העימות בין נשיא ארה״ב דונלד טראמפ לאילון מאסק הגיע (חמישי) לשיא חדש עם הכפשות והשמצות פומביות מצד המיליארדר, ששימש עד לא מזמן כיועצו, זאת שעות לאחר שהנשיא הביע אכזבה עמוקה ממנו בעת שדיבר בחדר הסגלגל.
לאחר דבריו של הנשיא, המיליארדר, בעלי טסלה, X (טוויטר לשעבר) ו-SPACEX האשים בציוץ כי: "דונלד טראמפ נמצא בתיקי אפשטיין. זו הסיבה האמיתית שהם לא פורסמו״. עוד שיתף מחדש ציוץ של אדם שקרא לטראמפ להתפטר ולהעביר את הנשיאות לסגן הנשיא, ג'יי.די ואנס. הסיבה לעימות ככל הנראה, מחלוקת סביב חקיקה תקציבית גדולה שטראמפ מקדם, אותה הממשל מכנה: "החוק הגדול והיפה" (One Big Beautiful Bill Act).
בסדרת פוסטים ברשתות החברתיות, טראמפ כתב: ״נגמרה לי הסבלנות אל אילון, ביקשתי ממנו לעזוב, ביטלתי את החוק שאילץ את כולם לקנות מכוניות חשמליות שאף אחד אחר לא רצה (הוא ידע חודשים שאני הולך לעשות את זה!), והוא פשוט השתגע!״.
Time to drop the really big bomb:@realDonaldTrump is in the Epstein files. That is the real reason they have not been made public.
Have a nice day, DJT!
— Elon Musk (@elonmusk) June 5, 2025
הנשיא, שהאשים את מאסק כי התנגדותו לחקיקה נובעת מהפגיעה האפשרית במכירות טסלה - חברת הרכב החשמלי שבבעלותו - המשיך ושיגר איום מרומז: ״הדרך הקלה ביותר לחסוך כסף בתקציב שלנו, מיליארדים על מיליארדים של דולרים, היא לסיים את הסובסידיות והחוזים הממשלתיים של אילון. תמיד הופתעתי שביידן לא עשה את זה!".
מאסק הגיב תחילה בפוסט: ״שקר כל כך ברור. כל כך עצוב״. אולם מאוחר יותר הסלים את הטון ופרסם פוסט שכלל האשמה חמורה נגד טראמפ: "הגיע הזמן להטיל את הפצצה הגדולה באמת: דונלד טראמפ נמצא בתיקי אפשטיין. זו הסיבה האמיתית שהם לא פורסמו. שיהיה לך יום נחמד, DJT (ראשי התיבות של שמו של טראמפ)!".
אירועי היום הם שיאו של העימות בין נשיא ארה״ב דונלד טראמפ לאילון מאסק, האיש העשיר בעולם. מאסק, שעזב את תפקידו במחלקה ליעילות ממשלתית (DOGE) שבוע קודם לכן, פתח במתקפה חזיתית נגד מדיניות הממשל.
במרכז העימות עומד ״החוק הגדול והיפה״ של טראמפ - חבילת חקיקה מסיבית שכוללת רפורמות מס, הוצאות תקציביות ושינויים במדיניות הפנים. מאסק תקף את החוק בחריפות וכינה אותו ״החוק הענקי, השערורייתי ומלא החזירות הוא תועבה מגעילה״, כתב ב-X. הוא לא הסתפק בכך ואיים על חברי הקונגרס: ״כל הפוליטיקאים שבגדו בעם האמריקני ותמכו בחוק המלא בחזירות הזה - אנחנו נפטר אתכם״.
על פי דיווח בניו יורק טיימס, חבריו ומקורביו של אילון מאסק, "אינם מאמינים למה שהם חוזים בו". מספר מקורות אמרו כי הם "כמו שאר וושינגטון, דבוקים בחברם נלחם עם הנשיא טראמפ, ולא בטוחים מה בדיוק התוכנית שלו".
בהמשך הערב מאסק צייץ כי המכסים של ״של טראמפ יגרמו למיתון במחצית השנייה של השנה".
טראמפ הגיב היום לראשונה באופן פומבי מהחדר הסגלגל, ממש לפני פגישתו עם הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ, בהודאה שהוא ״מאוד מאוכזב״ ממאסק. הנשיא האשים את מאסק שהתנגדותו לחוק נובעת מאינטרסים אישיים הקשורים למכירות רכבים חשמליים: ״הוא הכיר כל היבט של החוק הזה ומעולם לא הייתה לו בעיה״. טראמפ אף חזה כי מאסק יתקוף אותו באופן אישי בקרוב.
מאסק לא נשאר חייב וטען כי ״בלעדיי, טראמפ היה מפסיד בבחירות, הדמוקרטים היו שולטים בבית הנבחרים והרפובליקנים היו במיעוט של 51-49 בסנאט״. הוא האשים את הנשיא בכפיות טובה והכחיש שהחוק הוצג לו אי פעם, בטענה שהועבר ״באישון לילה כל כך מהר שכמעט אף אחד בקונגרס לא הספיק לקרוא אותו״.
החוק שבמרכז הסערה, המכונה על ידי הממשל ״החוק הגדול והיפה״ (One Big Beautiful Bill Act), הוא חבילת חקיקה מסיבית וכוללנית שאמורה להגדיר מחדש את המדיניות הכלכלית של ארה״ב. החבילה כוללת רפורמות מס נרחבות, שינויים דרמטיים בהוצאות התקציביות הפדרליות, ושינויים במדיניות הפנים שנגעים לתחומים רבים. החוק כבר עבר בבית הנבחרים, אך גורלו בסנאט נותר לוט בערפל - בעיקר בגלל החשש הגובר בקרב סנטורים רפובליקנים שהחקיקה תוביל להגדלת הגירעון הממשלתי בטריליוני דולרים.
מאסק היה דמות מרכזית בקמפיין הבחירות של טראמפ ותרם למעלה מ-250 מיליון דולר - אחת התרומות הגדולות בהיסטוריה האמריקנית. לאחר הניצחון, מונה מאסק לראש הסוכנות ליעילות ממשלתית, שם הוביל קיצוצים של מאות אלפי משרות בממשל הפדרלי והפך לדמות כמעט קבועה בבית הלבן ובישיבות הקבינט.
נראה שהעימות הנוכחי הוא פועל יוצא - לפחות מעל פני השטח - של הבדלים עמוקים בתפיסות הכלכליות של השניים. בעוד שבתחילה חברו במטרה ״לייעל את הממשל״ והשיקו קמפיין קיצוצים אגרסיבי, כבר עם השקת תוכנית המכסים של טראמפ החלו חילוקי דעות פומביים - כאשר מאסק תמך במדיניות של שוק חופשי ומסחר בינלאומי מול הנטיות הבדלניות של הנשיא. מניית טסלה הגיבה לעימות בירידות חדות של יותר מ-15%.
פרשת אפשטיין שזעזעה את ארה״ב ב-2019 חשפה רשת סחר במין של קטינות שניהל המיליארדר ג׳פרי אפשטיין. הוא הואשם בניצול מיני של עשרות נערות קטינות ונמצא מת בתאו באוגוסט 2019 בזמן שהמתין למשפט. הפרשה הסעירה את דעת הקהל בעיקר בגלל קשריו המסועפים של אפשטיין עם פוליטיקאים בכירים, מיליארדרים ומפורסמים - ביניהם הנסיך אנדרו שנאלץ לפרוש מחייו הציבוריים, וגיסליין מקסוול שהורשעה ב-2021 בסחר בקטינות ונידונה ל-20 שנות מאסר.
טראמפ הכיר את אפשטיין בעבר וצולם עמו במסיבות בשנות ה-90, אך טען שניתק עמו קשר שנים לפני הפרשה. ממשל טראמפ הבטיח לחשוף מסמכים חדשים מ״תיקי אפשטיין״, והתובעת הכללית פאם בונדי אכן ערכה כמה ״אירועי חשיפה״ תקשורתיים - אך כמעט כל המסמכים שפורסמו כבר ראו אור בעבר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו