הפיגוע האכזרי באירוע הדלקת נרות היום (ראשון) בסידני, שגבה את חייהם של לפחות 15 אנשים, היה שיאו של גל אנטישמיות שסחף את אוסטרליה מאז 7 באוקטובר והלם בקהילה היהודית במדינה על כ-116 אלף חבריה. הגל החל למעשה ביום הטבח עצמו, עם הפגנות המוניות שחגגו את מתקפת חמאס, והלך והתעצם עם הזמן - בין היתר באמצעות מעורבות של משמרות המהפכה, שגם הובילה לגירוש השגריר האיראני במדינה.
כבר יומיים אחרי הטבח, ב-9 באוקטובר 2023, כאלף מפגינים פרו-פלשתינים התכנסו מול בית האופרה בסידני, שהואר בצבעי דגל ישראל לזכר הקורבנות. לפי ניתוח אודיו של משטרת ניו סאות׳ ויילס, נשמעו קריאות כמו ״איפה היהודים״ ודגלי ישראל הועלו באש. ראש ממשלת המדינה כריס מינס התנצל בעקבות האירוע. באותו יום התקיימה גם התכנסות בפרבר של העיר, שבה חגגו משתתפים את המתקפה. ״זה יום של גאווה, יום של ניצחון״, נשמע אחד מהם אומר בתיעוד שהופץ.
בנובמבר 2023, ביום השנה ה-85 לליל הבדולח, צעדו כ-200 מפגינים פרו-פלשתינים לתוך קולפילד, ליבה של הקהילה היהודית במלבורן, והתכנסו בפארק הסמוך לבית הכנסת המרכזי בזמן תפילת שבת. המשטרה הורתה לפנות כ-150 מתפללים באמצע התפילה. בפברואר 2024 פורסמה ברשת רשימה של כ-600 יהודים אוסטרלים - אנשי אקדמיה ותעשיית הבידור - עם פרטים אישיים, תמונות ומקומות עבודה.
במאי 2024 רוסס גרפיטי על בית הספר היהודי הגדול באוסטרליה, מאונט סקופוס במלבורן. באוקטובר עברה האלימות להצתות: תחילה הוצת בר בבונדי שבסידני - טעות בזיהוי ככל הנראה של חוליית ההצתה - ושלושה ימים אחר כך הוצתה גם ״לואיס קונטיננטל קיטשן״, מעדנייה כשרה ששירתה את הקהילה היהודית במשך 55 שנה. העסק, שהוקם על ידי ניצולי שואה, נהרס כליל.
בדצמבר 2024 הוצת בית הכנסת ״עדת ישראל״ במלבורן. בית הכנסת, שנבנה על ידי ניצולי שואה, ספג נזק כבד - ספרי קודש וספרי תורה רבים נשרפו. משטרת ויקטוריה קבעה כי סביר להניח שהאירוע הוא פעולת טרור.
בעקבות האירוע הקימה ממשלת אוסטרליה כוח משימה מיוחד של המשטרה הפדרלית לחקירת פשעי שנאה נגד יהודים. במקביל נחקקו חוקים שאוסרים הצדעות נאציות, הצגת סמלים נאציים והאדרת טרור, והוקצו עשרות מיליוני דולרים לאבטחת מוסדות יהודיים.
גם בתחילת 2025 נמשכה ההסלמה. בינואר רוססו צלבי קרס על בית כנסת בסידני, והוצת מעון יום יהודי. כוח המשימה הפדרלי ביצע את המעצר הראשון שלו - גבר מסידני שאיים על יהודים. בסוף החודש התגלה קרוואן עם חומרי נפץ בצפון-מערב סידני, ובתוכו רשימת מטרות יהודיות. ראש ממשלת המדינה כריס מינס כינה את הממצא ״טרור״ ו״אירוע המוני פוטנציאלי״.
ביולי 2025 הסתערו כ-20 רעולי פנים על מסעדת ״המזנון״ של אייל שני במלבורן, השליכו רהיטים וצעקו ״מוות לצה״ל״. באותו לילה הוצת בית כנסת נוסף בעיר בזמן שכ-20 מתפללים סעדו בתוכו סעודת שבת. במהלך אוגוסט התקיימו הפגנות ענק פרו-פלשתיניות בכ-40 ערים ברחבי אוסטרליה. בסידני צעדו עשרות אלפים על גשר הנמל המפורסם, כשבקהל נראו דגלי דאעש ותמונות של המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי.
ב-26 באוגוסט הודיע ראש הממשלה אלבניזי כי המודיעין האוסטרלי הגיע למסקנה שאיראן עמדה מאחורי שני פיגועים - הצתת המעדנייה הכשרה בסידני והצתת בית הכנסת במלבורן. בתגובה גורש השגריר האיראני מקנברה, השגרירות האוסטרלית בטהרן נסגרה, ומשמרות המהפכה הוכרזו כארגון טרור. זו הפעם הראשונה שאוסטרליה מגרשת שגריר מאז מלחמת העולם השנייה.
לפי נתוני התנועה למאבק באנטישמיות, מתחילת 2025 ועד סוף אוגוסט תועדו באוסטרליה 198 תקריות אנטישמיות - ואלה רק על בסיס דיווח לרשויות. ״מדובר בטבח, אירוע טרור רצחני המכוון כלפי הקהילה היהודית באחד החגים המיוחדים והשמחים ביותר בלוח השנה היהודי״, אמר מנכ״ל התנועה סשה רויטמן בתגובה לפיגוע היום. ״האנטישמיות נמצאת כרגע בשיא שלא ראינו מאז ימי טרום השואה, והעולם חייב להפנים זאת״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו