העימות המתמשך בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לכלי התקשורת האמריקניים עלה בסוף השבוע (שבת) מדרגה נוספת. כתבת הבית הלבן של MS NOW, אקיילה גרדנר, התעמתה עם הנשיא האמריקני, לאחר ששאלה אותו על החלטת ממשלו להרחיק כלי תקשורת מסוימים מסיקורו - ועל השליטה ההולכת וגוברת של הבית הלבן בהרכב קבוצת העיתונאים שמלווה את הנשיא.
בעת שטראמפ יצא מהבית הלבן, שאלה אותו גרדנר אם הוא רוצה שרק כלי תקשורת אשר תומכים בו יהיו חלק מה־press pool - קבוצת העיתונאים המצומצמת שמלווה את הנשיא ומעבירה את החומרים לכלל כלי התקשורת. טראמפ השיב בשלילה ואמר כי הוא רוצה "חדשות אמיתיות, לא פייק ניוז - כמוכם". כאשר גרדנר המשיכה ושאלה אם אינו רוצה להתמודד עם שאלות קשות, טראמפ השיב לה: "תהיי בשקט", והמשיך לתקוף את MS NOW ואת CNN על אופי הסיקור שלהן.
באופן אירוני, העימות עצמו לא שודר בשידור חי באמצעות צוות הטלוויזיה הקבוע של קבוצת העיתונאים שמלווה את טראמפ. הקטע פורסם לאחר מכן ברשתות החברתיות על ידי הבית הלבן.
מהחרם בבית הלבן - למאבק על מי יסקר את הנשיא
האירוע הוא החוליה האחרונה בעימות שהחל ב־18 בספטמבר, אז הודיע טראמפ כי CNN, MS NOW ופוליטיקו לא יורשו להיכנס לבית הלבן. הנשיא טען כי שלושת כלי התקשורת מפיצים "חדשות מזויפות", "בדיה ושקרים", ואף הזהיר כי כלי תקשורת נוספים עלולים להיכלל בהמשך באיסור. לצד זאת, הוא טען כי הוא תומך בעיתונות חופשית - אך כזו שלדבריו היא "הוגנת וכנה".
הצעד היה חריג גם ביחס למערכת היחסים המתוחה שמנהל טראמפ עם כלי התקשורת זה שנים. CNN ו־MS NOW - שמו החדש של גוף התקשורת MSNBC - הן מטרות קבועות להתקפותיו. עוד בכהונתו הראשונה, ב־2018, שלל הבית הלבן את אישור הכניסה של כתב CNN ג'ים אקוסטה בעקבות עימות עם הנשיא, עד שבית משפט הורה להשיב לו את האישור.
אלא שהפעם המהלך אינו נוגע לכתב יחיד אלא לכלי תקשורת שלמים. CNN, MS NOW ופוליטיקו פנו לבית המשפט וטענו כי הרחקתם בשל תוכן הדיווחים שלהם מפרה את חופש העיתונות ואת זכויותיהם החוקתיות. ביום חמישי הוציא השופט הפדרלי טימותי קלי צו זמני ל־14 ימים והורה לממשל להשיב לעיתונאים את אישורי הכניסה. השופט אישר את טענת כלי התקשורת, כי האישורים שלהם להיכנס לבית הלבן נשללו ללא הליך הוגן כנדרש בתיקון החמישי לחוקה.
גם לאחר ההחלטה נמשך העימות. עיתונאים משלושת הגופים שהגיעו לבית הלבן ביום חמישי בבוקר סורבו בתחילה להיכנס, ובחלק מהמקרים אף נלקחו מהם האישורים בידי השירות החשאי. רק שעות לאחר מכן הותר להם לשוב למתחם. בהמשך אותו יום דיווחו CNN ו־MS NOW כי אנשי צוות מטעמם שוב נמנעו מלסקר חלק מהאירועים סביב ארוחת הערב הממלכתית שנערכה לכבוד נשיא סין שי ג'ינפינג.
הקרב על קבוצת העיתונאים
יום לאחר מכן הגיעה חזית חדשה: CNN הייתה אמורה להיות רשת הטלוויזיה שתלווה את טראמפ באייר פורס 1 בביקורו בטנסי. CNN הייתה אמור לספק תיעוד לכלל כלי התקשורת, אך הבית הלבן הסיר אותה מהמשימה. במקומה צורפה Real America's Voice, רשת שמזוהה עם טראמפ. לרשת המחליפה לא הייתה את היכולת הטכנית לספק שידור וידאו חי לשאר גופי התקשורת, והיא הסתפקה בפרסום מספר קטעים ברשתות החברתיות.
מטרת קבוצת הכתבים היא לא רק לקבל גישה מועדפת לליווי הנשיא. מדובר במנגנון שנועד לאפשר סיקור של הנשיא במקומות שבהם אין אפשרות להכניס את כל מאות העיתונאים המסקרים את הבית הלבן - בחדר הסגלגל, בשיירה הנשיאותית, באייר פורס 1, בארוחות ממלכתיות ובנסיעות. הכתבים והצלמים שנבחרים לאותו יום מעבירים לאחר מכן את הדיווחים, התמונות, הווידאו והאודיו לכלל כלי התקשורת.
במשך עשרות שנים הרכב קבוצת הכתבים נקבע בעיקר בידי כלי התקשורת והתאחדות כתבי הבית הלבן. מאז תחילת כהונתו השנייה של טראמפ, הבית הלבן נטל לעצמו סמכות רחבה בהרבה לבחור אילו כלי תקשורת יקבלו את הגישה המצומצמת לנשיא. המבקרים טוענים כי בכך מקבל הממשל יכולת להעדיף גופים אוהדים ולהרחיק גופים שסיקורם אינו לרוחו.
בשל כך, המאבק על CNN, MS NOW ופוליטיקו הפך לרחב הרבה יותר בתוך התקשורת האמריקנית. רשתות הטלוויזיה הגדולות אף השעו בשלב מסוים את סיקור הווידאו המשותף של אירועי טראמפ במחאה על מניעת השתתפותה של CNN. עשרות כלי תקשורת וארגונים - בהם סוכנות AP, "הניו יורק טיימס" ורויטרס - הצטרפו לקריאה להשיב לשלושת הגופים את הגישה לבית הלבן.
השאלה הקצרה שהפנתה גרדנר לטראמפ בשבת - האם הוא רוצה שרק כלי תקשורת התומכים בו יסקרו אותו מקרוב - נגעה בדיוק בלב המחלוקת שמתנהלת כעת בוושינגטון. תשובתו, והדרישה ממנה "להיות בשקט" כשהקשתה עליו, הגיעו פחות מ־48 שעות לאחר שבית משפט כבר התערב בניסיון לבלום את הרחקת כלי התקשורת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
