סגירת מעגל היסטורית ומשפטית: בית משפט בארגנטינה הורה להשיב את הציור "דיוקנה של גברת" (Portrait of a Lady) לידיה של מארי פון זהר, היורשת היחידה של סוחר האמנות היהודי-הולנדי ז'אק גאודסטיקר. ההחלטה הדרמטית התקבלה לאחר שהיצירה צצה מחדש במפתיע, יותר משמונה עשורים לאחר שנעלמה ועקבותיה אבדו במהלך מלחמת העולם השנייה, כך לפי דיווח ברשת BBC.
La Justicia ordenó restituir un cuadro robado por los nazis: se lo devolverán a la heredera de Jacques Goudstikker, un galerista neerlandés. La pintura "Retrato de una dama" se había ubicado en un aviso inmobiliario en una casa de Mar del Plata. Ahora, se podría exhibir en el… pic.twitter.com/CYlh71w7As
— TN - Todo Noticias (@todonoticias) September 4, 2026
תחילתה של התגלית הדרמטית באוגוסט 2025, כאשר עיתונאים בעיתון הולנדי זיהו במקרה את הציור הנדיר בתמונות שפורסמו באתר נדל"ן מקומי. היצירה היתה תלויה לרווחה בסלון ביתה של פטריסיה קאדגין, בעיר החוף הארגנטינאית מר דל פלאטה (Mar del Plata), ממש מעל הספה בסלון.
הציור "דיוקנה של גברת" (Portrait of a Lady) נוצר בשנת 1663 על ידי האמן ההולנדי ייקוב אוכטרפלט (Jacob Ochtervelt), מהיוצרים הבולטים ב"תור הזהב" של האמנות ההולנדית. אוכטרפלט התמחה בתיאור סצנות מחיי היומיום של האצולה והבורגנות העשירה, ונודע בשימוש המיומן שלו באור וצל, בתפיסת הטקסטורות של בדים יוקרתיים ובחלוקת החלל. היצירה מציגה דמות נשית מעודנת בלבוש תקופתי מפואר - ביטוי מקובל באותה תקופה לנוהג הרווח של הזמנת דיוקנאות מראש על ידי בני המעמד הגבוה, שביקשו להנציח את עושרם, מעמדם החברתי ואצילותם באמצעות פרטים יוקרתיים כמו שמלות משי, תכשיטים ועיצוב מוקפד.
קאדגין היא בתו של פרידריך קאדגין, ששימש כיועץ בכיר לבכיר המשטר הנאצי הרמן גרינג. האב נמלט לארגנטינה בתום המלחמה ולקח עמו את היצירה הגנובה. הציור הוא חלק מאוסף של יותר מ-1,000 יצירות אמנות שנבזזו מגאודסטיקר לאחר פלישת כוחות גרמניה הנאצית להולנד ב-1940.
ההסדר המשפטי: קנס לבית חולים וסגירת תיק
החלטת השופטים להשיב את היצירה התקבלה כחלק מהסדר טיעון שנחתם עם קאדגין ובעלה, חואן קרלוס קורטגוסו. השניים הואשמו בשנה שעברה בעבירה של הסתרה בנסיבות מחמירות, לאחר שהרשויות טענו כי המשיכו להחזיק בציור ביודעין, אף שהיו מודעים לכך שחוקרים בינלאומיים ומקומיים מחפשים אחריו.
במסגרת ההסדר, הסכימה קאדגין למסור את הציור לידי היורשת, ובתמורה נמנעו הרשויות מהעמדתה לדין פלילי. בנוסף, בני הזוג התחייבו לשלם קנס של כ-1,600 דולר כל אחד, שיועברו כתרומה לבית חולים מקומי.
בית המשפט הבהיר כי אם בני הזוג יפרו את תנאי ההסכם במהלך השנתיים הקרובות, יבוטל ההסדר וההליכים הפליליים נגדם ייפתחו מחדש. היורשת, מארי פון זהר, הודיעה כי היא מתכננת להשאיל את הציור באופן זמני למוזיאון השואה בבואנוס איירס, כדי לאפשר לציבור הרחב לצפות בו וללמוד את סיפורו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
