תקיפה ישראלית בטהרן במהלך "עם כלביא". צילום: אי.אף.פי

תחקיר בארה"ב: "מתנגדי משטר שאימנה ישראל נטרלו את ההגנה האווירית של איראן"

לפי תחקיר של אתר ProPublica האמריקני על מבצע "עם כלביא", טייסים ישראלים טסו בחשאי מעל איראן כבר מאז 2016 על מנת לזהות את נקודות התורפה • מעקב ארוך טווח בוצע אחר 11 מדעני גרעין איראנים, כולל פרטים על השגרה היומית שלהם ומיפוי בתיהם

ישראל הקימה רשת של מתנגדי משטר איראנים וצירפה אליהם מגויסים ממדינות אחרות במשך שנים למטרת התנקשויות בבכירים והשמדה מוחלטת של מערכות ההגנה האוויריות של איראן במבצע "עם כלביא", כך חושף תחקיר של העיתונאים יוסי מלמן ודן רביב שהתפרסם באתר ProPublica האמריקני.

רשתות ערביות

לפי התחקיר, טייסים ישראלים טסו בחשאי מעל איראן כבר מאז 2016, למדו את השטח ובדקו נקודות תורפה כדי למזער את הסיכויים לגילוי.

רשת ריגול ענפה

לפי התחקיר, רשת ענפה של מגויסים מקומיים הופעלו ביום השני למלחמה, 14 ביוני, כדי לבצע תקיפות מתואמות לנטרול מערכות הגנה אווירית ומשגרי טילים.

"מאה אחוז מסוללות הנ"מ שסומנו למוסד על ידי חיל האוויר הושמדו", ציטט אתר ProPublica מקור ביטחוני. "רובן היו ליד טהרן, באזורים שבהם חיל האוויר הישראלי לא פעל בעבר".

על פי הדיווח, לוחמי קומנדו שאומנו על ידי ישראל וגויסו מאיראן ומדינות שכנות נפרסו ברחבי המדינה לביצוע התקיפות מבפנים. המודיעין הישראלי השתמש בחברות קש כדי לשלוח את הציוד הדרוש לאיראן באופן חוקי.

המתקנים העיליים שנפגעו בנתנז, צילום: EPA

"ישראל הבריחה באמצעות נהגי משאיות תמימים טונות של 'ציוד מתכתי', שהיו למעשה חלקי נשק ששימשו את צוותי הקומנדו לתוך איראן", נאמר בדיווח.

לאחר פתיחת המערכה, התקשורת האיראנית דיווחה על מספר אתרים ששימשו לתקיפה בתוך איראן שהוקמו על ידי ישראל.

סוכנים שפעלו למען ששלחו ישראל גם ביצעו מבצעי מודיעין סביב מתקן הגרעין בנתנז, אספו דגימות אדמה כדי לעקוב אחר רמות העשרת האורניום, לפי התחקיר.

"סוכנים שפעלו בשירות ישראל, התחזו לאירופאים המתקינים או מטפלים בציוד. הם הסתובבו בנתנז כשהם נועלים נעליים עם סוליות כפולות שאספו אבק ודגימות אדמה", צוין בתחקיר.

בדיקות חשפו מאוחר יותר שצנטריפוגות מתוצרת איראן העשירו אורניום הרבה מעבר לרמה של 5%.

המקורות שצוטטו על ידי ProPublica הוסיפו שהעברת משלוחים פנימה והחוצה מאיראן הייתה קלה יחסית. "קופסאות וארגזים נשלחו בים או במשאיות שנסעו באופן לגיטימי דרך מעברי גבול", אמר אחד מהם.

מעקב אחר יעדים

הדיווח גם תיאר מעקב ארוך טווח אחר 11 מדעני גרעין איראנים, כולל פרטים על השגרה היומית שלהם ומיפוי בתיהם.

אזרחים איראניים בטהרן. מאחור, פוסטר שעליו מדענים ואנשי המשמרות המהפכה שחוסלו על ידי ישראל, צילום: אי.פי.אי

"התיקים אפילו מיפו את מיקומי חדרי השינה בבתי הגברים. בבוקר ה-13 ביוני, מטוסי קרב ישראלים ירו טילים אוויר-קרקע לעבר הקואורדינטות הללו, והרגו את כל 11", נכתב בדיווח.

"גורמים רשמיים הדגישו שהלוגיסטיקה הצבאית של המבצע תואמה על ידי אגף המודיעין הצבאי הישראלי וחיל האוויר הישראלי, שלפי הדיווחים תקף יותר מאלף יעדים במהלך המערכה האווירית בת 11 הימים", דיווחה ProPublica.

על פי דובר הממשלה האיראנית, 1,062 איראנים נהרגו במהלך המלחמה, כולל 786 אנשי צבא ו-276 אזרחים.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...