מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו אמר הלילה (בין שני לשלישי) כי גורם זר היה מעורב בתקרית הביטחונית סמוך לבסיס חיל האוויר הבריטי פיירפורד, המשמש את הכוחות האמריקניים ושממנו המריאו מפציצים למשימות נגד איראן.
“אני חייב להיזהר, יש דברים שמסיבות שונות איני יכול לומר בשידור”, הבהיר רוביו בראיון לשון האניטי ברשת פוקס ניוז. “די לומר שמה שקרה, מה שכמעט קרה ומה שיכול היה לקרות בבריטניה בסוף השבוע הוא אירוע חמור מאוד. ברור כי ידו של גורם זר היתה בדבר. איני מתכוון להיכנס בשלב זה לפרטים נוספים”.
חמישה אזרחים בריטים בשנות ה-20 לחייהם נעצרו ביום ראשון לאחר ששלושה כלי רכב חשודים נצפו ליד בסיס פיירפורד. הם נעצרו בחשד לעבירות הקשורות לחומרי נפץ ולהכנת מעשה טרור, אך שוחררו בערבות בתנאים מגבילים. המשטרה הבריטית בודקת אם פעלו, ביודעין או שלא ביודעין, בשליחות מדינה זרה. בין הכיוונים הנבדקים נמצאת זיקה אפשרית לאיראן, שטענה כי אין לה קשר לפרשה.
רוביו הודה לרשויות הבריטיות על שיתוף הפעולה, אך הוסיף: “אני יודע שאנשים רבים מוטרדים מהידיעה שכמה מהמעורבים שוחררו בערבות. אנחנו מקיימים מגעים עם הבריטים גם בעניין הזה”. לדבריו, “מה שקרה בסוף השבוע היה, ויכול היה להיות, איום חמור מאוד. מידע רב נוסף יפורסם בימים הקרובים”.
מזכיר המדינה קישר את האירוע ישירות לאיומים מצד טהרן. “אנחנו מתמודדים עם גורמים בעולם, ובמקרה של איראן, למשל, שאיימו בגלוי לתקוף אינטרסים אמריקניים ברחבי העולם”, אמר. “תמיד נתייחס לכך ברצינות רבה. יהיו לכך השלכות אם הדבר יתרחש, או אפילו אם ייעשה ניסיון”.
רוביו העריך בהמשך כי המשטר כבר ניצב למעשה בפני התמוטטות כלכלית. “לדעתי, הם כבר שם ומתקדמים במהירות לעבר קטסטרופה”, אמר. “כלכלת איראן נמצאת כעת בקטסטרופה”. הוא הדגיש כי העם האיראני “חרוץ, חכם ובעל היסטוריה עתיקה”, וכי המדינה היתה בעבר מהמשגשגות במזרח התיכון - “לפני שאנשי הדת הקיצוניים השתלטו עליה”.
לדבריו, הכנסות המשטר אינן מופנות לבתי חולים, לכבישים או לשיפור חיי האזרחים: “הם משתמשים בכסף לשני דברים - לבניית נשק ולייצוא המהפכה. הם מממנים את חיזבאללה, את חמאס, מיליציות שיעיות בעיראק, טרור ותוכניות התנקשות ברחבי העולם. לכן, כשמונעים מהם הכנסות מנפט, לא רק מענישים אותם - מונעים מהם כסף שבו ישתמשו כדי להרוג אמריקנים ואחרים”.
בתוך כך, ״בלומברג״ דיווח כי גורמים איראניים הביעו בשיחות סגורות פסימיות באשר לאפשרות להגיע להסכם עם וושינגטון לפני בחירות האמצע בארה”ב ב-3 בנובמבר. לפי גורמים המעורים בפרטים, ההסכם אמור להביא לסיום מעשי האיבה ולפתיחה מחודשת של מצרי הורמוז, אך בטהרן אינם מעריכים כי ניתן יהיה להשיגו לפני הבחירות.
עוד דווח כי השיחות בין איראן לארה”ב, שנערכו בשולי העצרת הכללית של האו”ם בניו יורק בשבוע שעבר, הסתיימו כמעט ללא התקדמות. גורמים שתודרכו בידי בכירים איראנים אמרו כי ברפובליקה האיסלאמית מעריכים שקיים סיכוי גבוה להסלמה נוספת בעימות לאחר הבחירות בנובמבר. הגורמים ביקשו להישאר בעילום שם בשל רגישות הנושא.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
