בית המשפט העליון של ארצות הברית פסק אתמול בערב (שישי) כי בני משפחותיהם של נפגעי טרור בישראל יכולים לתבוע פיצויים מהרשות הפלשתינית ולעשות זאת בבתי המשפט בארה"ב. מדובר בפסיקה תקדימית שמאפשרת את פתיחתם מחדש של תביעות אזרחיות שהוגשו בעבר על ידי אזרחים אמריקנים שנפגעו בפיגועים שבוצעו על ידי פלשתינים.
נשיא בית המשפט העליון, ג'ון רוברטס, כתב את חוות הדעת בשם כל תשעת השופטים, בפסק דין שהתקבל פה אחד. רוברטס קבע כי לממשלה הפדרלית יש "אינטרס חזק לאפשר לקורבנות אמריקנים של טרור בינלאומי להשיג צדק בבתי המשפט המקומיים".
התביעה הבולטת שהובילה להכרעה הוגשה על ידי מרים פולד, אלמנתו של ארי פולד, אזרח אמריקני שנרצח בפיגוע דקירה בשנת 2018 סמוך לקניון בגוש עציון. פולד, שהיה בן 45 במותו, הספיק בטרם התמוטט לחסל את המחבל ולמנוע נפגעים נוספים.
אולם פסק הדין אינו נוגע רק למקרה של משפחת פולד. הוא מחזיר לתחייה גם תביעות אחרות שהוגשו על ידי נפגעי שורת פיגועים קטלניים שבוצעו בתחילת שנות ה-2000, בהם נרצחו 33 בני אדם ונפצעו מאות נוספים. התובעים טוענים כי נציגים של אש"ף והרשות הפלשתינית היו מעורבים ישירות בביצוע הפיגועים או הסיתו להם. מנגד, הרשות הפלשתינית טענה לאורך השנים כי אין לאפשר את ניהול ההליכים בבתי המשפט האמריקניים.
התביעות הוגשו מכוח החוק האמריקני נגד טרור (Anti-Terrorism Act) שנחקק ב-1992 בעקבות רצח ליאון קלינגהופר האמריקני על ספינת הנוסעים "אכילאה לאורו" ב-1985. בית משפט פדרלי בניו יורק כבר פסק בעבר פיצוי של 218 מיליון דולר נגד אש"ף והרשות הפלשתינית, סכום ששולש אוטומטית לפי החוק. אולם ערכאת הערעור ביטלה את פסק הדין ב-2016, בטענה כי מדובר באירועים שלא כוונו ישירות נגד מטרות אמריקניות. לאחר שגם בית המשפט העליון דחה את ערעור הקורבנות ב-2018, תיקן הקונגרס את החוק פעם נוספת כדי להבהיר את כוונתו לאפשר את בירור התביעות.
על רקע פסיקת העליון, העלה הילל פולד, אחיו של ארי, את חשיבות ההכרעה. "זה דבר גדול וחסר תקדים. כל אזרח אמריקני שנפגע מטרור פלשתיני יכול לתבוע את הרשות הפלשתינית בבתי דין אמריקניים", כתב. פולד עצמו עורר לאחרונה כותרות לאחר שנאסר עליו להיכנס לאוסטרליה, בנסיבות שטרם הובהרו לגמרי.
גם שגרירת ארה"ב לאו"ם לשעבר, ניקי היילי, בירכה על ההחלטה: "ניצחון לכל משפחה אמריקנית שאיבדה אדם אהוב בטרור פלשתיני. הרשות הפלשתינית מוציאה מאות מיליוני דולרים בשנה על מימון אלימות. יברך הא-ל את מרים ואת שאר משפחת פולד שנלחמו עד לבית המשפט העליון וניצחו. אומץ ליבם ונחישותם מעוררי השראה", כתבה היילי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
