מדאיג: תמיכת האוונגליסטים בני פחות מ-30 בישראל נחתכה ביותר מחצי

מחקר שבדק את אחת הקבוצות היותר הפרו-ציוניות ביותר בארה"ב מגלה: רק 33% מהאוונגליסטים הצעירים מצדדים בישראל - לעומת 69% בשנת 2018 • אחד מעורכי המחקר: "הדור הצעיר גדל בסביבה תקשורתית שונה מאוד מהוריו ומסביו"

כנס אוונגליסטי בירושלים, 2015. מהקבוצות הפרו-ישראליות ביותר. צילום: דודי ועקנין

ממצאים מדאיגים: התמיכה בישראל בקרב האוונגליסטים הצעירים בארה"ב צנחה ביותר מחצי. ב-2018, כ-69% מאוונגליסטים בני פחות מ-30 צדדו בישראל, ואילו בשנת 2023 – רק 33%.

מתפללים בכנסייה באיווה. שינוי בין-דורי, צילום: אי.פי

הנתונים האלה עולים מסדרת מחקרים שערכו פרופ' מוטי ענברי מאוניברסיטת צפון קרוליינה, וד"ר קיריל בומין מאוניברסיטת בוסטון. לפי הנתונים, כ-42% מהאוכלוסייה אינם תומכים באף צד. לשם השוואה, ב-2018 עמד שיעור הצעירים האוונגליסטים הניטרליים על 25%. מנגד, חל זינוק בתמיכה בפלשתינים: אם ב-2018 קצת יותר מ-5% בלבד מהאוונגליסטים הצעירים נטו להזדהות עמם, כמה שנים לאחר מכן התמיכה הזו קפצה פי ארבעה, ל-24.3%.

כנס אוונגליסטי בירושלים, 2015, צילום: דודי ועקנין

הנתונים מופיעים בספר חדש, Christian Zionism in the Twenty-First Century, שיצא לאור בשבוע שעבר בהוצאת הספרים של אוניברסיטת אוקספורד. שלל הנתונים, המגמות והסיבות לשינוי ביחסם של האוונגליסטים הצעירים בארה"ב כלפי ישראל יוצגו לראשונה בכנס מקוון של המרכז לחקר ארה"ב באוניברסיטת תל אביב, שיתקיים ב-13 בפברואר.

לדברי ד"ר יואב פרומר, ראש המרכז לחקר ארה"ב באוניברסיטת תל אביב, שמארגן את הכנס, מדובר במהפך משמעותי שעלול להשפיע עמוקות על עתיד יחסי ארה"ב-ישראל. "זה כמה עשורים שממשלות ישראל - ובמיוחד ממשלות נתניהו - מתייחסות אל התמיכה האוונגליסטית כמובנת מאליה, ואף העדיפו לטפח אותה על פני קהלים אחרים בחברה האמריקנית, כולל יהודי ארה"ב", אמר ד"ר פרומר. "העובדה שקהלים עצומים בתוך החברה האוונגליסטית, שנוטה היסטורית להצביע למפלגה הרפובליקנית, מתרחקים מישראל, צריכה לעורר באופן בהול חשיבה מחודשת בקרב הדרג המדיני כדי שיפעל לטפח קשרים עם אותם קהלים חדשים שהולכים ומשנים את פניה הדמוגרפיים של ארה"ב – למשל, ההיספנים והאסיאתים. אם לא יעשו זאת, ובמהרה, כאשר ישראל תזדקק לעזרה אמריקנית בזמן חירום בעוד 10-20 שנה – לא בטוח אם יהיה שם מישהו שיסייע לנו".

מה הסיבות לשינוי? פרופ' ענברי, אחד מעורכי המחקר, אמר: "הדור הצעיר הנוכחי של אוונגליסטים גדל בסביבה תקשורתית שונה מאד מזו של הוריו וסביו. בעוד הדורות הוותיקים יותר היו עדים למאבקי ההישרדות של ישראל במזרח תיכון עוין, עבור הדורות הצעירים, ישראל מוצגת בתור התוקפן בזמן שהפלשתינים הם הקורבן. בשל ריבוי ההסתמכות של הדור הצעיר על רשתות חברתיות לצריכת המידע בנוגע לסכסוך, נוצרה 'סערה מושלמת' שבה דורות שונים של אוונגליסטים מחזיקים בעמדות שונות בנושאים פוליטיים וחברתיים רבים, לרבות ישראל". עם זאת, ענברי מבהיר: "ככל שאנשים מתבגרים, ייתכן שגם הדעות שלהם ישתנו. אבל רק הזמן יוכיח אם המגמות הללו בקרב הצעירים יהפכו בעתיד לדעות המיינסטרים האוונגליסטי".

שותפו בחיבור המחקר ד"ר בומין מצביע על שינויים תיאולוגיים כמה שמסייעים לחולל את השינוי בדעת הקהל האוונגליסטית הצעירה בארה"ב. "כמעט 7 מתוך 10 מהאוונגליסטים הצעירים שסקרנו מאמצים גישות תיאולוגיות פוסט-מילניאליסטיות או א-מילניאליסטיות, שאינן רואות יותר בעם היהודי ובמדינת ישראל כהכרחיים להגשמת התוכנית האלוהית לחזרתו של ישו", מסביר בומין. לדבריו, ממצאי המחקר מעידים כי גם בקרב הכמרים והמטיפים האוונגליסטים, אלו שעדיין דבקים בתיאולוגיה פרו-ישראלית, הקשורה לאמונה הפרה-מילניאליסטית, מבוגרים יותר ומנהיגים קהילות פחות מגוונות. לעומת זאת, אוונגליסטים צעירים רבים, הוא טוען, מחפשים כמרים צעירים יותר, ואולי גם "אופנתיים" כמוהם.

כתוצאה מכך, אומר ד"ר בומין, "יש סבירות גבוהה יותר כי אוונגליסטים מתחת לגיל 30 נחשפים גם לתקשורת לא אוהדת שמציגה את ישראל כתוקפן וגם למסורות דתיות שלא מייחסות חשיבות תיאולוגית רבה לתפקידו העכשווי של העם היהודי ומדינת ישראל".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר