השטחים
,עודכן
במסגרת הוויכוח שהתלהט בנוגע לחרם שחקנים על קיום הופעות בהיכל התרבות החדש באריאל הועלתה הטענה כי החוק הבינלאומי אוסר על מדינה כובשת ליישב את אזרחיה בתחום הטריטוריה שנכבשה. זו לא פעם ראשונה שהטענה הזו עולה, וכדאי לנצל את הפרשה האחרונה כדי להזים אותה.
בעולם המשפט הבינלאומי, יהודה, השומרון ואפילו רצועת עזה הן טריטוריות שעדיין לא נקבעה עליהן ריבונות כלשהי. אם כבר, בפעם האחרונה שארץ ישראל שויכה משפטית לעם כלשהו היה זה ליהודים, ולא לערבים. כך נקבע על ידי מנצחות מלחמת העולם הראשונה, וזו גם עמדת החוק הבינלאומי עד עצם היום הזה.
כדי לסבר את האוזן, התהליך המשפטי-היסטורי היה כזה: עד מלחמת העולם הראשונה היתה האימפריה העות'מאנית הריבון בכל המזרח התיכון. לאחר שהפסידה במלחמה, ויתרה על ריבונותה בכל האימפריה, למעט טורקיה עצמה. כל הטריטוריה שטורקיה ויתרה על ריבונותה בה נמסרה על ידי חבר הלאומים לבריטניה ולצרפת תחת הסכם מנדט בינלאומי. את תנאי מסירת המנדט על ארץ ישראל לבריטניה ניסח חבר הלאומים במסמך בשם The Palestine Mandate, והמסמך אושר בוועידת סן רמו (ועידת המדינות המנצחות). אחר כך אושר גם על ידי חבר הלאומים והיה גם לחלק מהחוק האמריקני (שנשאר בתוקף עד היום). אפילו האו"ם מחויב למסמך מכיוון שסעיף 80 באמנת האו"ם קובע שאסור לשנות את מעמדן של טריטוריות שחבר הלאומים הקצה למשטרי מנדט - וארץ ישראל היא אחת מהן.
לפי החלטת חבר הלאומים, ארץ ישראל יועדה להקמה מחדש של הבית הלאומי היהודי ואין בה מילה אחת על זכויות פוליטיות ו/או זכויות לאומיות לשום גורם אחר. ההחלטה מגדירה אמצעים לשמירה על זכויותיהם האזרחיות וזכויותיהם הדתיות של כל תושבי הארץ הלא יהודים, וזהו.
ושלא יובן לא נכון. החלטה זו לא נבעה מהתנכלות לערבים, אדרבה: זכויותיהם הלאומיות והפוליטיות נשמרו היטב בכך שהוקצו להם טריטוריות נרחבות עשרות מונים מארץ ישראל לצורך מימוש זכויותיהם הלאומיות. כן, היו ימים שבהם הקהילייה הבינלאומית ראתה בכך איזון מידתי וצודק בין זכויות הערבים לזכויות היהודים.
יש לומר שיהודה ושומרון אכן היו שטח כבוש - הם נכבשו בניגוד לחוק הבינ"ל בשנת 1948 ולכן לא הוכרה ריבונות ירדנית עליהם מעולם. בשנת 1967 שוחררו הטריטוריות הכבושות ע"י צה"ל. לדעת מומחים למשפט הבינלאומי, הסיבה היחידה שאין עליהן ריבונות ישראלית נעוצה בכך שישראל אינה מכריזה על כך. ברגע שתכריז, הן תהיינה ישראליות ממש כמו יפו, עכו, צפת, חיפה ובאר שבע. מכאן גם שעד שישראל לא תוותר על זכותה לריבונות על השטחים - אין הם כבושים מבחינה משפטית.
זה נכון, אם כן, שהחוק הבינלאומי אוסר על מדינה כובשת ליישב את אזרחיה בתחום הטריטוריה שנכבשה - אבל אם כבר מסתמכים על החוק הבינלאומי יש לציין כי מבחינתו השטחים אינם כבושים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו