לפחות 15 בני אדם נרצחו ו-29 נפצעו היום (ראשון) בפיגוע ירי באירוע חנוכה בחוף בונדי בסידני. שני מחבלים חמושים ברובי ציד פתחו באש מגשר סמוך לעבר כאלף משתתפים באירוע ״חנוכה על הים״ של חב"ד. אחד המחבלים נהרג, השני נפצע קשה ונעצר. גיל הקורבנות נע בין 10 ל-87.
משרד החוץ הצרפתי אישר הערב כי דן אלקיים, יהודי ממוצא צרפתי, היה בין הנרצחים בפיגוע.
חילופי האש בין המשטרה ליורים בסידני מרחפן // רשתות חברתיות
דן אלקיים, מהנדס תוכנה צרפתי-יהודי בן 27, הגיע לסידני לפני כשנה. לפי פרופיל הלינקדאין שלו, אלקיים עבד בחברות הייטק באזור פריז, שם גדל ולמד.
ברשתות החברתיות שיתף אלקיים את את טיוליו - ממקסיקו לבאלי, דרך תאילנד ווייטנאם. אלקיים היה גם חובב כדורגל ושיחק שנים בקבוצה מקומית.
שר החוץ הצרפתי ז׳אן-נואל בארו אישר את מותו של אלקיים בפיגוע וכתב: ״מעשה נפשע זה הוא ביטוי טראגי נוסף להתפרצות המזעזעת של שנאה אנטישמית, שעלינו לבלום בכל תוקף. אורות חנוכה אינם כבים, ולא יכבו״. גם נשיא צרפת עמנואל מקרון הגיב והביע את ״הסולידריות המלאה של האומה״ עם משפחת אלקיים.
פצועים רבים פונו לבתי החולים בעיר, חלקם במצב קריטי. המשטרה הכריזה על פיגוע טרור שכוון נגד הקהילה היהודית. ברכב המחבלים נמצאו מטעני חבלה שפורקו על ידי חבלנים.
הרב אלי שלנגר, בן 41, נולד בלונדון והגיע לסידני ב-2008 כשליח חב"ד. מאז שימש כרב עוזר בחב"ד בונדי, וארגן את האירוע שבו נרצח. בסרטון שהעלה לפני שנה בדיוק הוא נראה מניח חנוכייה על גג רכבו. ״התגובה הכי טובה כדי להיאבק באנטישמיות״, הוא אומר. בספטמבר, אחרי שאוסטרליה הכירה במדינה פלשתינית, שלח מכתב פומבי לראש הממשלה אלבניז: ״כרב בסידני, אני מתחנן אליך לא לבגוד בעם היהודי״.
נציב המשטרה עדכן כי היו רק שני תוקפים, ואישר כי מדובר באב ובנו, בני 50 ו-24, שביצעו את הירי. לאחר המקרה, 6 כלי נשק נמצאו והוחרמו בזירה. "זה לא הזמן לחיפוש תגמול או נקמה - זה זמן לריפוי", הבהיר.
ראש ממשלת אוסטרליה אנתוני אלבניזי אמר במסיבת עיתונאים הערב: "מה שראינו היה פעולה של רשע טהור, זו תקיפה מכוונת לקהילה היהודית. המשטרה הפדרלית של אוסטרליה והמודיעין עובדים בצמוד עם המשטרה המקומית". הוא עדכן כי דגלי אוסטרליה יורדו לחצי התורן כאות אבל: "זה היה יום שחור בהיסטוריה של האומה שלנו, אבל אנחנו, כאומה, חזקים מהפחדנים שעשו זאת".
ראש ממשלת ניו סאות' וויילס כריס מינס קרא: "עלינו לחבק את הקהילה הפצועה הזו, ולשלוח מסר של דחייה מוחלטת של אנטישמיות בכל צורותיה".
מחוץ לבית החולים התכנסו קרובי משפחה, חרדים לגורל יקיריהם. כתבת ABC שדיווחה מהמקום תיארה אישה שיצאה בוכה: ״היא אמרה שנמסר לה שבעלה נהרג, אבל היא לא מצליחה לאתר אותו״. בין ההרוגים גם אלכס קלייטמן, כבן 80, ניצול שואה שהיגר מאוקראינה יחד עם אשתו לריסה.
השניים היו נשואים כ-50 שנים והיו להם 2 ילדים. לריסה סיפרה לצוותי החדשות כי הם היו מגיעים לאירוע חנוכה בחוף מידי שנה. "עמדנו ופתאום הגיע ה׳בום בום׳, וכולם נפלו״, סיפרה לריסה ל-Daily Mail. ״אני חושבת שהוא נורה כי הוא הרים את עצמו כדי להגן עלי. כדור פגע לו בראש״.
ולדימיר קוטליאר, פרמדיק יהודי שהיגר מברית המועצות לפני 30 שנה, הגיע לאירוע עם בנו בן ה-8. ״הם ירו בנו כאילו אנחנו האויב. זה בונדי. זו אוסטרליה״, סיפר ל-7NEWS. ״גופות שוכבות מימין ומשמאל, לא מחבלים, לא אנשי צבא, רק אנשים זקנים. רובם היו פליטים מברית המועצות שבאו לכאן לחיים טובים יותר״. קוטליאר נפל על בנו כדי להגן עליו, ואז החל לטפל בפצועים סביבו. ״זו לא המדינה שאליה הגעתי לפני 30 שנה״, הוא אמר.
קוטליאר תיאר את הזוועה: ״זקנים, צעירים, מוחות מפוצצים. בדיוק כמו בסרטים״. ״גופות מוטלות מימין ומשמאל, לא מחבלים, לא אנשי צבא, רק זקנים. רובם פליטים מברית המועצות לשעבר שהגיעו לכאן לחיים טובים יותר״. כשהירי התחיל הוא נפל על בנו כדי להגן עליו, וגבר פצוע נפל עליהם. כשהירי פסק קם והחל לטפל בפצועים.
אחד המחבלים זוהה על ידי ABC כנאביד אקראם, בן 24, תושב פרבר בוניריג שבדרום-מערב סידני. לפי Daily Mail הוא ממוצא פקיסטני, ולפי ABC עבד כבנאי. אקראם נפצע קשה ומאושפז במצב קריטי. המשטרה פשטה על ביתו ועצרה שני אנשים נוספים. ה"ארלד סאן" מדווח כי הערכה היא שהמחבלים בפיגוע היום היו אב ובנו.
זהותו של המחבל השני, שנהרג במקום, טרם פורסמה. בסרטון חדש שהופץ הוא נראה צועד על המדשאה שבה נערך האירוע ויורה בנוכחים. עד שהיה במקום תיאר ל-Daily Mail: ״הגברים האלה עצרו את הרכב שלהם, שמו דגל שחור עם סמל על השמשה, ואז הלכו על גשר הולכי הרגל והתחילו לירות״.
New video shows one of the Bondi Beach terrorists taking shots at a Jewish man who refuses to take cover and stands up pointing his finger at him pic.twitter.com/BKEENNa03X
— Visegrád 24 (@visegrad24) December 14, 2025
ברכב המחבלים, שנמצא בכביש הראשי המקביל לחוף, אותרו מטעני חבלה מאולתרים. חבלנים של משטרת ניו סאות׳ וויילס פינו אותם מהמקום. מטען נוסף אותר מתחת לגשר שממנו ירו המחבלים.
ראש שירות הביטחון האוסטרלי (ASIO), מייק ברגס, אמר כי אחד החמושים היה מוכר לרשויות, אך לא נחשב ״איום מיידי״. ״הוא לא מישהו שהיינו מסתכלים עליו באופן אוטומטי בזמן הזה״, הוסיף.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו