אחרי דחיית הערעור: בליץ סנקציות אמריקני על ביה"ד בהאג

ביה"ד דחה השבוע את הערעור העיקרי של ישראל על הצווים שהוצאו כנגד רה"מ נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט • המהלך האמריקני מגיע אחרי שורה של סנקציות דומות נגד שופטים אחרים, שהולכות ומקשות על פעילותו של המוסד • ביה"ד תקף את ההחלטה: "מתקפה בוטה על עצמאותה של ערכאה שיפוטית"

נתניהו, גלנט והתובע כארים חאן, על רקע בית הדין הפלילי בהאג. צילום: AP, רויטרס, חיים גולדברג//פלאש 90

ארצות הברית הטילה היום (חמישי) סנקציות אישיות על שני שופטים בבית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC). המהלך מגיע כמובן על רקע חקירות והליכים נגד ישראל, לרבות הוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט בעקבות המלחמה בעזה, וכן נגד בכירים אמריקנים.

השניים שנכללו ברשימת הסנקציות הם השופט הגיאורגי גוצ’ה לורדקיפנידזה והשופט המונגולי ארדנבלסורן דמדין, שניהם חברי לשכת הערעורים של בית הדין. השניים היו מעורבים בדחיית הערעור האחרון של ישראל כנגד הצווים.

השופט הגיאורגי גוצ’ה לורדקיפנידזה והשופט המונגולי ארדנבלסורן דמדין עליהם הוטלו הסנקציות, צילום: ביה"ד הבינלאומי בהאג (ICC)

הסנקציות, שהוטלו באמצעות משרד האוצר האמריקני כוללות הקפאת נכסים בתחומי שיפוט אמריקניים, איסור על התקשרויות מסחריות עם גופים אמריקניים והגבלות אשרה. המהלך משתלב במדיניות רחבה יותר של ממשל טראמפ, שמטרתה לבלום את פעילות ה-ICC נגד מדינות שאינן חתומות על אמנת רומא, ובראשן ארצות הברית וישראל .

בית הדין בהאג גינה בחריפות את ההחלטה. בהודעה רשמית מסר ה-ICC כי הסנקציות מהוות "מתקפה בוטה על עצמאותה של ערכאה שיפוטית בינלאומית בלתי תלויה", והזהיר כי צעדים המכוונים נגד "שופטים ותובעים שנבחרו על ידי המדינות החברות" פוגעים "בשלטון החוק ובסדר המשפטי הבינלאומי כולו". עוד הדגיש בית הדין כי הוא "עומד מאחורי אנשיו ומאחורי קורבנות פשעים בינלאומיים חמורים", וכי ימשיך למלא את שליחותו "בעצמאות ובאי-תלות מלאה, בהתאם לאמנת רומא ולמנדט שהוענק לו", חרף הלחצים.

המהלך מצטרף להקשר רחב יותר של סנקציות אמריקניות. כבר ביומו הראשון של כהונתו השנייה ביטל הנשיא דונלד טראמפ צו נשיאותי מתקופת ביידן, אשר ביטל סנקציות קודמות נגד בית הדין מממשל טראמפ הראשון. אף שמדובר היה בצעד סמלי בעיקרו, הוא סימן את כוונת הממשל להשיב את מדיניות הלחץ על ה-ICC.

בפברואר 2025 חתם טראמפ על צו נשיאותי חדש שהטיל סנקציות גורפות על גורמים המעורבים בחקירות ה-ICC נגד ארה"ב וישראל. שבוע לאחר מכן הוטלו סנקציות גם על התובע הראשי של בית הדין, קארים חאן. בהמשך השנה הורחבו הצעדים, וכללו גם רשימה של גורמים נוספים הקשורים לבית הדין, וכן סנקציות על ארגונים פלשתיניים שהואשמו בסיוע להליכים נגד ישראל.

מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו התייחס להטלת הסנקציות ואמר בהצהרה רשמית: "היום ממשל טראמפ מטיל סנקציות על שני שופטים בבית הדין הפלילי הבינלאומי, המעורבים ישירות בפעולות פוליטיות ובלתי לגיטימיות נגד ישראל". לדבריו, "ארצות הברית הבהירה באופן חד משמעי כי נמשיך להגיב בהשלכות משמעותיות ומוחשיות", זאת כדי להגן מפני "לוחמה משפטית, ניצול לרעה של סמכות והתעלמות בוטה מריבונותן של ארצות הברית וישראל". בעקבות הדברים בירך שר החוץ גדעון סער על העמדה האמריקנית וכתב: "תודה לך, מזכיר המדינה רוביו, על העמדה המוסרית והברורה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר