הרמטכ״ל האמריקני: ״התקיפות האיראניות - מתחת לסף הלחימה״

מזכיר המלחמה האמריקני התייחס למבצע "פרויקט חירות, ואמר כי הוא מוגבל במרחב ובזמן • "איראן מנסה לשעבד את העולם", אמר הגסת'

ראש המטות המשולבים קיין ושר המלחמה הגסת'. צילום: רויטרס

מזכיר המלחמה האמריקני פיט הגסת' ויו"ר המטות המשולבים, הגנרל דן קיין, הבהירו היום (שלישי) בתדרוך בפנטגון כי אף שאיראן ממשיכה לתקוף כוחות אמריקניים וכלי שיט אזרחיים, בוושינגטון עדיין רואים בפעולותיה מהלכים "מתחת לסף" של חידוש הלחימה הרחבה.

בשמי מצר הורמוז: הגנרל ברדלי קופר, מפקד סנטקום, מטיס מסוק אפאצ'י // פיקוד מרכז של צבא ארצות הברית

קיין אמר כי מאז הכרזת הפסקת האש, איראן "ירתה על כלי שיט מסחריים תשע פעמים, השתלטה על שתי אוניות מכולה, ותקפה כוחות אמריקניים יותר מעשר פעמים, כולן מתחת לסף של חידוש פעולות לחימה גדולות בשלב זה". כשנשאל מהו הסף, השיב: "סף החידוש הוא החלטה פוליטית שמעל דרגת השכר שלי. מה שאומר הוא שמדובר כרגע באש הטרדה נמוכה". הגסת' הוסיף כי "הפסקת האש אינה הסתיימה", אך הזהיר כי ארה"ב "תגן באגרסיביות".

לצד זאת, קיין ציין כי איראן המשיכה לתקוף גם גורמים אחרים באזור. לדבריו, "רק אתמול איראן תקפה את עומאן פעם אחת ואת איחוד האמירויות שלוש פעמים", כולל מתקפה על מסוף הנפט בפוג'יירה, "שהובסה בהצלחה". הוא הוסיף כי איראן שיגרה טילי שיוט, מל"טים וסירות קטנות לעבר כוחות אמריקניים שהגנו על השיט במצרי הורמוז, וכי כוחות אמריקנים "הביסו את האיומים הללו".
הגסת' אמר כי "איראן אמרה שהיא שולטת במצר. היא לא", והוסיף כי העובדה שאוניות אמריקניות הובילו את המעבר "מביכה" את טהרן. לדבריו, "כל מה שנותר לאיראן" הוא בעיקר סירות מהירות קטנות, שגם הן אינן נתפסות כאיום אסטרטגי משמעותי מול הכוח האמריקני באזור.

הורמוז, צילום: .

עיקר התדרוך הוקדש ל"פרויקט חירות", המבצע שעליו הורה הנשיא דונלד טראמפ לפתיחת נתיב שיט בטוח במצרי הורמוז. הגסת' הדגיש כי מדובר במבצע "נפרד ומובחן ממבצע זעם אפי, הגנתי באופיו, ממוקד בהיקפו וזמני במשכו", שמטרתו אחת: "להגן על שיט מסחרי חף מפשע מפני תוקפנות איראנית". קיין ציין כי כיום ישנם "22,500 מלחים על יותר מ-1,550 כלי שיט מסחריים הלכודים במפרץ הערבי, ואינם יכולים לעבור".

לפי הגסת', שתי אוניות מסחריות אמריקניות, בליווי משחתות, כבר עברו בבטחה במצר. לדבריו, ארה"ב הקימה מעל המצר "כיפה אדומה, לבנה וכחולה", כדי לספק הגנה מסביב לשעון. קיין הוסיף כי יותר מ-15 אלף חיילים אמריקנים משתתפים במערך, וכי יותר מ-1,000 מל"טים פועלים באזור 24 שעות ביממה.

עם זאת, בוושינגטון מדגישים כי אינם מתכוונים לשאת לבדם בנטל. הגסת' אמר כי "העולם זקוק לנתיב המים הזה הרבה יותר מאיתנו", וכי ארה"ב מצפה ש"שותפינו, בעלי בריתנו ושאר העולם" יתייצבו. כשנשאל על אונייה דרום קוריאנית שנפגעה מאיראן, השיב: "אנחנו מקווים שדרום קוריאה תתייצב, בדיוק כפי שאנחנו מקווים שיפן תתייצב, כפי שאנחנו מקווים שאוסטרליה תתייצב, וכפי שאנחנו מקווים שאירופה תתייצב".

הפגיעה במתקן הנפט בפוג'יירה, צילום: ללא

בהתייחסות לישראל, הגסת' דחה שוב את הטענה שטראמפ נגרר אחרי ראש הממשלה בנימין נתניהו. "זו הנחת יסוד שגויה", אמר. "הנשיא טראמפ הוביל בכל שלב, על בסיס תפיסתו את האינטרסים האמריקניים ואת אמריקה תחילה". לדבריו, ישראל הייתה "שותפה בעלת יכולת רבה", אך "יש רק יד אחת על ההגה", והיא של טראמפ.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר