לשקול אסטרטגיה חדשה: המהלך שיחשוף את חמאס ללחץ צבאי ויכריע אותו במלחמה

המהלך של חילוץ האוכלוסייה האזרחית העזתית מאזורי הקרבות, והעברתה למקלטים הומניטריים בטוחים בשטחים שצה"ל כבש וטיהר ממחבלי חמאס וממנהרותיו, ינתק את חמאס ממגיניו האנושיים, ובעיקר מהסיוע ההומניטרי המוזרם אליו

חיילי צה"ל בתמרון הקרקעי בעזה (ארכיון), צילום: דובר צה"ל

מאז השתלטות חמאס על רצועת עזה, הארגון הפך את האוכלוסייה האזרחית לכלי מגן ולמשאב אסטרטגי. חמאס משתמש באזרחים כמגינים אנושיים, מטמין אמצעי לחימה בבתים ובמוסדות ציבור וחופר מתחתם מנהרות, ומנצל בתי חולים, אמבולנסים ותשתיות הומניטריות לצורכי טרור.

הוא שולט במשאבים ובסיוע ההומניטרי המועבר להם, מנתב אותם לצרכיו ומפעיל טרור גם כלפי תושבי עזה עצמם. כל תמרון צבאי "קלאסי" להכרעת חמאס נהפך לרצף של קרבות שחיקה, בשל התבצרותו בלב אוכלוסייה אזרחית.

חמאס משתמש באזרחים כמגינים אנושיים. בתמונה: מחנה הפליטים ברצועת עזה, צילום: AP

כשם שבחצי הלילה של יציאת מצרים הוכרע הגורל בשינוי חד ובלתי צפוי, כך גם כאן - מהלך מהיר ונחוש לחילוץ אזרחי הרצועה מציפורני חמאס עשוי לשנות את פני המערכה באחת.

המהלך לא רק יחסוך מצה"ל צורך להיגרר ללחימה בשטח בנוי שהוכן היטב לשחיקתו, אלא גם ישלול מחמאס את מקור כוחו העיקרי - ניצול אוכלוסייה אזרחית כמגן אנושי והזנת מנגנוני הטרור שלו בסיוע הומניטרי.

יש לשקול אסטרטגיה שונה: חילוץ האוכלוסייה האזרחית מאזורי הקרבות, והעברתה למקלטים הומניטריים בטוחים בשטחים שצה"ל כבש וטיהר ממחבלי חמאס וממנהרותיו. שם יוקם ממשל צבאי זמני ויינתן סיוע הומניטרי, בשיתוף ארה"ב והקהילה הבינלאומית.

מהלך זה, שינתק את חמאס ממגיניו האנושיים, ובעיקר מהסיוע ההומניטרי המוזרם אליו, יחשוף אותו ללחץ צבאי ומדיני שיכריע את יכולתו להמשיך להילחם. אם תתקבל כניעתו בתמורה להשבת החטופים, ואם יקרוס מבצעית כתוצאה מרעב במנהרותיו, חמאס יאבד את אחיזתו הצבאית והפוליטית בעזה - מטרת המלחמה של ישראל.

אם חמאס יבחר למנוע בכוח את חילוץ האוכלוסייה, הוא יעשה לישראל את השירות הטוב ביותר האפשרי מבחינתו, כשחשיפתו לעולם כמי שמחזיק באזרחים בני ערובה תהיה מלאה ובלתי ניתנת להכחשה.

במצב כזה תיסלל הדרך להשתלטות מלאה של צה"ל על הרצועה, לחשיפה ולהשמדה של תשתיות הטרור ומנהרותיו, ולפתיחת פתח לשיקומה המלא של עזה.

מאחר ש"יציאת מצרים" של אזרחי הרצועה במבצע "חצי הלילה" עשויה לגרום להפעלת לחץ אמיתי על חמאס, שישכנע אותו להיכנע בתמורה להשבת החטופים, יש לפעול מיידית ולהזרים את המשאבים הנדרשים להפעלת המקלטים ההומניטריים "תוך כדי תנועה".

כשחמאס מפר את החוק הבינלאומי יש להפעיל שיפוט עצמאי. אם חילוץ האוכלוסייה הוא הדרך היחידה להגן עליה ולמנוע המשך עוול, זו לא רק זכות - אלא חובה מוסרית

הקהילה הבינלאומית עלולה לראות במבצע "העברה כפויה", אך יש להבהיר: חילוץ האזרחים נעשה לא לפגיעה - אלא להצלה. המטרה היא להוציאם מידי משעבדיהם, להפסיק את ניצולם כמגינים אנושיים ולהבטיח את שלומם ואת שלום שכניהם.

החוק הבינלאומי נועד להגן על חיי אדם, אך אינו ערוך להתמודד עם מצבים שבהם צד אחד מפר אותו באופן שיטתי, כפי שעושה חמאס. במצבים כאלה, יש להפעיל שיפוט מוסרי עצמאי: כשחילוץ האוכלוסייה הוא הדרך היחידה להגן עליה ולמנוע המשך עוול, זו לא רק זכות - אלא חובה מוסרית.

ניתוק חמאס מהאוכלוסייה בחילוץ האזרחים ותוך הבטחת שלומם הוא צעד אמיץ, מוסרי ואפקטיבי, שיכול להביא סוף־סוף לשחרור עזה מהטרור - ולפתוח פתח לתקווה חדשה לאזור ולעולם.

ד"ר חנן שי הוא חוקר ומרצה לאסטרטגיה באוניברסיטת בר־אילן ובמכון משגב

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר