"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X

"הברוטליסט" גדול הרבה יותר מהאוסקרים "המאזנים" של הוליווד

אניני הקולנוע יעקמו אפם: "מה פתאום סרט פרו־ישראלי? זה סרט על יצירה, על היחס בין פטרון ליוצר, על קפיטליזם חזירי" • נכון, גם אלה נושאים שמופיעים בסרט

,עודכן
0השמעה
אדריאן ברודי עם פרס השחקן הטוב ביותר על "הברוטליסט" בטקס פרסי הבאפט"א. צילום: EPA

תחשבו רגע: מתי בפעם האחרונה ראיתם בקולנוע סרט ממש פרו־יהודי ופרו־ישראלי? סרט שמצדד בזכותם של היהודים לבית משלהם, ואפילו בארץ ישראל? לא בכל דור עולה סרט כזה על מסכינו - ועדיין נדמה שכל הנוגעים בדבר עושים הכל כדי להסתיר זאת מעיני הציבור.

אך הנה, סרט שעוסק ביהדות ובגורל היהודי, מבלי לשלם מס לאו"ם או לאזן דרך הסוגיה הפלשתינית, היה מועמד לעשרה אוסקרים - וזכה בשלושה. איך קורים ניסים כאלה? זה לא קולנוע ישראלי, אלא אמריקני. בריידי קורבט יצר אפוס נדיר שמופיע פעם בכמה עשורים. ובישראל? משווקים את "הברוטליסט" כסרט על אדריכלות - כמו לשווק את "טיטניק" כסרט הדרכה לבניית ספינות.

אניני הקולנוע יעקמו אפם: "מה פתאום סרט פרו־ישראלי? זה סרט על יצירה, על היחס בין פטרון ליוצר, על קפיטליזם חזירי". נכון, גם אלה נושאים שמופיעים בסרט. אבל הדרך הטובה ביותר להבין כמה הוא פרו־ציוני היא לצפות ביוטיוב במבקרים זועמים שמכתירים אותו כ"פרופגנדה פרו־ישראלית". "שיתביישו להם", הם אומרים, "היו צריכים להחליף את השם ל'מדינת פלשתין'", "איך לא מדברים על היהודים כקולוניאליסטים?", "שמישהו יסביר לדמות שחוזרת לישראל שהיא לא הבית של היהודים". אחד המבקרים אף כעס שהסרט לא שם את הקמת ישראל בקונטקסט של "נישול פלשתין", ובמקביל טען שיש להוציא את השואה מהעלילה כי היא "לא רלוונטית".

"הברוטליסט" הוא אירוע קולנועי נדיר. ויזואלית וחושית, מדובר ביצירת מופת שמשוחקת נפלא. לא פלא שהוא זכה באוסקרים על הצילום, הפסקול והשחקן הראשי - כי הוליווד לא מתמודדת עם אמיתות לא נוחות. סרט דוקו ישראלי־פלשתיני "מאוזן" פוליטית יזכה לשבחים, ואילו סרט כמו "הברוטליסט" יזכה רק למחמאות טכניות. אבל "הברוטליסט" גדול הרבה יותר מהאוסקרים "המאזנים" של הוליווד, שבהם עצם הייצוג חשוב הרבה יותר מהתוכן.

"הברוטליסט" מזכיר את עוצמת הקולנוע כמדורת שבט, טקס מעבר, שמכניס אותנו להיכל האפל וגורם לנו לצאת ממנו אחרי שלוש שעות וחצי כשכל המציאות מרגישה אחרת. לכאורה מדובר בפרק זמן ארוך - אבל בפועל זהו קולנוע מהפנט, עם סיפור מרתק ודמויות בלתי נשכחות.

מעבר לעיסוק המשני בארכיטקטורה, הסרט מעלה שאלות מורכבות עבור כל יהודי, ובמיוחד ליהודים בישראל שלאחר 7 באוקטובר: מה מנהל את בחירות חיינו? מהו המחיר של ההישרדות והאמונה בצדקת הדרך? ומהי המשמעות של בית?

בדרכו הפתלתלה, "הברוטליסט" הוא סרט שואה, אף שהשואה עצמה כמעט לא נמצאת בו. עם זאת, היא נוכחת בכל רגע דרך דמות הגיבור הראשי - שורד השואה האדריכל לאסלו טות', דמות פיקטיבית המבוססת על דמויות יהודיות אמיתיות.

השואה היא הכוח המניע את העלילה, אירוע המטיל צל כבד על חייהם של השורדים. טות', כמו מודרניסטים יהודים רבים אחרים בין מלחמות העולם, חיפש להכשיר את יהדותו באמצעות שאיפה לעולם חדש, עם עיצוב פרקטי ונקי ממסורות העבר. כאילו הקווים החלקים של המודרניזם יאפשרו לו לחמוק מהגורל היהודי - עם או בלי בית. בארה"ב ניסו להפוך את הסרט למשל על גורל המהגרים, אך זה לא מחזיק מים. השואה היא אירוע שקרה לעם היהודי, בשל יהדותו.

אם אתם מחפשים סרט אקשן קליל, זה לא בשבילכם. אבל אם אתם מחפשים חוויה קולנועית מטלטלת שתגרום לכם לחשוב ימים אחרי הצפייה - "הברוטליסט" הוא הסרט בשבילכם. הוא מיועד לאלו שתוהים איך יוצרים אחרי חורבן, לאלו שמבינים שהחיים הם לא רק הישרדות, אלא המשמעות שהשורדים יוצקים בהם. ובעיקר, הוא תזכורת למה זה אומר לחיות ולהיות עם חופשי בארצנו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאילהכיר