קרע שלא היה כדוגמתו | היום

קרע שלא היה כדוגמתו

כבר שנה וחצי שהקשר עם טורקיה בהידרדרות. בתקופה הזו היו אין-ספור התבטאויות של ראש ממשלת טורקיה כלפי ישראל, התבטאויות שפגעו בצורה קשה בקשר בין המדינות. עד כמה שידוע לי, אין קשר בין ראשי הממשלה ושרי החוץ של המדינות.

כרגע אנחנו עדים לאירוע שלא היה כמותו מעולם. לא היתה התנגשות בין כוחות צה"ל לבין אזרחים טורקים, ונראה שצפויה פגיעה נוספת ביחסי ישראל-טורקיה בעקבות כך. כמי שעוסק בעניין הטורקי יותר מ-30 שנה, אני מקווה ומתפלל שלא נגיע לנקודה של שבירת היחסים וחיסול הקשר.

הקשר עם טורקיה קיים ממארס 1949. כל עוד הקשר הדיפלומטי לא מנותק, עדיין יש סיכוי לחדש את היחסים עם הטורקים. ברגע שהם ינתקו את היחסים יהיה מאוד קשה לחדש ולשקם הקשר.

כבר עכשיו ברור שהקשר המסחרי בין המדינות, שגם כך היה בשפל וירד בכשליש בהיקפו, יתדרדר עוד בכל הקשור ליבוא ויצוא. בקשרים הכלכליים והתיירותיים צפויה עוד פגיעה, כשבשבועות הקרובים נראה שהדעיכה בתיירות הנכנסת של ישראלים לטורקיה ולהיפך תלך ותגבר. וזה בלי קשר לאזהרת המסע המוצדקת שהוציא משרד החוץ.

הבחירות בטורקיה מתקיימות עוד שנה וחצי, בנובמבר 2011, ועדיין מוקדם לייחס את המשט לבחירות המתקרבות. דווקא בתקופה האחרונה נבחר מנהיג חילוני בטורקיה ונוצר שוויון בין החילונים למוסלמים.

הטורקים מפסיקים כל מיני אירועי תרבות, או אירועים בנושאים מדיניים וצבאיים עם ישראל. משבר המשט ההומניטרי דוחף את טורקיה לציר הרדיקלי שבו חברות סוריה ואיראן. לנו מאוד מאוד חשוב שטורקיה לא תצטרף למחנה הקיצוני הזה, ושגם ירדן לא תיגרר לכיוונו.

תמיד נהגתי להשוויץ בכך שהייתי נציג מדינת ישראל בטורקיה בתקופה הכי קשה, תקופת סברה ושתילה ומלחמת לבנון. כרגע אני יכול להגיד שגבי לוי, השגריר הנוכחי, חווה תקופה קשה יותר.

צריך רק לקוות שהלחץ שמפעיל הציבור ברחוב על הנציגויות שלנו לא יביא לנפגעים בקרב אנשינו באנקרה או באיסטנבול.

הכותב שימש כמנכ"ל משרד החוץ ומיופה הכוח מטעם מדינת ישראל בטורקיה

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר