במהלך דיפלומטי יוצא דופן, מנהיג סין שי ג'ינפינג יזם שיחת טלפון עם נשיא ארה"ב טראמפ אמש (שלישי) כדי לדון בטייוואן, סוגיה שהפכה למרכזית לאחרונה לאור התייחסותה של ראש ממשלת יפן לגבי מתקפה סינית אפשרית על האי החודש.
לפי דיווח בעיתון האמריקני "וול סטריט ג'ורנל", בעוד טייוואן הייתה מוקד השיחה מצדו של שי, טראמפ הפנה את השיחה לאוקראינה, כך לפי גורמים יודעי דבר ששוחחו עם WSJ. זאת על רקע התקדמות השיחות בין קייב, וושינגטון ומוסקבה במאמצים לסיים את המלחמה באוקראינה.
מדובר בשתי נקודות רגישות ביחסיהן הסבוכים של סין וארה"ב. גורמים בבייג'ינג סיפרו ל-WSJ כי היה זה שי שיצר קשר, וזה מה שהפך את השיחה בין שני המנהיגים ליוצאת דופן. שי אמר לטראמפ "חזרתה של טייוואן לסין היא מרכיב חשוב בסדר העולמי שלאחר מלחמת העולם השנייה", כך לפי תמליל רשמי של השיחה שפרסם משרד החוץ הסיני. עוד טען שי כי מאחר וסין וארה"ב "לחמו יד ביד נגד הפשיזם" במהלך מלחמת העולם השנייה, על שתי המדינות כעת לפעול יחד לשימור הישגים אלו. מצדו, טראמפ הבטיח כי ארה"ב "מבינה את חשיבות סוגיית טייוואן עבור סין", לפי דיווחים בתקשורת הסינית.
למרבה ההפתעה, טראמפ לא הזכיר את הנושא בפוסטים שפרסם ברשתות החברתיות, הוא השמיט גם את המתיחות בין בייג'ינג וטוקיו על רקע האפשרות כי סין תתקוף בטייוואן. הפרט החסר ככל הנראה מעיד בעיני יפן וטייוואן על התערערות המחויבות האמריקנית לביטחונן.
טראמפ ציין כי הוא ושי דנו במלחמה באוקראינה, בסם הפנטניל ובסויה ואף בקשרי המסחר בין השתיים. הוא הוסיף כי קיבל את הזמנתו של שי לבקר בבייג'ינג באפריל, וציין כי שי יבקר בארה"ב מאוחר יותר בשנה הבאה.
במסיבת עיתונאים קבועה שהתקיימה אמש בבייג'ינג, דוברת משרד החוץ הסיני מאו נינג תיארה את השיחה כ"חיובית, ידידותית ובונה", וציינה כי התקשורת בין שני המנהיגים היא "חשובה מאוד להתפתחות יציבה" של הקשרים הדו-צדדיים. מאו טענה כי ארה"ב היא זו שפנתה לסין. אך גורמים מעורים בפרטים מסרו כי שי יזם את השיחה ככל שהמתחים בין בייג'ינג לטוקיו מתגברים על רקע טאיוואן. בייג'ינג רואה בטאיוואן חלק ממארג "סין אחת" והיא תאוחד עם סין היבשתית בכוח, אם יהיה צורך בכך.
בתוך כך, שגרירות סין ביפן הזהירה הערב (רביעי) את אזרחי סין מלהגיע ליפן ב"עתיד הקרוב", השגרירות ציינה כי הסיבה לכך היא "עלייה בדיווחי אזרחים שתיירו ביפן וחוו עלבונות ואלימות ללא פרובוקציה מצידם" בימים האחרונים. עוד המליצה השגרירות לתושבי סין שנמצאים כעת ביפן להגביר את תשומת הלב לסביבתם והוסיפה כי יש עלייה בפשיעה אלימה ביפן בשנים האחרונות.
סין הזהירה לראשונה את אזרחיה מלהגיע ליפן ב-14 בנובמבר, על רקע המשבר הדיפלומטי החמור ביותר בין השכנות במזרח אסיה בשנים האחרונות, זאת לאחר שראש ממשלת יפן סנאה טאקאיצ'י אמרה כי מתקפה סינית על טאיוואן עלולה להוות "סכנה קיומית" ולעורר תגובה צבאית מטוקיו.
בתוך כך, ראש ממשלת יפן טאקאיצ'י, אמרה מוקדם יותר היום כי זו "אחריות שלה" למקסם את האינטרס היפני על ידי בניית מערכת יחסים טובה עם סין באמצעות דיאלוג. היחסים בין טוקיו לבייג'ינג הידרדרו בעקבות התבטאויותיה של שטאקאיצ'י בתחילת החודש כי מתקפה צבאית על טייוואן עלולה להוות "סכנה קיומית" עבור יפן. בייג'ינג קיבלה את המסר והזהירה את טוקיו פן תתערב בענייניה הפנימיים.
טאקאיצ'י הושבעה לתפקיד בחודש האחרון, היא ידועה בעמדותיה הניציות ומובילה מדיניות ביטחונית נוקשה ונחשבת ממשיכת דרכו של ראש הממשלה הקודם של יפן שנרצח, שינזו אבה. מנהיגי יפן בעבר שמרו על עמימות נוחה בכל הנוגע לפעילות סינית אפשרית נגד טייוואן זאת כדי להמשיך את היחסים החמים עם סין ולשמור על מרחב תמרון. אולם הערותיה של טאקאיצ'י העירו עליה את בייג'ינג.
ראש ממשלת יפן אמרה גם כי הממשלה תקבל "הערכה מקיפה" לגבי מהן הסיטואציות המהוות "איומים ביטחוניים" תוך התחשבות בכל המידע הזמין ובחינת הנסיבות הרלוונטיות. הדאגות לגבי ההשפעות השליליות של הסכסוך הדיפלומטי הולכות וגוברות. נרשמו דחיות וביטולים של אירועים פוליטיים וכעת גם אירועים עסקיים ותרבותיים בוטלו בפתאומיות. בהתייחסות להסכם בין שתי המדינות לכונן יחסים "יציבים", חזרה טאקאיצ'י והדגישה שיפן "פתוחה" לשיחות עם סין.
טקאיצ'י השתתפה בשבוע שעבר בסוף השבוע בשבוע פסגת קבוצת ה-20 בדרום אפריקה יחד עם מנהיגים אחרים, בהם ראש ממשלת סין לי צ'יאנג, אך לא התקיימו שיחות דו-צדדיות בין שתי המדינות בשולי הפסגה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו