אות החיים מאליזבט צורקוב שנחטפה לעיראק// ללא
צורקוב, בת 36, נחטפה ב-26 במרץ 2023 בבגדד במהלך ביקור לצורך עבודת המחקר שלה. היא נכנסה לעיראק עם דרכונה הרוסי, מאחר שהמדינה אוסרת על כניסת ישראלים. בעת חטיפתה הייתה דוקטורנטית באוניברסיטת פרינסטון, שם התמחתה בחקר ארגונים שיעים במזרח התיכון.
טראמפ כתב ברשת החברתית שלו: ״אני שמח לדווח כי אליזבת צורקוב, סטודנטית מפרינסטון שאחותה היא אזרחית אמריקנית, זה עתה שוחררה על ידי כתאיב חיזבאללה, והיא כעת באופן בטוח בשגרירות האמריקנית בעיראק לאחר שעברה עינויים במשך חודשים רבים. אני תמיד אילחם למען הצדק ולעולם לא אוותר. חמאס, שחררו את החטופים, עכשיו!״.
ראש הממשלה נתניהו אישר: "היום שוחררה החטופה אליזבת צורקוב, אזרחית ישראלית שנחטפה במרץ 2023 בעיראק. בעבודת צוות בניהולו של מתאם השו״ן גל הירש, שנמשכה חודשים ארוכים ואחרי מאמצים רבים, הצלחנו להביא לשחרורה. שוחחתי הערב עם אמה ואביטל, אחיותיה של אליזבת, ובשיחה המרגשת אמרתי להן שכל עם ישראל שמח לראות אותה שוב בבית".
אליזבת צורקוב שוחחה לפני זמן קצר עם מתאם השבויים והנעדרים, גל הירש. היא אמרה לו כי ידעה שהוא פועל לשחרורה כל התקופה. בתוך כך, שורה של גורמים בינלאומיים עבדו בשיתוף פעולה עם הירש על שחרורה של צורקוב, בראשם בכיר הממשל האמריקני, אדם בוהלר, שפעל רבות בעניינה של צורקוב. בנוסף, היו מעורבות אוסטריה, קנדה, גרמניה, הצלב האדום וגורמים אחרים.
גורם המעורה בפרטים אמר כי המאמצים לשחרר את צורקוב נמשכו חודשים ארוכים וכעת נערכים תיאומים להשבתה לארץ.
"כל המשפחה שלי מאושרת מאוד" כתבה אחותה של צורקוב, אמה. "אנחנו לא יכולים לחכות לראות את אליזבט ולתת לה את כל האהבה שחיכינו לחלוק במשך 903 ימים. אנחנו אסירי תודה לנשיא טראמפ ולשליח המיוחד שלו, אדם בוהלר. אילו אדם לא היה הופך את החזרת אחותי למשימה האישית שלו, אינני יודע היכן היינו היום. אנו רוצים גם להודות לג’וש האריס ולצוותו בשגרירות ארה״ב בבגדאד על התמיכה שהעניקו לאחותי, ולצוות בארגון ללא מטרות רווח Global Reach, שפעל ללא לאות למען חזרתה הבטוחה של אחותי".
לאחר מכן, פרסמה עוד הודעה, בה הודתה לנתניהו ראש הממשלה: "אסירת תודה לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ולממונה השבויים והנעדרים גל הירש על מסירותם והובלתם הנחושה שהחזירו את אליזבת הביתה".
אני מלאת הכרת תודה ושמחה לבשר שאחותי אליזבת שוחררה מהשבי בעיראק.
אני אסירת תודה
לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ולממונה השבויים והנעדרים גל הירש על מסירותם והובלתם הנחושה שהחזירו את אליזבת הביתה.
תודה ענקית גם לנשיא ארצות הברית דונאלד טראמפ ושליחו אדם בוהלר
נבקש לשמור על פרטיותנו…— Emma Tsurkov #FreeElizabeth (@emma_tsurkov) September 9, 2025
צורקוב הוחזקה בידי כתאיב חיזבאללה, מיליציה שיעית הפועלת בעיראק. הארגון הוקם ב-2003 על ידי כוח קודס של משמרות המהפכה האיראניות כדי להילחם בכוחות הסוניים ובפלישה האמריקנית לעיראק, במטרה ליצור שלטון שיעי פרו-איראני במדינה. בנובמבר 2023 הופיעה צורקוב בסרטון מהשבי, ובינואר האחרון אמר שר החוץ העיראקי כי היא בחיים ושהממשלה בבגדד ״פועלת למען שחרורה״.
ראש ממשלת עיראק, מוחמד שיאע א-סודאני, הודיע כי "בעקבות מאמצים גדולים של מנגנוני הביטחון לאורך חודשים ארוכים", הוא מכריז על שחרורה של "אזרחית רוסיה", כלשונו, אליזבט צורקוב. הוא הוסיף: "לא נהיה שאננים באכיפת החוק, בשמירה על סמכות המדינה, ולא נאפשר לאף אחד לפגוע במוניטין של עיראק ושל העיראקים".
מקור במיליציה "גדודי חיזבאללה" בעיראק אמר ל-AFP כי שחרורה של צורקוב התבצע כדי "למנוע מעיראק סכסוכים"
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו