בכירי צבאות ארה״ב, ישראל ומדינות ערב נפגשו בשבוע שעבר בחשאי בגרמניה כדי לדון במלחמה עם איראן ובמתיחות הגוברת במזרח התיכון. כך דיווח היום (שלישי) האתר האמריקני Axios, מפי שני גורמים ישראלים. המפגש הפרטי אורגן על ידי מפקד פיקוד המרכז האמריקני (CENTCOM), האדמירל בראד קופר, ולא פורסם באופן רשמי על ידי אף אחת מהמדינות המשתתפות.
במפגש השתתפו, לצד קופר, ראשי המטות של צבאות ישראל, ערב הסעודית, איחוד האמירויות, בחריין, כווית, קטר, ירדן ומצרים. מדובר באירוע חריג במיוחד, שכן זו הייתה הפעם הראשונה שבה התכנסו בכירי הצבאות הללו מאז שארה״ב וישראל יצאו למלחמה עם איראן לפני יותר משישה חודשים. המפגש גם סיפק הזדמנות נדירה למפקדים ישראלים ולמפקדי צבאות ממדינות המפרץ שאינן מקיימות יחסים דיפלומטיים עם ישראל להיפגש ולהחליף עמדות בנוגע למלחמה.
קופר הרגיע את המשתתפים והבהיר כי צבא ארה״ב לא מתכוון להסיג את כוחותיו מהאזור, למרות התקיפות האיראניות נגד בסיסים אמריקניים. בנוסף, הוא הציג בפני עמיתיו את התוכנית האמריקנית להרחבת תנועת הספינות במצר הורמוז. הרמטכ״ל, רב־אלוף אייל זמיר, עדכן את המשתתפים האחרים בפעילות צה״ל בזירות השונות, כך לפי גורם ישראלי.
פיקוד המרכז האמריקני אישר את קיום המפגש ומסר כי אירח בגרמניה בכירים צבאיים משמונה מדינות במסגרת כנס מתוכנן. לפי הודעת הפיקוד, המנהיגים הצבאיים דנו באפשרויות לחיזוק שיתוף הפעולה הביטחוני במזרח התיכון.
שיתוף הפעולה בין ישראל למדינות נוספות באזור התעצם מאז חתימת הסכמי אברהם בין ישראל, איחוד האמירויות ובחריין בספטמבר 2020. זמן קצר לאחר מכן הועברה ישראל מאזור האחריות של הפיקוד האירופי של צבא ארה״ב לאחריות פיקוד המרכז. המהלך אפשר לישראל לשתף פעולה מבחינה צבאית עם מדינות ערב תחת מסגרת CENTCOM ולהשתלב במערך הביטחון האזורי, בעיקר בתחומי ההגנה האווירית וההגנה מפני טילים.
במהלך המלחמה שיתפה ישראל פעולה עם איחוד האמירויות ועם ארה״ב בפעילות הגנתית והתקפית. ישראל הציבה באיחוד האמירויות את מערכת כיפת ברזל, לצד אנשי צוות שהפעילו אותה, וסיפקה לאמירויות סיוע מודיעיני בזמן אמת בתחומי מודיעין, מעקב וסיור. גורמים ישראלים מסרו כי גם שיתוף המידע המודיעיני בין ישראל למדינות ערב נוספות באזור התרחב במהלך המלחמה.
המפגש בגרמניה התקיים על רקע החרפה במתקפות החות׳ים נגד ערב הסעודית, לצד התקדמות שלהם בשטח ושליטה אפקטיבית במצר באב אל־מנדב שבים האדום. גורם המעורה בנושא אמר כי ישראל וערב הסעודית, בסיוע פיקוד המרכז האמריקני, דנות באפשרות שישראל תסייע לפעולות הצבאיות הסעודיות נגד החות׳ים ותספק סיוע מודיעיני, מעקבי וסיורי, בדומה לסיוע שהיא מעניקה לאיחוד האמירויות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
![[object Object]](/wp-content/uploads/2021/01/27/08/מורידים.-נכנסים.-מתאהבים.-דף-כתבה-מובייל.png)