נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף היום (שני) בהצהרה בפני עיתונאים בחדר הסגלגל לצד ראש הממשלה בנימין נתניהו כי ארה"ב מנהלת משא ומתן ישיר עם איראן וכי בשבת תתקיים "פגישה חשובה" ו"בדרגים כמעט הכי גבוהים".
"אנחנו מנהלים שיחות ישירות עם איראן, והן כבר החלו. זה יימשך בשבת. יש לנו פגישה מאוד חשובה, ונראה מה יכול לקרות. אני חושב שכולם מסכימים שהשגת הסכם תהיה עדיפה", אמר טראמפ לכתבים. עוד הוסיף כי "הדרך האחרת היא לא משהו שאני רוצה להיות מעורב בו, גם ישראל לא רוצה להיות מעורבת אם ניתן להימנע מכך, אנחנו מתקרבים לטריטוריה מסוכנת".
בהמשך הוסיף טראמפ: "השיחות עם האיראנים הן בדרגים גבוהים, בדרגים מאד גבוהים. אנחנו מתמודדים עם האיראנים, אנשים אומרים אתה מדבר איתם דרך מדינות אחרות.. לא אנחנו מדברים איתם ישירות. אנחנו נפגשים בשבת, כמעט בדרגים הכי גבוהים".
טראמפ אמר כי אינו איך לחשוף היכן יתרחשו השיחות עם איראן, אך בעבר דווח כי שיחות כאלה עשויות להתרחש בעומאן או איחוד האמירויות, מדינות ששימשו בעבר כערוצים להעברת מסרים בין טהרן לוושינגטון.
לגבי אפשרות כישלון הדיפלומטיה השיב טראמפ: "אני חושב שאם השיחות לא יהיו מוצלחות, איראן תהיה בסכנה גדולה ואני שונא להגיד את זה. אסור שיהיה להם נשק גרעיני. זו משוואה פשוטה, אסור שלאיראן יהיה נשק גרעיני. אם השיחות לא יהיו מוצלחות, אני חושב שזה יהיה יום מאד גרוע לאיראן".
ואולם, רק אתמול דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס מפי בכיר איראני כי היא דוחה את דרישת ארה"ב לנהל משא ומתן ישיר בנושא תוכנית הגרעין שלה. לפי הגורם הבכיר, איראן מעוניינת להמשיך במשא ומתן עקיף דרך עומאן, ערוץ ותיק להעברת מסרים בין המדינות היריבות.
"שיחות עקיפות מאפשרות לבחון את רצינותה של וושינגטון לגבי פתרון מדיני עם איראן", אמר הבכיר. למרות שהערוץ הדיפלומטי עשוי להיות "מאתגר", שיחות כאלה יכולות להתחיל בקרוב אם המסרים האמריקניים יתמכו בכך. בכירים נוספים באיראן חזרו על עמדה זאת, לדגומא שר החוץ עבאס עראקצ'י.
באותו ראיון לרויטרס, הזהיר הבכיר האיראני את שכנותיה של איראן כי הן עלולות להיות יעד לתקיפה אם יאפשרו לארה"ב להשתמש בשטחן או במרחב האווירי שלהן במסגרת תקיפה נגד מתקני הגרעין שלה.
לפי הדיווח, האזהרה הועברה לאיחוד האמירויות, בחריין, טורקיה, כווית ועיראק – ולפיה כל תמיכה במתקפה אמריקנית, כולל שימוש במרחב האווירי או בשטחן (לדוגמא, קטר מארחת את הבסיס האמריקני הגדול באזור), תיחשב לפעולה עוינת. פעולה כזו "תוביל להשלכות חמורות עבורן", הזהיר הבכיר והוסיף כי המנהיג העליון עלי חמינאי העמיד את כוחותיה של איראן "בכוננות גבוהה".
לפני כשבוע פורסם ב"ישראל היום" כי מגעים לא ישירים התקיימו בין ארה"ב לאיראן לגבי קביעת מסגרת לדיונים בין שתי המדינות על הסכם גרעין חדש, שנועד למנוע תקיפה אמריקנית באיראן ולעצור את המרוץ האיראני להשגת נשק גרעיני.
מדובר בהתפתחות משמעותית שמתרחשת על רקע צבירת כוחות אמריקנית משמעותית באזור וכחודש לאחר שהציב לאיראן אולטימטום זמני להגיע להסכם בנושא הגרעין. ב-7 במרץ חשף הנשיא האמריקני כי שלח מכתב להנהגה האיראנית ובו נכתב כי לאיראנים יש "דד-ליין" של חודשיים להגיע להסכם עם ארה"ב לגבי תוכנית הגרעין שלהם. בהמשך, בראיון לרשת NBC איים טראמפ כי "אם הם לא יעשו עסקה, יהיו הפצצות. אלו יהיו הפצצות שכמותן הם מעולם לא ראו".
בשבועות האחרונים פרסה ארה"ב לפחות שישה מפציצים אסטרטגיים מסוג B-2 בבסיס דייגו גרסיה באוקיינוס ההודי, וזאת מתוך צי של 20 מפציצים מהסוג הזה העומד לרשות חיל האוויר האמריקני. בנוסף, קבוצת הקרב של נושאת המטוסים "קרל וינסון" נעה לכיוון המזרח התיכון, והיא תצטרף לנושאת המטוסים "הארי טרומן" שכבר פועלת באזור. באתר אקסיוס דווח כי בכיר אמריקני הודה שהפריסה של מפציצי ה-B-2 "אינה מנותקת" מהדד-ליין בן החודשיים שהציב הנשיא.
ה-B-2 הוא המפציץ המתקדם ביותר של ארה"ב ויכול לשאת את פצצת "מפצחת הבונקרים" במשקל של כ-14 טונות, שפותחה במיוחד לתקיפת בונקרים תת-קרקעיים מבוצרים - כמו אלה המאכלסים חלקים מתוכנית הגרעין של איראן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו