לתת צ'אנס לשר האוצר | היום

לתת צ'אנס לשר האוצר

 

ריקי כהן מחדרה תמיד היתה פה. היא צעדה עם מאות אלפי ישראלים בקיץ 2011 במחאה על כך שהיא ובעלה עובדים בעבודה "לא רעה" ואינם מצליחים לגמור את החודש. היא שנים פה ולא מבינה כיצד כלכלני ישראל אינם מצליחים למצוא פתרונות להקלה בנטל הכלכלי. זו אותה ריקי כהן שתמיד נמצאת איתנו ומייחלת לשיפור כלכלי שיטיב עימה ועם בעלה, בכך שיוכלו בעתיד הקרוב לממן לילדיהם לימודים באוניברסיטה, כפי שעשו הוריה, בשכר נמוך יותר. יאיר לפיד פשוט שלף את ריקי כהן מחדרה ו"הדביק אותה לפרצוף של פקידי האוצר" ואמר: "תמצאו לי פתרון לגברת". 

היה אולי רצוי שהשר לפיד היה נמנע בשלב זה מהעיסוק הפומבי במספרים וברמות השכר. אין ספק שאילו המשכורות של ריקי כהן ושל בעלה לא היו מוזכרות בפוסט שהעלה, לפחות מחצית מהתגובות היו נמנעות. גם אחרי עידן המחאה החברתית, אזרחי ישראל שונאים שמקטלגים אותם על פי הכנסתם החודשית. זו הבטן הרכה. אבל לבוא ולומר שעצם ההתעסקות בריקי כהן מראה על חוסר ניסיון או על עצות אחיתופל של יועציו - זו ביקורת לא עניינית ולא לגופה של המדיניות הכלכלית, שלפיד יצטרך להתוות וליישם לפיה.

האם הלכתם פעם לרופא שיניים לעקירת שן או לסתימה ושאלתם אותו כמה שיניים נעקרו או נסתמו בפיו שלו? כמה מכם שאלו את פקיד ההשקעות בבנק איפה מושקע הכסף שלו או כמה הפסיד בשנה האחרונה? 

"אין חכם כבעל ניסיון". אבל הרי גם שר החקלאות מעולם לא חרש שדה, ושרת התרבות לא היתה בעברה שחקנית תיאטרון או זמרת. העליהום על שר האוצר החדש יוצא מפרופורציה. הוא לא צריך להיות "עני" כדי להעלות פתרונות למעמדות השונים. למעשה, העיסוק ב"רקע" שלו ובהכשרתו לתפקיד אינם רלוונטיים כלל. 

מנהל טוב, או איש ביצוע טוב, מקיף עצמו באנשי מקצוע וביועצים טובים. לפיד אינו מתיימר לומר כי הוא יודע את התורה כולה ומגייס סביבו שורה של יועצים, מרביתם אנשים ראויים שראו ולמדו דבר או שניים בכלכלה. הוא משקיע בלימוד החומר ובהבנת תורות כלכליות והיסטוריית האוצר בארץ ובחו"ל. לפיד מבצע סיעור מוחות עם כלכלנים בכירים, בין היתר כדי לנסות לבחון חלופות חדשות ולא להישען אך ורק על מוסכמות שהשתרשו כ"מדיניות", כאלו שאולי ייתכן שתם תוקפן. 

ייתכן שברבות הימים ניווכח שלפיד טעה והוביל מהלכים שפגעו בכלכלה. אבל כרגע, כשהוא עדיין בשלב הלמידה וטרם היישום בפועל - אין בסיס ענייני ומהותי לביקורת נגדו. תנו לו צ'אנס. כרגע אין לנו שר אוצר אחר.

הכותבת היא ד"ר לכלכלה, סמנכ"ל מימון ופיתוח בחברת אנרגיה ודירקטורית בתעשייה האוויריתטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר