איראן העבירה אתמול (חמישי) לארה"ב דרך המתווכת פקיסטן נוסח חדש להסכם לסיום המלחמה, כך מדווחת התקשורת הממלכתית באיראן. לפי דיווח של העיתונאי ברק רביד, מדובר בתגובה איראנית לתיקונים האמריקנים לטיוטת ההסכם, כך מפי מקור אזורי.
טראמפ: "ההצעה של איראן משמעותית, אך לא מספיק טובה" (ארכיון) // C-SPAN
ההצעה האיראנית הקודמת הייתה להגיע לסיכום עקרוני על סיום המלחמה תחילה בשלב ראשון, לאחריו דיון על מצר הורמוז והסרת המצור הימי על נמלי איראן - ורק בשלב האחרון דיון בסוגייה הגרעינית. חסימת מצר הורמוז, שדרכו עוברים כ-20% מאספקת הנפט והגז העולמית, הובילה לזינוק במחירי האנרגיה ולהגברת החשש מהאטה כלכלית עולמית. במקביל, הצי האמריקני ממשיך לחסום יצוא נפט איראני.
גורמים פקיסטנים אמרו לרשת CBS כי הם אופטימיים בנוגע להצעה החדשה שהגישה איראן לסיום העימות עם ארה"ב. לטענתם, עסקה אפשרית קרובה יותר ממה שהייתה כשהוגשה ההצעה הקודמת. עם זאת, לא ברור אם ההצעה כבר הועברה לוושינגטון.
האפשרויות של טראמפ
במקביל למגעים, הנשיא דונלד טראמפ תודרך על ידי בכירי הצבא האמריקני על אפשרויות חדשות לתקיפה באיראן. לפי דיווחים, הוצגו בפניו תכניות מבצעיות הכוללות גם פעולה קרקעית במטרה לפתוח את מצרי הורמוז ולהשתלט על מרכיבים אסטרטגיים.
במערכת הביטחון האמריקנית מעריכים כי איראן מנצלת את הפסקת האש כדי לשקם את יכולותיה הצבאיות, לרבות חילוץ טילים, כטב"מים ותחמושת שהוסתרו לאחר תקיפות קודמות. לפי ההערכות, טהרן שואפת לשקם במהירות את כוחה לקראת אפשרות של חידוש הלחימה.
בתוך כך, בוושינגטון מתנהל דיון סביב המשך הלחימה ללא אישור הקונגרס. מזכיר ההגנה פיט הגסת' טען כי הפסקת האש מאפשרת דחייה של הצורך באישור כזה, אך חברי קונגרס מתחו ביקורת על המחיר הכלכלי של המלחמה, ובראשו העלייה במחירי הדלק.
המתיחות סביב מצרי הורמוז והמבוי הסתום במגעים ממשיכים להשפיע על השווקים, כשברקע החשש מהסלמה נוספת לצד ניסיונות להגיע להסכם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו