לוחמים של הטליבאן | צילום: אי.אף.פי

"השתלטות טליבאן תפגע באינטרסים של ישראל במרכז אסיה"

פרשן טורקי בשיחה עם "ישראל היום": "טורקיה וישראל כאחד יושפעו לרעה בטווח הקרוב" • "איראן תתמוך ככל הנראה בממשלה יציבה בקאבול בראשות טליבאן"

ההשתלטות המחודשת של טליבאן על אפגניסטן מעוררת הדים ברחבי העולם. לא רק שארגון הטרור החל כבר היום (ראשון) להחיל את חוקי השריעה באזורים שונים - אלא שכעת, בזכות נסיגת הכוחות של ארצות הברית, הוא נותר עם אמל"ח אמריקני רב.

"החזרה של טליבאן לעמדות הכוח מאיים על מעצמות אזוריות רבות, אך גם עשוי להועיל רבות לסין", אומר ל"ישראל היום" פרשן אינדיפנדנט טורקיה, אוע'ול טונה (Oğul Tuna). לדבריו, "איראן, שלה היו בעיות רבות עם ממשלת אפגניסטן, החל מתחום המים ועד להגירה, כבר קיבלה בהסכמה את חזרת טליבאן. על אף הפיצול השיעי-סוני והאיום שמהווה טליבאן על המיעוט השיעי באפגניסטן - איראן תתמוך ככל הנראה בממשלה יציבה בקאבול בראשות טליבאן".

הטאליבן השתלט על ג'לאלאבאד שבאפגניסטן %2F%2F צילום%3A רויטרס

על ישראל, הפרשן מציין כי "היא בונה יחסים איתנים עם שותפותיה סביב הים הכספי ועם מדינות מרכז אסיה, דוגמת אזרבייג'ן ואוזבקיסטן. אם איום הטרור וגלי ההגירה ההמוניים יתרחבו לאזורים אלו, האינטרסים של ישראל עלולים להיפגע קשות. מעבר לכך, הגברת ההשפעות האיראנית, הסינית והפקיסטנית על אפגניסטן בפרט ועל מרכז אסיה בכלל צפויה לפגוע באינטרס הישראלי".

בנוגע לטורקיה, טונה מוסיף כי "היא אמנם הודיעה במפורש על שאיפתה לספק את שירותי הביטחון לנמל התעופה הבינלאומי "חאמיד קרזאי" בקאבול כבר במאי 2021, אך כעת היא נערכת לפינוי אנשיה בשעות הקרובות. אנקרה לא התכוננה היטב להשתלטות טליבאן".

לדבריו, "האיום הגדול ביותר על טורקיה הוא זרימת המהגרים. במהלך החודש האחרון אלפים רבים של מהגרים ופליטים אפגנים נכנסו מדי יום לשטחי טורקיה. סביר להניח שהקצב יתגבר בתקופה הקרובה בשל ניסיונותיה של איראן לפגוע ביציבותה של טורקיה באמצעות יצירת מעברת נוח לאפגנים דרך שטחה".

הפרשן הטורקי מסכם כי "טורקיה וישראל כאחד יושפעו לרעה בטווח הקרוב מהשתלטות טליבאן. עם זאת, בטווח הארוך - טורקיה תוכל להרחיב את השפעתה על אפגניסטן תחת טליבאן, באמצעות קשריה עם פקיסטן".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...