בעקבות הפיגועים בפאריס בחודש שעבר, ערכתי ביקור מרגש בן יומיים בבירת צרפת. פקדתי את יריד העלייה שהסוכנות תיכננה זמן מה קודם לכן, ושהתקיים במקרה בסמוך למסלולה של צעדת הענק שכינסה מאות אלפי צרפתים. נדהמתי לנוכח הניגוד בין האווירה החמה של ההפגנה ורוח האחווה של משתתפיה לבין האווירה העגומה ביריד העלייה, שאליו הגיעו מאות יהודים מלאי חשש וספקות בנוגע לעתידם בצרפת. ברור היה לי שהסוכנות חייבת להמשיך במאמציה לעודד ולקדם את העלייה המתגברת מצרפת, ובו בזמן לחזק את הקהילה היהודית הפגועה.
הופתעתי לגלות שדבריי בנוגע לעידוד העלייה ולחיזוק הקהילה ספגו ביקורת משני קצותיה של הקשת הפוליטית. בשמאל הציוני קראו לי חסר רגישות על כך שהזמנתי את היהודים לעזוב את צרפת בשעה שהיה עליהם להפגין פטריוטיות ולעמוד לצד ארצם, ובימין הציוני המסורתי האשימו אותי ששכחתי כי תפקידי הוא לקדם את העלייה ולא לחזק את הקהילות בתפוצות. נראה ששני הצדדים רואים בראש הסוכנות היהודית מעין קומיסאר של המהפכה הציונית, שאחראי לסיים את הגלות ולהפנות את כל היהודים לישראל. בעוד השמאל סבור שאני לא נחוץ, הימין חושב שאיני יעיל מספיק... לשתי ההשקפות אין קשר למציאות שבה חיים יהודי צרפת או לתפקידה של ישראל בחיים היהודיים המודרניים.
יש לומר כי רצונם של יהודי צרפת לעזוב אינו קשור להצהרות של מנהיג ישראלי או יהודי כזה או אחר. העובדה שכמחצית מיהודי צרפת שוקלים הגירה היא תוצאה של יותר מעשור של פחד, אנטישמיות וניכור. הברית המובלעת בין האיסלם הרדיקלי, האנטישמיות הימנית המסורתית והאנטישמיות החדשה של השמאל, המתבטאת בדמוניזציה של ישראל - הפכה את אירופה בכלל ואת צרפת בפרט למקום פחות ופחות נוח לחיים יהודיים. בלא שינוי דרמטי בהתנהלותה של אירופה הפוסט־מודרנית והפוסט־ליברלית, המאה הזו עלולה לחזות בקץ ההיסטוריה בת אלפיים השנה של יהדות אירופה.
יודגש כי האנטישמיות אינה בעלת בריתה של הציונות, לא רק מכיוון שהיא בלתי מוסרית במהותה, אלא משום שעל כל יהודי אשר מחליט לעלות לישראל לנוכח השנאה והטרור, יש רבים אחרים המחליטים להרחיק עצמם מכל דבר יהודי. מותר אפוא להתגאות בכך שלפחות 70 אחוזים מהיהודים העוזבים את צרפת בוחרים לעלות ארצה.
הבחירה בישראל על פני שלל האפשרויות תלויה בעיקר בנו. שני כוחות פועלים כאן: ראשית, חוזקה של הזהות היהודית ותחושת החיבור למדינה היהודית, ושנית, יכולתה של ישראל לתת לעולים הזדמנויות להשתלב. מסיבה זו מוטל על הסוכנות היהודית לדאוג לבנייתן של קהילות יהודיות חזקות בחו"ל. תשאלו - מה לזה ולעלייה? לדעתי, עלינו לתמוך בכל היהודים באשר הם, אך גם אם נקבל שתפקידה היחיד של הסוכנות הוא למקסם את מספר העולים, הרי להמשכיותה של הקהילה היהודית בצרפת כמקור עלייה נודעת חשיבות מכרעת.
רבבות יהודים עשויים לעזוב את צרפת בשנים הקרובות. כמה מהם יעלו ארצה? זה תלוי במה שנעשה כדי לחזק את הזהות היהודית שם, ובמה שנפעל כאן על מנת למשוך אותם לארצנו.
הכותב הוא יו"ר הסוכנות היהודיתטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו