"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

היום
שיתוף כתבה
הסבירות לא תציל את השירות הציבורי
ספק אם השפעת עילת הסבירות על שיקול הדעת של הממשלה מזה, ועל איכות המינויים מזה, היא משמעותית • מחקר מראה כי ב־20 שנה רק שבעה מינויים, מתוך אלפים, נפסלו בבג"ץ
בניין הכנסת | צילום: נעם ריקבין פנטון

הסבירות לא תציל את השירות הציבורי

ספק אם השפעת עילת הסבירות על שיקול הדעת של הממשלה מזה, ועל איכות המינויים מזה, היא משמעותית • מחקר מראה כי ב־20 שנה רק שבעה מינויים, מתוך אלפים, נפסלו בבג"ץ

יניב כהן
, עודכן
0

Your browser doesn’t support HTML5 audio

הדיון הפוליטי והציבורי סביב ביטולה של עילת הסבירות כרוך גם בנושא המינויים הפוליטיים בממשלה ובשירות הציבורי. שני הצדדים משתמשים בסוגיית המינויים כדי להוכיח את צדקת דרכם.

בממשלה טוענים כי אין הצדקה ששופטים ישמשו ערכאת פיקוח על מינויים שמבטאים את בחירת הממשלה באנשים המקדמים את מדיניותה. מתנגדי החקיקה טוענים, כי הסבירות היא קו ההגנה האחרון נגד פוליטיזציה של השירות הציבורי. דוגמאות מהעת האחרונה מבליטות היטב את המחלוקת.

מסיבת העיתונאים שבה הכריזשר המשפטים יריב לויןעל הרפורמה המשפטית התקיימה 12 שעות בלבד לפני שבג"ץ דן במינויו של אריה דרעי לשר. אך לפני פחות משנה מנע בג״ץ מממשלת לפיד למנות בתקופת המעבר את מני מזוז לוועדה למינוי בכירים, מכיוון שמינוי קבע כזה ערב בחירות היה בלתי סביר.

ספק רב אם השפעת עילת הסבירות על שיקול הדעת של הממשלה מזה, ועל איכות המינויים מזה, היא משמעותית. מחקר שערכנו לאחרונה במכון תכלית מראה כי ב־20 השנים האחרונות רק שבעה מינויים, מתוך אלפים, נפסלו בבג״ץ. המחלוקת על הסבירות היא חשובה, אבל האמת היא שגם אם העילה תישאר על כנה, היא לא תסייע להציל את השירות הציבורי, שעובר תהליך מתמשך של התפוררות והחלשה בשנים האחרונות. הוא מידרדר עקב חוסר עניין ציבורי ותקשורתי באיכות של תהליכי המינוי, ועקב חוסר היציבות הפוליטי, המוביל לתחלופה מהירה בלשכות השרים והמנכ"לים ולחוסר קשב לנושאים ארוכי טווח.

הפקידות הציבורית היא מנוע של רפורמות ותהליכי עומק מקצועיים, המאפשר לישראל להתפתח ולהתמודד עם אתגרי השעה. פקידות ציבורית מקצועית ואיכותית מאפשרת את יכולתה של ישראל לשמר ראייה ארוכת טווח ולקדם את האינטרס המשותף לכלל הקבוצות במדינה. ההתמודדות עם משבר הקורונה, פרויקט התפלת המים, החלטת ממשלה 922 (הרחבת ההשקעה הציבורית באוכלוסיות מיעוטים) ורפורמת סימון המזון, לא היו יכולים להתבצע מבלי שדרת אנשי מקצוע חזקה עם ניסיון רב.

יש לפעול בדחיפות כדי לבלום את הידרדרות השירות הציבורי על ידי שיפור איכות המינויים הבכירים, בדגש על אנשי מקצוע עם ניסיון רלוונטי בתחומם. נוסף על כך, יש לחתור ליצירת שיח ציבורי ותקשורתי העוקב אחר עבודת הממשלה ונותן קרדיט, שלילי או חיובי, בהתאם לאיכות ההחלטות והמהלכים המקצועיים המורכבים של כל משרד. שיקוף עבודת הממשלה לציבור חשוב לא רק לחלוקת הקרדיט הציבורי, הוא חלק בלתי נפרד מיכולת הדרג המקצועי והפוליטי לקבל החלטות ולהעביר רפורמות מורכבות לטובת האינטרס הציבורי הרחב.

ביטולה המסתמן של עילת הסבירות לא ייטיב עם השירות הציבורי ולא ישפר בהכרח את איכות המינויים הפוליטיים; אך חשוב שהדיון והעיסוק במצב השירות הציבורי ימשיכו ויתקיימו באופן מנותק מהאירוע הפוליטי הזה. גורלו של השירות הציבורי קריטי לעתידה של ישראל כמדינה מתפקדת ומתקדמת, והדיון בעילת הסבירות לא מספיק כדי למצות אותו.

עו"ד יניב כהן עומד בראש מכון "תכלית"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...