פיגוע הדקירה במצעד הגאווה ורצח התינוק הפלשתיני בכפר דומא הפכו את אירועי בתי דריינוף להיסטוריה רחוקה מן השבוע שעבר, אבל לא להערת שוליים בהיסטוריה. העימות עם המתנחלים על רקע החלטות משפטיות או מדיניות לפנות מבנים או נקודות יישוב הוא אחד האתגרים הקשים ביותר העומדים בפני ממשלות ישראל. באופן פרדוקסלי, זהו אתגר קשה יותר לממשלות ימין מאשר לממשלות שמאל, משום שעל אלו להתעמת עם שותפיהן לתפיסת עולם, וכשהן מתעמתות עם מתנחלים הן מוצגות כמי שמפנות עורף לתפיסתן־שלהן. ממשלות שמאל (ולא היו רבות כאלה בעשרות השנים האחרונות) נתפסות "רק" כמי שמממשות את תפיסתן המוטעית בעיני המתנחלים.
העימות על בתי דריינוף היה תזכורת נוספת לקושי שיש לממשלה להבטיח את שלטון החוק, והציף את המחלוקות הקיימות בתוכה. הוא גם חשף את יחסם האמיתי של חלק משרי הממשלה אל בית המשפט ואל החלטותיו, ופגע פגיעה נוספת במאמץ להציג את ישראל כדוגמה של דמוקרטיה ושל שמירת החוק והסדר באזורנו.
מי שההתנחלויות והבנייה בהן כה חשובות בעיניו, צריך להבין שהסיכוי האמיתי לשמר אותן טמון בהסכמה עם הפלשתינים: מהלכים חד־צדדיים, כמו ההתנתקות מעזה, ואולי גם מהלכים שממשלת נתניהו תיאלץ לנקוט על רקע התקרבות רגע האמת הדמוגרפי, לא יאפשרו את שימור ההתנחלויות ויחייבו עימות עם הגרים בהן. הישועה למתנחלים גם לא תבוא מצידו של בית משפט, המחויב לחוק ולצדק, גם אם הוועדה לבחירת שופטים תכלול חבר ימני נוסף. אין, כמובן, שום סיכוי שהעולם, כולל ידידותינו הקרובות ביותר, יסכים לקבל את קיום ההתנחלויות ואת הבנייה בהן כתופעה חוקית ולגיטימית, אלא אם כן יהיה הדבר חלק מהסכם שלום עם הצד השני.
אם ממשלת ישראל תציג את הרשאת קיומן של התנחלויות, ממזרח לגבול שיוסכם בין הצדדים, כמטרה מרכזית מבחינתה, ותהיה מוכנה לפשרות מצידה כדי להשיג מטרה זו, סביר מאוד להניח שיתאפשר לנו לעמוד על כך שישראלים שירצו בכך יוכלו להישאר בהן כאזרחי ישראל וכתושבי קבע של המדינה הפלשתינית העתידית.
מי שהופך את בתי דריינוף ובתים אחדים לסמל מאבקו, צריך - באופן הגיוני - להיות הראשון הקורא להידברות רצינית עם אש"ף כדי להבטיח את המשך הנוכחות היהודית בגדה המערבית - לא כצעד בלתי מקובל של ישראל, אלא כדבר שהעולם מקבל אותו ומסכים לו, לאחר כ־50 שנים שבהן שום מדינה לא השתכנעה לעשות זאת. קבוצות ההתנחלויות הסמוכות לקו הירוק יוכלו להסתפח לישראל (תמורת שטח זהה בגודלו ובאיכותו, שיועבר למדינה הפלשתינית), ויהיה אפשר לבנות בהן על פי חוקי התכנון והבנייה הישראליים. התנחלויות שלא ייכללו בשטח הריבוני הישראלי יצטרכו לבנות על פי חוקי התכנון והבנייה הפלשתיניים, אך לא ייעקרו.
אלא שהמפגינים מול בתי דריינוף, והעומדים על גג המכולת כדי לגנות את הממשלה שהם עצמם חברים בה, אלה המציגים עצמם כתומכי ההתנחלות המובהקים, הם גם המתנגדים הגדולים ביותר לעיצובו של מצב חדש, שבו להתנחלויות הללו יהיה סיכוי לזכות בהכשר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו