נשיא ארה״ב דונלד טראמפ ושליט רוסיה ולדימיר פוטין נפגשו הלילה (בין שישי לשבת, שעון ישראל) באלסקה בפגישה הראשונה בדרג זה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה שהובילה למלחמה שנמשכת כבר יותר משלוש שנים וגבתה את חייהם של מאות אלפים.
למרות השיחות שנמשכו שלוש שעות והמילים החמות על ״התקדמות״, טראמפ הודה: ״לא הגענו לשם״, כך לפחות לפי שעה. כל זאת יכול להשתנות לאחר סבב הטלפונים של הנשיא לבנות בריתו, שעשוי להוביל לחדשות נוספות.
קבלת פנים קרבית
הפסגה עצמה החלה במפגן כוח אמריקני מרשים ומחושב, תפאורה ששמה בצד מעט את הדברים החמים של טראמפ לאורך השנים ״על ידידו״. פוטין ירד מכבש מטוסו אל זרועותיו של הנשיא טראמפ שחיכה לו שם עם מסדר של חמקני F-22 שהדגימו את העוצמה הצבאית האמריקנית, אלא שטראמפ לא הסתפק רק בכך - ובשלב הזה הגיח מבין העננים מפציץ B-2 אימתני שלווה במטוסי קרב. הנשיא הרוסי נאלץ להפנות את עיניו למעלה, וקשה היה להחמיץ את המסר האמריקני לגבי עוצמתם, למרות האווירה המחייכת.
בצעד חריג אחר, פוטין הסכים לעשות את דרכו למתחם הפגישה בבסיס חיל האוויר האמריקני בלימוזינה הרשמית של הנשיא האמריקני - ״The Beast״ – שגם היא חלפה בדרכה ליד מפציץ 2-B חונה.
המנהיגים סירבו לענות לשאלות התקשורת לפני הפגישה (״האם תפסיק להרוג אזרחים?״, שאלה אחת מהן את פוטין) והפגישה החלה. טראמפ התפאר השבוע שהוא יזהה ״תוך 2 דקות״ אם מקבילו הרוסי רציני באשר להגעה להסכם שיסיים את המלחמה, והעובדה שהפגישה נמשכה שלוש שעות מצביעה על כך שהוא אכן היה כזה - או שהנשיא לא עמד במילתו.
חדי העין מבין הפרשנים שמו לב לערימת הניירות, הערות ושאר הציוד המשרדי שפוטין הביא עמו, וחזו שהנשיא הרוסי ערך בפני האמריקני את ההרצאה ההיסטורית שהוא נוהג להעניק לגבי ״המדינה המזויפת אוקראינה״.
שינוי במסרים?
פוטין היה הראשון לדבר במסיבת העיתונאים. כפי ששיערו רבים לפני כן, הוא העדיף לדבר על הקשרים ההיסטוריים בין רוסיה לאמריקה - ולהסיט את המבט מאוקראינה.
הנשיא הרוסי התחיל בהתייחסות לאלסקה כ״מורשת משותפת״ בין שתי המדינות, הזכיר את הלחימה המשותפת במלחמת העולם השנייה, ואמר שהן ״שכנות קרובות״. רק אחר כך עבר לעניין העיקרי - המלחמה באוקראינה - כשהדגיש שרוסיה רואה ״את האומה האוקראינה כאומה אחות״ ושכל מה שקורה ״הוא טרגדיה עבורנו״.
פוטין אמר שהוא מקווה כי ״ההסכמות שהגענו אליהן יחד יעזרו לנו לקרב את המטרה הזאת ויסללו את הדרך לשלום באוקראינה״. בהמשך הוסיף כי הוא מצפה שמדינות אירופה ״יתייחסו לזה בצורה בונה ושהן לא יזרקו מקל בגלגלים״ ו״לא יעשו ניסיון... לבצע פרובוקציות, לחבל בהתקדמות המתהווה״.
אלא שמשפט אחד של פוטין מסמן למעשה את מה שנראה, לפחות לפי שעה, כחוסר ההצלחה של הפסגה הזאת במטרה שלשמה כונסה. פוטין דרש, כפי שדורש תמיד, ״פתרון לסיבות השורש של הסכסוך״.

מכיוון שהנשיא הרוסי פירט פעמים רבות את מה שהוא רואה כסיבות העומק, ניתן לגזור את דרישותיו הנוכחיות-נצחיות: הסכמה של אוקראינה לוותר על חלקים נרחבים בשטחה, פירוזה המעשי מנשקה והגבלת גודלו של צבאה, התחייבות שלא תהיה חלק מנאט״ו או האיחוד האירופי ועוד.
לאחר מכן דיבר טראמפ, שהתאמץ להציג את הפסגה כהצלחה אך לא הסתיר שלא הושג הסכם. ״הייתה לנו פגישה פרודוקטיבית מאוד״, אמר, ״הסכמנו על הרבה נקודות, רובן גדולות״. טראמפ הודה כי נותרה נקודה אחת ״כנראה הכי משמעותית״ שלא נפתרה, אך טען כי ״יש סיכוי טוב להגיע לשם״. עם זאת, הוא הבהיר: ״אין עסקה עד שיש עסקה״.
טראמפ הודיע כי כעת הוא יתקשר לנשיא אוקראינה זלנסקי ולמנהיגי נאט״ו כדי לעדכן אותם על תוצאות הפגישה. ״אני אתקשר ל(מדינות) נאט״ו בעוד זמן קצר... בוודאי אתקשר לנשיא זלנסקי ואספר להם על הפגישה של היום״, אמר. ״בסופו של דבר זה תלוי בהם. הם יצטרכו להסכים״.
עד לפעם הבאה
שני סימנים מובהקים לעובדה שלא נרשמה פריצת דרך, למרות השיח על הבנות והסכמות - שלא פורטו לפי שעה: הראשון הוא ביטולה של ארוחת הערב ופגישת העבודה בין הצוותים המורחבים, ויציאתו המיידית של פוטין חזרה לרוסיה.
סימן השני הוא העובדה שלא רק שלא הייתה הכרזה על הסכמה עקרונית להפסקת אש, כפי שטראמפ עצמו דרש ואיים בהשלכות חמורות על רוסיה אם לא, אלא גם לא היה סימן לפגישה המשולשת עם זלנסקי שטראמפ סימן כמטרתו.
טראמפ הביע את רצונו אתמול להגיע לפסגה כזאת, ואף הציע שהיא תתרחש מייד – ובאלסקה. המטרה הספציפית הזאת, לכל הפחות לא הושגה.
המטרה של הרוסים הייתה להרחיק ככל האפשר את השיחה מהסוגייה האוקראינית. טראמפ הבהיר עוד בדרך לאלסקה כי היחסים הכלכליים בין המדינות לא ישתפרו כל עוד המלחמה נמשכת. האם הפגישה הזאת תוביל לאותן ״השלכות חמורות״ שטראמפ איים בהן? קשה לדעת, וסביר להניח שכבר השעות הקרובות אחרי מרתון הטלפונים יפזרו מעט מהערפל.
פוטין הציע לטראמפ בסוף דבריו: ״בפעם הבאה במוסקבה״, וטראמפ ענה בחיוך: ״זה מעניין. אני לא יודע, אני אקבל קצת ביקורת על זה, אבל יכול להיות שזה יקרה״. קשה להאמין שפגישה כזאת תתרחש ללא התקדמות לסיום המלחמה - שלא בטוח שנרשמה היום – אבל לפחות תמיד תישאר להם אלסקה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו