אלפים שכבר הסתננו בשנים האחרונות, מרביתם צעירים ממדינות מוסלמיות. למשלם המיסים הבריטי זה עולה קרוב ל-10 מיליארד ליש"ט בשנה.

בעוד מערכת הבריאות בבריטניה נמצאת בקשיים לא מבוטלים, אותם מהגרים זוכים להטבות משמעותיות מהמדינה על חשבון משלם המיסים הבריטי, הכוללות שהייה בבתי מלון וטיפולים רפואיים בחינם. הביקורת על ממשלת הלייבור היא כה חריפה, עד שיש מי שטוענים כי בחוסר יכולתה לעצור את ההגירה הבלתי חוקית, בעיקר ממדינות מוסלמיות, היא מובילה לחיסול הזהות הבריטית.

למרות הציפייה שהמצב הנוכחי בבריטניה יוביל להתאוששות של מפלגת השמרנים, בפועל נראה שהציבור הבריטי מאס בה ואינו רואה במפלגה אלטרנטיבה שלטונית ללייבור. לוואקום הזה נכנסה מפלגת הרפורמה (Reform UK) בראשות נייג'ל פרג', שחרטה על דגלה את המאבק בהגירה הבלתי חוקית לבריטניה ושמירת הזהות הבריטית.

לעומת בחירות 2024, שבהן זכתה המפלגה ב-14% מקולות הבוחרים (אך למרות זאת השיגה רק חמישה מושבים בפרלמנט), סקר שנערך בשבוע שעבר מצביע שמפלגת הרפורמה מובילה עם 28%, לעומת 22% ללייבור ו-17% לשמרנים.

אולם כאשר בודקים בסקרים מה יהיה מאזן הכוחות בפרלמנט, התוצאות הן לא פחות ממדהימות - מפלגת הרפורמה צפויה לקבל 290 מושבים לעומת 126 ללייבור ו-81 לשמרנים. בסקרים אחרים זוכה מפלגת הרפורמה לרוב מוחלט בפרלמנט, דבר שממחיש בבירור את התפנית החדה שעוברת על הציבור הבריטי, שמתנגד בתוקף לאוזלת ידה של ממשלת השמאל של הלייבור להגן על גבולותיה של הממלכה.  

לסיכום, הנתונים מראים שהציבור הבריטי מתנגד בתוקף למדיניות השמאל של הלייבור וסטארמר, שאיבדו כבר מזמן את היכולת לבלום את זרם המהגרים הבלתי חוקיים לבריטניה. לצד העלות הכלכלית של ההגירה הבלתי חוקית, הציבור הבריטי חושש מאיבוד הזהות הלאומית של בריטניה. נותרו עוד ארבע שנים לבחירות בבריטניה, כך שצפוי להיות מעניין בממלכה.


ד"ר אורי ורטמן הוא מרצה ועמית מחקר באונ' דרום וויילס בבריטניה, עמית מחקר במרכז לאסטרטגיה רבתי לישראל (ICGS), ומחבר הספר "התרסקות: מפלגת העבודה 2024-1992"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר