המהומות בלוס אנג'לס הן פרומו לאירופה

איך תתמודד אירופה עם אינתיפאדה של פליטים כמו באמריקה? ומה היה קורה פה, לו הסכימו הפלשתינים להצעה הישראלית להכניס 100 אלף פליטים פלשתינים?

המהומות בלוס אנג'לס. צילום: REUTERS

וגיית ההגירה הבלתי חוקית למדינות אירופה היא מהנושאים המרכזיים שמעסיקים את הציבור ביבשת, ואולי החשובה ביותר.

בעשור האחרון ראינו מיליוני מהגרים בלתי חוקיים מאזורים נחשלים, בעיקר ממדינות אפריקה והמזרח התיכון, מסתננים למדינות המערב. אותם מהגרים, בעיקר גברים מוסלמים צעירים, זוכים עם הגעתם להטבות רבות מהמדינות המארחות, דבר שמעורר מחאה רבה בקרב המקומיים, שרואים כיצד כספי המיסים שלהם מנוצלים לתמיכה בהגירה בלתי חוקית. ההגירה הבלתי חוקית מעצימה את מגמת השינוי הדמוגרפי באירופה, שבמסגרתה מתחזק האסלאם ביבשת. סוגיה זו גורמת לאזרח הקטן במדינות כמו בריטניה, גרמניה, צרפת וכו' לשאול את עצמו אם הזהות האירופית המסורתית המזוהה עם הנצרוּת עומדת לאבד את הדומיננטיות שלה ביבשת לטובת תרבות אחרת, שעל פי הנעשה במדינות המקור של מרבית המהגרים, אינה מכבדת את תרבות המערב הליברלית ואף קוראת להשמדתה.

לצד הפעילות באירופה של ארגונים אסלאמיים כגון האחים המוסלמים, כאשר דוחות מתריעים מפני פעילות חתרנית של ארגונים אלו במטרה לחדור מבפנים בצורה הדרגתית למוסדות המדינה כדי להקים לבסוף מדינת הלכה אסלאמית, נראה שהציבור המערבי כבר החל להקיץ משנת החורף הארוכה שלו, שנמשכה כמה עשורים. לצד ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב, תוצאות הבחירות בכמה מדינות באירופה, לצד סקרי דעת קהל בארצות נוספות ביבשת המצביעים על שינויים פוליטיים עמוקים, ממחישים היטב שהציבור במערב מתחיל להיאבק על מורשתו ותרבותו כנגד ההגירה הבלתי חוקית, שרבים רואים בה פלישה במסווה של הגירה.

בגרמניה, למשל, זכו בבחירות האחרונות מפלגות הימין - שקוראות להגבלת ההגירה ואף לעצירתה המוחלטת - לרוב בפרלמנט. בבריטניה כל הסקרים מצביעים על כך שאם היו נערכות בחירות היום, היתה ממשלת השמאל של הלייבור, שזכתה לרוב עצום בפרלמנט בבחירות שנערכו לפני פחות משנה, נשלחת בבושת פנים לאופוזיציה, בעוד המפלגה החדשה, Reform UK, שחרטה על דגלה את המאבק בהגירה הבלתי חוקית לבריטניה, היתה הופכת למפלגה הגדולה בפרלמנט ומרכיבה את הממשלה הבאה.

אולם גם אם יחול מהפך פוליטי נרחב באירופה והגישה כלפי ההגירה הבלתי חוקית תשתנה דרסטית, השאלה היא כיצד יתמודדו מדינות אירופה עם המהגרים הבלתי חוקיים. האם מערכת הביטחון האירופית, שכבר הוכיחה חוסר יכולת בהתמודדות אל מול אתגרי ביטחון אחרים שמאיימים על היבשת, תוכל לגרש את אותם מהגרים שהסתננו למדינה? המהומות שפרצו בצד השני של הגלובוס, בלוס אנג'לס, כאשר מהגרים בלתי חוקיים ותומכיהם הפכו את רחובות עיר המלאכים לזירת אינתיפאדה שמזכירה ערים פלשתיניות, כאשר דגל אמריקה מוטח לקרקע ונשרף בעוד דגלים אחרים מונפים אל על (בהם, כמובן, דגל הטרור הפלשתיני), הן פרומו למה שעלול לקרות ביבשת אירופה אם השלטונות שם לא יתעוררו ויעצרו את הפלישה מבחוץ.

ומילה אחרונה לגבי מדינת היהודים בהקשר של הכנסת "פליטים" לתחומה. על פי עדויות המשתתפים בשיחות, במסגרת המשא ומתן להסדר הקבע מול הפלשתינים הסכימו ממשלות המרכז־שמאל, בהובלת אהוד ברק בשנת 2000 ואהוד אולמרט בשנת 2008, להכניס עד 100 אלף "פליטים" פלשתינים לתוך תחומי מדינת ישראל במסגרת ההגדרה המכובסת "איחוד משפחות". אוי מה היה קורה למדינת ישראל אם הצד הפלשתיני, בין שהיה זה ערפאת ובין שהיה זה אבו מאזן, היו מסכימים לעסקה הכוללת, שבמסגרתה ממשלת ישראל היתה מאפשרת פלישה מבחוץ של האויב פנימה.

ד"ר אורי ורטמן הוא מרצה ועמית מחקר באונ' דרום וויילס בבריטניה ועמית מחקר במרכז לאסטרטגיה רבתי לישראל (ICGS). מחבר הספר "התרסקות: מפלגת העבודה 2024-1992"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר