מסיבת העיתונאים של מאסק וטראמפ. צילום: אי.פי

טראמפ נגד מאסק: כך הידרדרו היחסים בין האיש החזק בעולם לעשיר ביותר 

הרומן בין האיש החזק בעולם לאיש העשיר בעולם לא נגמר טוב, וכעת נשלפות הסכינים • טראמפ הודיע: "נגמרה לי הסבלנות אל אילון, ביטלתי חוק שאילץ את כולם לקנות מכוניות חשמליות שאף אחד אחר לא רצה..והוא פשוט השתגע!״ • מאסק מצדו, הלך רחוק יותר: ״הגיע הזמן להטיל את הפצצה הגדולה באמת: דונלד טראמפ נמצא בתיקי אפשטיין" • כל הפרטים על השתלשלות האירועים

אתמול (חמישי) בשעות הערב התפתח, לעיני כל בחדר הסגלגל ובעיקר באינטרנט, עימות חסר תקדים בכל מובן: נשיא ארה״ב, האיש החזק בעולם, החליף מהלומות מילוליות, איומים והאשמות חמורות עם האיש העשיר בעולם, אילון מאסק - מי שהיה עד לא מזמן אחד האנשים החזקים בממשלו מאז שחזר לבית הלבן בינואר 2025.

טראמפ על מאסק%3A "כפוי טובה"%2F%2F CSPAN

מה קרה אתמול? הטריגר המיידי היה תגובה של טראמפ לביקורת הגלויה והחריפה של אילון מאסק על החקיקה התקציבית שהוא מקדם בכל כוחו בסנאט. במהלך ביקורו של הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ בבית הלבן אמר טראמפ כי הוא ״מאוד מאוכזב״ ממאסק והוסיף: ״תראו, לאילון ולי היו יחסים נהדרים. אני לא יודע אם יהיו לנו עוד״. הנשיא האשים את מאסק שהתנגדותו לחוק נובעת מאינטרסים אישיים הקשורים למכירות רכבים חשמליים.

מאסק, שעקב אחר הדברים בזמן אמת, הגיב בין היתר כי בלעדיו ״טראמפ היה מפסיד בבחירות, הדמוקרטים היו שולטים בבית הנבחרים והרפובליקנים היו במיעוט של 51-49 בסנאט״. הוא האשים את הנשיא בכפיות טובה וטען שהחוק מעולם לא הוצג לו.

מאסק וטראמפ בבית הלבן. נגמר רע, צילום: AFP

טראמפ לא נשאר חייב ופרסם בפוסט: ״נגמרה לי הסבלנות אל אילון, ביקשתי ממנו לעזוב, ביטלתי את החוק שאילץ את כולם לקנות מכוניות חשמליות שאף אחד אחר לא רצה..והוא פשוט השתגע!״.

הנשיא המשיך ושיגר איום מרומז על הכנסות החברות של מאסק: ״הדרך הקלה ביותר לחסוך כסף בתקציב שלנו, מיליארדים על מיליארדים של דולרים, היא לסיים את הסובסידיות והחוזים הממשלתיים של אילון. תמיד הופתעתי שביידן לא עשה את זה!״.

זה היה הסימן למאסק להסלים את הטון ולחצות את הרוביקון: ״הגיע הזמן להטיל את הפצצה הגדולה באמת: דונלד טראמפ נמצא בתיקי אפשטיין. זו הסיבה האמיתית שהם לא פורסמו. שיהיה לך יום נחמד. שיהיה לך יום נחמד דונלד טראמפ״.

בהמשך הערב, מאסק המשיך להסלים וכתב: ״המכסים של טראמפ יגרמו למיתון במחצית השנייה של השנה״. הוא אף הגיב ״כן״ (Yes) לפוסט שקרא ״יש להדיח את טראמפ וג׳יי די ואנס צריך להחליף אותו״.

היום (שישי) דיווח אתר פוליטיקו, על התייחסות נוספת של טראמפ לפרידה הטעונה ממאסק. "זה הולך טוב מאוד, מעולם לא היה יותר טוב", אמר הנשיא על ניתוק הקשר ביניהם. כמו כן, האתר מדווח, כי עוזרי הבית הלבן קבעו להיום שיחה בין הצדדים כדי לתווך שלום.

״החוק הגדול והיפה״ - מוקד המחלוקת

מה הוא אותו ״חוק גדול ויפה״ - כפי שטראמפ דואג לתאר אותו בכל פעם - שהוביל לעימות הארסי הזה? מדובר בחבילת חקיקה גדולה ורחבה שאמורה להגדיר מחדש את המדיניות הכלכלית של ארה״ב. החוק, שנקרא רשמית בשם הצנוע ״חוק אחד גדול ויפה״ (One Big Beautiful Bill Act) כולל רפורמות מס נרחבות, שינויים דרמטיים בהוצאות התקציביות הפדרליות, ושינויים במדיניות הפנים שנוגעים לתחומים רבים.

חברי בית הנבחרים הרפובליקנים מוחאים כפיים לבחירת דונלד טראמפ. גורל החוק בסנאט לוט בערפל , צילום: אי.פי

טראמפ טען אתמול שמדובר ב״קיצוץ שיא בהוצאות של 1.6 טריליון דולר והפחתת המס הגדולה ביותר שניתנה אי פעם״, ומזהיר שאם החוק לא יעבור ״תהיה עלייה של 68% במס״. אלא שביום רביעי העריף משרד התקציב של הקונגרס (CBO) הערכה שתיקפה את חששותיו של מאסק: החוק יוסיף 2.4 טריליון דולר לחוב הלאומי האמריקני, שכבר עומד על 36.2 טריליון דולר.

החוק כבר עבר בבית הנבחרים בהצבעה צמודה, אך גורלו בסנאט נותר לוט בערפל. סנטורים כבר הביעו התנגדות נחרצת, והעימות הפומבי בין טראמפ למאסק עלול להעניק לגיטימציה נוספת למתנגדים בתוך המפלגה הרפובליקנית להצביע נגד החוק.

מאסק כינה את החוק ״תועבה מגעילה״ ו״חוק ענקי, שערורייתי ומלא חזירות״. הוא לא הסתפק בכך ואיים על חברי הקונגרס: ״כל הפוליטיקאים שבגדו בעם האמריקני ותמכו בחוק המלא בחזירות הזה - אנחנו נפטר אתכם״. מאסק טען שהחוק הועבר ״באישון לילה כל כך מהר שכמעט אף אחד בקונגרס לא הספיק לקרוא אותו״.

מ״רומן״ פוליטי למלחמה פומבית

אך כאמור, כל מערכת היחסים הזאת התחילה אחרת לגמרי - למעשה, ״הרומן״ הזה עיצב במידה מסוימת את מערכת הבחירות הסוערת שבסופה התרחש ״הקאמבק הגדול בהיסטוריה״, כפי שטראמפ מתאר את ניצחונו בנובמבר.

מאסק הודיע על תמיכתו הרשמית בטראמפ מיד לאחר ניסיון ההתנקשות הראשון בו בפנסילבניה ביולי 2024, ונהיה דמות קבועה בעצרות הבחירות של טראמפ ונראה בסביבתו כמעט תמיד.

מדוע עשה זאת? מדוע האיש העשיר בעולם החליט ל״המר״ על סוס מנצח בזירה הפוליטית ממנה אנשי עסקים, גם אם תומכים בגלוי, נוטים שלא לשרוף את הגשרים לגמרי עם הצד השני? כמובן, לא ניתן לשלול כאן את העובדה שלמאסק היה הרבה מה להרוויח מידיד בחדר הסגלגל. חברותיו - ובהן טסלה, ספייס-איקס וסטארלינק - כולן קשורות בקשרים עמוקים עם הממשל הפדרלי, נהנות מחוזיו וגם מרגולציה שמאפשרת את רווחיותן לעיתים.

אך זה לפחות לא כל הסיפור. מאסק היה האיש שהחזיר את דונלד טראמפ חזרה לטוויטר - ועצם רכישת החברה עצמה הייתה במעין מסע צלב לטובת מה שתפס כחופש הביטוי. טראמפ ותנועתו הפוליטית נתפסו בעיניו, ובצדק, כמי שנלחמים ב״פוליטיקלי קורקט״. מאסק עצמו הביע התנגדות לכל גילוי של ״ווק״ ותמיכה בתנועות ימין, גם קיצוניות דוגמת ה-Afd בגרמניה.

בפן העמוק יותר, מאסק וטראמפ חולקים תפיסה דומה של הקוטביות של הרגע הנוכחי בהיסטוריה: שניהם מאמינים שההווה הנוכחי רקוב לחלוטין, תהליך שהובל על ידי ״המיינסטרים״ הצבוע, הדכאני והפרוגרסיבי, תהליך שנמצא כרגע בנקודה מכריעה. מנגד, שניהם גם מאמינים ב״עידן מוזהב״ -  שהוא במידה חזרה לעבר מפואר כלשהו - גם אם למאסק יש ככל הנראה תפיסה עתידנית עתידנית-טכנולוגית של אותו עידן. בסופו של דבר, מאסק במידה רבה מזדהה באופן עמוק עם הקריאה ״עשו את אמריקה לגדולה שוב״.

עד כמה היחסים היו קרובים? בפברואר השנה מאסק צייץ: ״אני אוהב את דונלד טראמפ כמו שגבר סטרייט יכול לאהוב גבר אחר״.

מאסק תרם יותר מ-250 מיליון דולר לקמפיין הבחירות - אחת התרומות הגדולות בהיסטוריה האמריקנית - והיה נוכח לצד טראמפ בלילה שבו הוכרז כמנצח. בנובמבר טראמפ הכריז שמאסק יעמוד בראש ״הסוכנות ליעילות ממשלתית״ (DOGE) שם אמור היה להוביל מהפכה בצמצום הממשל הפדרלי.

״כדור הריסה״ בממשל

הסוכנות של מאסק הפכה לאחד הסיפורים הגדולים של כהונתו של טראמפ עד עכשיו. מאסק הבטיח כבר במהלך הקמפיין שביכולתו לקצץ כ-2 טריליון דולר מההוצאות הפדרליות, אך בפועל התוצאה נמוכה בהרבה - כאשר הסוכנות עצמה העריכה את החיסכון ב-175 מיליארד דולר.

הסוכנות, שלמעשה הייתה מורכבת מקומץ קטן של מתכנתים שמאסק הביא עימו, תפקדה כ״כדור הריסה״ בתוך הממשל הפדרלי כשהיא מפטרת עובדים וסוגרת תוכניות כלאחר יד - כשהמקרה הידוע ביותר הוא סגירת סוכנות הסיוע האמריקנית. בשלב מסוים הסוכנות נתפסה ככל כך חזק שכלי התקשורת טענו כי מאסק הוא הנשיא האמיתי.

עד כמה הקיצוצים האלה היו נרחבים? על פי ניתוח של CNN לפחות 121 אלף עובדים פדרליים פוטרו או סומנו לפיטורים בשלושת החודשים מאז החלה כהונתו השנייה של טראמפ - מספר עצום שאינו כולל את אלה שהוצאו לחופשה מנהלית או שלקחו פרישה מרצון.

מאסק עצמו הצדיק זאת בבזבוז העצום שגילה לכאורה בתוככי הממשל, כשהוא מצטט הוצאות ביזאריות למדי כמו קונדומים לעזה ב-50 מיליון דולר (מה שהתגלה כלא נכון) ו״טיפולים לשינוי מין בעכברים״. אלא שהקיצוצים הנרחבים השפיעו באופן עמוק על פעילות הממשל הפדרלי, פגעו בחלק מהשירותים שסיפק, אילצו את משרדי הממשלה לפעול להחזרת חלק מהעובדים - וספגו ביקורת קשה על כך שכלל לא היו חוקתיים, כאשר בתי המשפט נאלצים מפעם לפעם להסיג לאחור את פעולותיו של מאסק.

נקודת מפנה משמעותית התרחשה במארס, כאשר ״ניו יורק טיימס״ דיווח כי מאסק צפוי להגיע לפנטגון לתדרוך במהלכו ייחשף לתוכניות האמריקניות לגבי מלחמה אפשרית מול סין. לפי ״אקסיוס״, טראמפ התפרץ כשנודע לו על כך: ״מה לעזאזל אילון עושה שם? וודאו שהוא לא הולך״. בכיר אמריקני הסביר לאתר: ״הנשיא עדיין מאוד אוהב את מאסק, אבל יש קווים אדומים. לאילון יש הרבה עסקים בסין ויש לו קשרים טובים שם. התדרוך הזה לא היה הדבר הנכון״. התדרוך בוטל ברגע האחרון, והאירוע הוביל לחקירת הדלפות נרחבת בפנטגון.

ג'פרי אפשטיין וה"מאדאם" גיליין מקסוול. הפצצה של מאסק, צילום: GettyImage

אבן פינה נוספת בהתרחקות ביניהם הייתה המחלוקת על המדיניות הכלכלית. מאסק נכנס לעימות פומבי עם היועץ הכלכלי הבכיר של הנשיא פיטר נבארו על רקע תוכנית המכסים של טראמפ. מאסק התנגד לחלוטין לתוכנית ותמך במסחר בינלאומי חופשי, מה שהוביל את לטעון שהוא מתנגד למכסים משום שהוא ״מוכר מכוניות״ ומנסה להגן על האינטרסים שלו. מאסק השיב לו כי הוא ״טיפש יותר משק לבנים״. זו הייתה בעצם חזרה ראשונה לעימות הגדול שיפרוץ בהמשך סביב החקיקה הכלכלית של טראמפ.

קואליציה של סתירות

בסופו של דבר, העימות בין מאסק לטראמפ מבהיר עד כמה התנועה הפוליטית של טראמפ - MAGA - היא במידה רבה קואליציה מורכבת, לאו דווקא של פלגים פוליטיים מובחנים, אלא של גישות וסנטימנטים שונים. מאסק לדוגמה התייצב לחלוטין בחזית המאבק ב״אויב הפרוגרסיבי״ - ובעמדות החברתיות שהביע ב-X הוא מיקם עצמו לגמרי במחנה שמשמש כסמן ימני לגישות ה״ווקיסטיות״.

אך קווי השבר שונים ומגוונים: מאסק למשל רמז לאפשרות שיסגור את הגישה של אוקראינה לשירות הלוויינים ״סטארלינק״ שחיוני במלחמתה ברוסיה. לכאורה הדבר מציב אותו במחנה הבדלני בממשל, בשעה שבוושינגטון מתנהלת ״מלחמת אזרחים שקטה״ בין הבדלנים לניצים, שנתפסים כנציגי המפלגה הרפובליקנית הקלאסית. אך עמדותיו הכלכליות שתומכות במסחר חופשי ובצמצום ההוצאה הציבורית מסמנות גם אותו כ״אאוטסיידר״ לאותו המחנה.

השלכות כלכליות עצומות

אולם זה אינו רק קרב פוליטי - ההשלכות הכלכליות עצומות. על פי רויטרס, כ-22 מיליארד דולר מחוזי הממשל של SpaceX נמצאים בסיכון, כביכול. החברה מחזיקה בחוזים בשווי 15 מיליארד דולר מנאס״א ומיליארדים נוספים מהפנטגון - שירותים קריטיים שאין להם תחליף.

טסלה. האינטרסים הכלכליים של מאסק, צילום: אי.פי

כשטראמפ איים לבטל את החוזים, מאסק הגיב באיום נגדי: ״פירוק״ חללית הדרגון - כלי השיט האמריקני היחיד להעברת אסטרונאוטים לחלל. מעבר לכך, רגולטורים פדרליים עלולים לנצל את העימות. עסקיו של מאסק כפופים לרשויות רבות - ממינהל המזון והתרופות שמפקח על ניורלינק, דרך ועדת התקשורת שמאשרת ספקטרום לסטארלינק, ועד רשות ניירות הערך שחוקרת את רכישת טוויטר.

מניית טסלה כבר צנחה ב-14% ומחקה 150 מיליארד דולר משווי השוק, ומאסק ״על הנייר״ הפסיד 34 מיליארד דולר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...