עדיפות ל"עסקים כרגיל" | ישראל היום

עדיפות ל"עסקים כרגיל"

בפעם השישית בשנה החולפת יוחסה אתמול לישראל תקיפה של אמצעי לחימה בסוריה, שיועדו לחיזבאללה בלבנון. כמו בפעמים הקודמות סירבו בישראל להתייחס לדיווחים, וגם הפעם ההערכה הרווחת היא שהצד השני "יכיל" את האירוע ולא צפויה תגובה.

בניגוד לדיווחים שלשום כאילו התקיפה בוצעה על אדמת לבנון, אמש נדמה היה כי כמו במקרים הקודמים היעד שהותקף היה בסוריה. הדבר אינו נטול היגיון, מבצעית ואסטרטגית: מבצעית קל יותר לתקוף אמצעי לחימה במקום השילוח שלהם, בסוריה, כשהם מרוכזים ולפני שהגיעו ללבנון ופוזרו ביעדים רבים ונסתרים; אסטרטגית - תקיפה בסוריה מאפשרת לכל הצדדים לחיות בשלום עם תוצאותיה בלי להיגרר לתגובה לא רצויה. סוריה נתונה במלחמת אזרחים ויכולה תמיד לטעון שמי מהארגונים המורדים אחראי לפיצוצים; חיזבאללה ממילא טוען כי הוא אינו צד במלחמה בסוריה, בעוד על תקיפה בלבנון הוא היה מתקשה להבליג כמי שחרת על דגלו הגנה על ארץ הארזים מפני כל תוקפנות ישראלית.

התקיפה הנוכחית, בהנחה שבוצעה, מגיעה אחרי תקופה לא קצרה של מתיחות בצפון סביב הניסיונות החוזרים ונשנים של חיזבאללה להצטייד באמצעי לחימה מתקדמים, בדגש על טילים ועל רקטות בעלי טווח גדול ודיוק רב, וכן בנשק נגד מטוסים וספינות. ישראל אף העבירה כמה אזהרות גלויות וחשאיות לסוריה וללבנון, ובהן הבהירה כי המשך הניסיונות להעברת האמל"ח עלול להוביל להסלמה.

נדמה כי בדמשק ובביירות התעלמו מהאזהרות האלה. אפשר שבחיזבאללה ביקשו לנצל את מזג האוויר הסוער ששרר שלשום כדי לנסות לחמוק מהמעקב הישראלי הצמוד, כפי שעשו בעבר, וסביר שהיום שוב עוסקים שם בניסיונות לאתר את הדלף המודיעיני ולסתום אותו. כך או אחרת, כלפי חוץ משדרים בסוריה ובחיזבאללה עסקים כרגיל, כאילו דבר לא אירע. אפשר להסיק מכך שלשניהם אין עניין לפתוח חזית עם ישראל: דמשק עסוקה עד מעל לראשה במלחמת האזרחים ובמאמצים לרצות את המערב בכל הקשור להתפרקותה מנשק כימי; חיזבאללה טרוד לא רק בלחימה בסוריה אלא גם בהתמודדות עם גל הפיגועים הגובר נגדו מצד גורמי ג'יהאד עולמי בלבנון.

על פניו אלה חדשות טובות לישראל, שיכולה לכאורה להמשיך לפעול בחופשיות יחסית. ועדיין, מתחייב לצרף לדברים האלה אזהרה: אם להשתמש בדברי הרמטכ"ל מראשית השבוע, יש יותר מדי "נפצים" בידי יותר מדי "פירומנים". המשמעות היא לא רק שהמאמץ לנטרל אותם הופך קשה יותר מפעם לפעם, אלא שהסיכוי שהצד השני יחליט ברגע מסוים להשתמש בהם גדל בהתמדה.

ומה אתם חושבים? טקבקו לנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר