ההפגנות נגד הרפורמה המשפטית

הישרדות, עונת קיץ

אם לא יינקטו צעדים מקבילים להקל את יוקר המחיה ולהנמיך את הלהבות בנושא המשפטי והפגיעה בדמוקרטיה - הזמן לא ישחק לטובת ממשלת נתניהו

עוד מעט יחלפו שישה חודשים מאז שהושבעה הממשלה, ממשלת ימין על מלא, ודומה שהממשלה לא מסוגלת לשלוט על מלא. בנימין נתניהו, שמבין דבר או שניים בכלכלה, יודע שיוקר המחיה יכריע בסוף את ממשלתו. בשבוע עבר הקים ועדת שרים לטיפול ביוקר המחיה והציב בראשה את עצמו. ולי יש רק שאלה אחת: לפני שבוע הגשתם תקציב לשנים 2024-2023. מדוע לא הכנסתם לתקציב את כל הדברים הנפלאים שתעשו בוועדה למען מיגור עליית המחירים?

לעומת הממשלה, שלא עושה די כדי לטפל ביוקר המחיה, החלה לרוץ ברשתות עצומה שקוראת לכולם לא לקנות אף פרי או ירק שמחירם מעל 9.90 שקלים. "די להיות פראיירים, קונים רק עד 9.90 לקילו", נכתב בעצומה, "נתחיל בפירות ובירקות, ונמשיך במוצרי היגיינה, חלב, ניקיון, מאפים, שימורים, קפואים, משקאות - הכל... אנחנו הצרכנים נכתיב את המחיר".

המחאה רוכבת על ההצלחה של מחאת קפלן, שהצליחה לעצור את המהפכה המשפטית. וטוב שצרכנים מבינים שהכוח בידיהם. צרכנות נבונה יכולה לשנות ולהביא להורדת מחירים לטובת כולם. איך כתבו בעצומה? "לא נחכה לטובות של אף אחד".

ומחאת בלפור, בלבושה כמאבק נגד הרפורמה המשפטית, לא דועכת. במוצ"ש ה־23 למחאה הפגינו רבבות אנשים ברחבי הארץ, ועוד רבבות רבות ברחוב קפלן שבתל אביב לבדו. ההפגנה הפכה אלימה בסיומה, אבוקות הודלקו ונזרקו ונתיבי איילון נחסמו.

יש כעס שהולך ומצטבר ברחובות המדינה. זעם על הרפורמה, על יוקר המחיה, על התיאבון הבלתי נלאה של המפלגות החרדיות, על הפגיעה בכלכלה, על הפגיעה ביחסים עם ארה"ב כשהוחלט לחדש את הישיבה בחומש בניגוד לעמדת האמריקנים, ועוד.

המוחים גם מתפרסים על פני הגלובוס, ומבצעים מארבים מתוכננים לשרים ולחברי כנסת מהקואליציה שנוסעים לכנסים בחו"ל. הם לא חסים עליהם. מלווים אותם בכל צעד וצעד, כורזים במגפון מחריש אוזניים ולא נותנים להם מנוחה. זה ניכר בהתפרצות של ח"כ שמחה רוטמן, שאיבד את שלוות רוחו בביקורו בארה"ב וחטף מגפון מידי מפגינה.

הלחץ בקואליציה עצום. רה"מ נתניהו, כדרכו לאחרונה, מדבר משני קצות הפה. ללוין ולחברי הקואליציה הוא אומר שהרפורמה שרירה וקיימת, ושהיא גם תעבור. לאופוזיציה ולמוחים בקפלן הוא אומר: אני רוצה להגיע להסכמה רחבה ככל האפשר.

בסוף השבוע גם פורסם שנתניהו מנסה להעביר את ה"אורנים קטן" שלו, שגם ירצה את לוין וגם לא יצית את המחאה לממדיה הקודמים. פורסם שנתניהו קיים סבב שיחות עם מקורביו - נתן אשל ויו"ר הכנסת אמיר אוחנה - כדי לשלוף מהרפורמה כמה סעיפים שיעברו, אם וכאשר השיחות בבית הנשיא יתפוצצו.

הסעיפים המדוברים הם: ביטול או שינוי עילת הסבירות, פיצול תפקיד היועמ"ש ומינוי אישי של יועצים משפטיים למשרדי הממשלה. נתניהו מאמין שסעיפים אלו - או לפחות השניים הראשונים - מקובלים על חלקים נרחבים באופוזיציה, ולכן ניתן להעבירם בהסכמה בכנסת.

יש אמת וחוכמה בצעד זה שלו. אבל אם לא יינקטו צעדים מקבילים כדי להקל את יוקר המחיה מחד ולהנמיך את הלהבות בנושא המשפטי והפגיעה בדמוקרטיה מאידך - הזמן לא ישחק לטובתו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...