שורת תחקירים של ה-BBC לאורך השבוע חשפו מנגנון שכולל רשת של עורכי דין ויועצים שגובים אלפי פאונד ממהגרים כדי לסייע להם לרמות את מערכת ההגירה הבריטית: בין אם בהתחזות להומוסקסואלים ובין אם בהעלאת תלונות שווא על אלימות במשפחה.
פרו פלשתינים תוקפים שוטרים בפטישים במשרדי אלביט באנגליה \ משטרת בריטניה
הממצאים מגיעים על רקע משבר ההגירה המתמשך בבריטניה, שהפך לסוגיה הציבורית הלוהטת ביותר במדינה. לפי התחקיר, רוב המהגרים המעורבים הגיעו למדינה כחוק תחת אשרות סטודנט, עבודה או תיירות שפגו. לפי התחקיר, לאחר שמסלולי ההגירה הרגילים נסגרים בפניהם, הם פונים ליועצים שמציעים להם מסלול עוקף דרך הגשת בקשת מקלט על בסיס האפשרות שירדפו בארצות מוצאם בשל נטייתם המינית כביכול.
לצורך התחקיר שלח ה-BBC כתבים סמויים שהתחזו לסטודנטים זרים מפקיסטן ובנגלדש, שאשרת השהייה שלהם עמדה לפוג, ופנו ליועצי הגירה כדי לראות עד כמה הם מוכנים לעזור להם בבניית בקשה שקרית. במוקד התחקיר הראשון ארגון בשם Worcester LGBT ומייסדו שאקיל, עו"ד שפנה אליו תחקירן ה-BBC. בשיחה הראשונית אמר לו שאקיל בשיחת טלפון קצרה כי אין בסיס לבקשת מקלט עבורו. כמה שעות לאחר מכן קיבל הכתב שיחה מאישה שהציגה את עצמה כטנישה, ששוחחה איתו באורדית, השפה המדוברת בפקיסטן, שהביעה נכונות לעזור לו להישאר בבריטניה. טנישה, יועצת בארגון, נפגשה עם הכתב בביתה במזרח לונדון והציעה לו תמורת 2,500 פאונד "חבילה מקיפה": תמונות מזויפות ממועדונים, מכתבי תמיכה ואף עד שיצהיר כי קיים עמו יחסים. היא התפארה שהיא מסייעת בהגשת בקשות מקלט כוזבות כבר 17 שנה.
בקשת מקלט מסוג מוזר
"כרגע יש רק דרך אחת שדרכה אפשר לקבל אשרה", אמרה לו, "וזו בקשת מקלט על רקע הומוסקסואליות. אין שום תקווה לאשרה אחרת". כשהכתב שאל מה יעלה בגורל אשתו בפקיסטן, הרגיעה אותו טניסה: "אם תביא אותה לפה, נגיש בקשת מקלט גם עבורה. כשהיא תהיה כאן, נוכל להפוך אותה ללסבית".
בתגובה, שאקיל אמר כי העביר את פרטי הכתב לטנישה מבלי לדעת שתציע לו לזייף בקשת מקלט, וכי אין זה מתפקיד הארגון לבדוק אם הפונים אליו אכן הומוסקסואלים. הוא הודיע על פתיחת חקירה פנימית בעניין התנהלותה. הכתב הסמוי הגיע גם לכינוס של יותר מ-175 איש שארגן Worcester LGBT במרכז קהילתי בעיר מזרחית ללונדון. המשתתפים הודו בפניו בתרמית.
"רוב האנשים כאן אינם הומואים", אמר אחד מהם בשם פאהר. משתתף אחר שהציג את עצמו הוסיף: "אף אחד כאן לא הומו. אפילו לא אחוז אחד. אפילו לא 0.01%".
אלפי בקשות למקלט
לפי נתוני 2023, השנה האחרונה שלגביה פורסמו נתונים, התקבלו החלטות על 3,430 בקשות מקלט על בסיס רדיפה על רקע נטייה מינית, ועוד כ-1,400 בקשות חדשות הוגשו באותה שנה. כמעט שני שלישים מהבקשות מאושרות כבר בשלב הראשוני. לפי הנתונים, אזרחי פקיסטן הגישו 42% מכלל בקשות המקלט, אף שהם מהווים רק 6% מכלל מבקשי המקלט בבריטניה.
בחלקו השני של התחקיר, שפורסם היום, חשף ה-BBC כיצד מהגרים, גברים ונשים כאחד, מקיימים מערכות יחסים ונישואין עם בריטים, ולאחר מכן מגישים נגדם תלונות שווא על אלימות במשפחה כדי להשיג מעמד קבע בבריטניה. לפי ה-BBC, כללי משרד הפנים מקלים בנושא כדי להגן על מהגרים הסובלים מאלימות אמיתית מצד בני זוגם הבריטים. בקשה מוצלחת מעניקה למגיש אשרת שהייה זמנית של שלושה חודשים, שבמהלכם הוא יכול להגיש בקשה למעמד קבע, מסלול מהיר בהרבה מהנתיבים הרגילים שמחייבים המתנה של חמש שנים לפחות. במסגרת התחקיר, כתב ה-BBC נפגש עם יועץ הגירה בשם אלי סיסוואקה, לאחר שהתחזה למהגר פקיסטני המעוניין לעזוב את אשתו הבריטית לטובת מאהבת, אך חושש שפרידה תגרור ביטול אשרת השהייה שלו.
"אין כאן שום עבירה"
סיסוואקה הציע לו מיוזמתו תמורת 900 פאונד לפברק תלונת אלימות במשפחה נגד אשתו. הוא הסביר כיצד יבנה את הסיפור: “היו לכם ויכוחים והיא אמרה לך דברים כמו: זכור, אני זו שהביאה אותך לפה".
כשהכתב שאל אם אשתו תיחקר, הרגיע אותו סיסוואקה: "היא לא תישאל, היא לא תוזמן, כי אין כאן שום עבירה".
התחקיר כולל גם עדות של אישה בריטית-מוסלמית המכונה בשם הבדוי עיישה, שהכירה את בעלה לשעבר באפליקציית היכרויות מוסלמית בתקופת הקורונה. רק לאחר הנישואים גילתה כי הוא אינו אזרח בריטי כפי שטען, ואשרת השהייה שלו תלויה בה. "הוא הפך שתלטני ואלים לחלוטין, ודרש שאכנס להיריון", סיפרה, "וזה כלל, למרבה הצער, גם אונס".
לאחר שעזבה אותו ותלתה בו תלונה במשטרה ובמשרד הפנים, הוא מיהר להגיש נגדה תלונת שווא על אלימות. בינואר 2023 היא נעצרה ובילתה שמונה שעות הרחק מתינוקתה שהניקה. “כשחזרתי הביתה רציתי לסיים את חיי”, אמרה.
לפי נתוני משרד הפנים שהשיג ה-BBC, הוגשו בשנה האחרונה יותר מ-5,500 בקשות למעמד קבע על בסיס אלימות במשפחה, זינוק של יותר מ-50% בתוך שלוש שנים. כרבע מהבקשות, 1,424, הוגשו על ידי גברים, זינוק של 66% בהשוואה לתקופה המקבילה שנתיים קודם לכן. התחקיר מגיע על רקע הדיון הסוער בבריטניה על מדיניות ההגירה, שהפכה לסוגיה הציבורית הלוהטת ביותר ועומדת מאחורי הפופולריות העולה של נייג'ל פרג' ומפלגת "רפורמה לבריטניה" שמובילה בסקרים.
פרג' ברך על התחקיר ואמר כי "קיימת תעשיית הגירה בלתי חוקית, ורבים במקצוע המשפטי מרוויחים ממנה". שרת הפנים שבאנה מחמוד אמרה כי "מי שמנצל את ההגנות שנועדו לנרדפים בשל נטייתם המינית הוא מעבר לכל בוז", והוסיפה כי מי שינסה לרמות את הבריטים "ימצא את עצמו בטיסה בכיוון אחד מחוץ למדינה". עורכי הדין שמאפשרים זאת, הזהירה, "ייתקלו במלוא עוצמתו של החוק".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו