מי מפר את הסטטוס קוו בהר הבית | ישראל היום

מי מפר את הסטטוס קוו בהר הבית

ביום שני בשבוע שעבר פורסמה ב"ישראל היום" כתבה המסבירה איך הווקף, הגוף הירדני שמשום מה ניתנו לו זכויות בניהול הר הבית, הוסיף לשורותיו פוליטיקאים ועסקנים פלשתינים, וביחד איתם הוא חותר באופן מוצהר לשנות את הסטטוס קוו בהר הבית.

למחרת התפרסמה בעיתון זה כתבה נוספת, המפרטת את הדרך שבה מתכננים הירדנים, הפלשתינים והווקף לשנות את הסטטוס קוו על ידי תפילה המונית בשער הרחמים, מתחם הסגור לתפילת מוסלמים בצו בית משפט. תפילת יהודים, ראוי להזכיר, בשער הרחמים או בכל נקודה אחרת בהר הבית, במניין או לבד, תשלח את המתפלל או המתפללת במסלול המהיר לחדרי החקירות. מלבד "ישראל היום", אגב, יתר כלי התקשורת התעלמו מהנושא, למרות שמדובר באחת התפניות המשמעותיות בתולדות הסכסוך: הפרת הסטטוס קוו שקיבל כמעט מעמד של קדושה. 

לא היו אלה רק איומי שווא. כבר באותו היום פרצו מתפללים מוסלמים את הכניסה למתחם שער הרחמים והסתערו פנימה. שוטרי משטרת ישראל המוצבים בהר הבית ניסו למנוע את הפריצה, אך למחרת היום הגיעו המתפללים המוסלמים בשנית. שוב הסתערו פנימה, שוב השוטרים נשלחו, ושוב דוברות המשטרה מוציאה הודעה חגיגית. הפעם, הם טוענים, המשטרה "לא תיתן לאף גורם להפר חוק או לפגוע בסטטוס קוו". בשלב זה, כבר לא יכלו שאר כלי התקשורת להישאר אדישים לחלוטין לנעשה בירושלים, ודיווחו על "מהומות בהר הבית" ו"היתקלויות בין שוטרים למתפללים", משל היו הפגנה לא חוקית בכיכר. 

שער הרחמים הוא לא עוד כיכר או מתחם שולי, אלא השער היחיד בחומות העיר העתיקה המוביל ישירות להר הבית. מצויים בו שרידי שער קדום המתוארך לימי בית שני, ומצמרר להעלות על הדעת מה יעלה בגורלם אם המשטרה תאפשר את הפרת הסטטוס קוו. רעיונות פרועים אפשר למצוא בהרס העתיקות ההמוני שהתבצע באורוות שלמה בימי אהוד ברק. 

אינני דתייה, אבל אני יהודייה בכל מאודי. אין צורך להיות דתי או ימני כדי להבין שמה שקורה לנו פה, ממש מתחת לאף, מסוכן ביותר לריבונות הישראלית, לאמינות המשטרה, ובעיקר למורשתנו בארץ ישראל ולסממנים הפיזיים שלה. 

ובינתיים, למרות ההכחשה החד־משמעית שיצאה מטעם דוברות המשטרה, השער פתוח לרווחה, ותפילות המוסלמים בשער הרחמים ממשיכות באין מפריע. תפילות היהודים, מן הסתם, אינן יכולות להתקיים; זה כבר יהיה בגדר הפרה בוטה ומתגרה של הסטטוס קוו. את זה מדינת ישראל לא יכולה לקבל בשום אופן. 

אופיר דיין היא פעילה ב"סטודנטים למען הר הבית" ונשיאת "סטודנטים תומכי ישראל" באוניברסיטת קולומביה

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר