הנסיך היפני היסהיטו, אחיינו של הקיסר נרוהיטו והשני בתור לכס החרצית אחרי אביו יורש העצר אקישינו, עבר היום (שבת) את טקסי הבגרות המסורתיים של המשפחה הקיסרית. בכך הפך בן ה-19 לגבר הראשון במשפחה המלכותית שמגיע לבגרות מזה 40 שנה - ורבים ביפן חוששים שהוא עלול להיות האחרון.
הטקסים החגיגיים שנערכו בארמון הקיסרי להכרה רשמית בבגרותו של היסהיטו נערכו ברקע המשבר הקשה שבו נמצאת המונרכיה העתיקה ביותר בעולם. הבעיה העיקרית נעוצה בכך שהחוקה היפנית מאפשרת לגברים בלבד לשבת על "כס החרצית" ובמספר הקטן של חברי המשפחה הקיסרית.
טקס הבגרות של הנסיך היפני היסהיטו // רויטרס
יום הטקסים החל בבית משפחתו, שם המתין היסהיטו לשליח מהקיסר שהביא לו את הכתר השחור המסורתי - כתר מעוטר משי שחור ולכה שמסמל את הבגרות במשפחה הקיסרית.
בטקס המרכזי בארמון, הגיע היסהיטו לבוש בגלימה צהובה - הצבע המסורתי לבני נוער במשפחה המלכותית. במהלך הטקס הוחלף כיסוי ראשו בכתר השחור "קנמורי", הכובע המסורתי למבוגרים, ברגע שסימן רשמית את מעברו לבגרות.
"תודה רבה שהענקת לי את הכתר היום בטקס הבגרות," אמר היסהיטו תוך כדי השתחוות לקיסר נרוהיטו ולקיסרית מסאקו, שחייכו אליו. מול הוריו ועשרות בני המשפחה שנכחו בטקס, הוא הצהיר: "אמלא את חובותיי מתוך הבנת האחריות שלי כבן בוגר של המשפחה הקיסרית."
לאחר הטקס הראשי, החליף היסהיטו את הגלימה הצהובה לתלבושת כהה, שעוטים חבריה הבוגרים של המשפחה. לאחר מכן הוא עלה לכרכרה מלכותית כדי להתפלל בשלושת המקדשים שבתחומי הארמון.
הנסיכה אאיקו בת ה-23, בתו היחידה של הקיסר נרוהיטו, מנועה מלרשת את אביה בגלל חוק מהמאה ה-19 שמגביל את הירושה לגברים בלבד. סדר הירושה אכן דליל: היסהיטו ואביו הם היורשים הגברים היחידים שצעירים מהקיסר, בעוד הנסיך היטאצ'י השלישי בתור כבר בן 89. לאור מצב זה, יפנים רבים תוהים אם הגיע הזמן לבטל את המגבלה - במיוחד כשסקרים מראים תמיכה ציבורית רחבה בקיסרית יפנית.
המחסור ביורשים גברים מאיים על המונרכיה היפנית, שקיימת לפי היסטוריונים כ-1,500 שנה, ולפי המיתולוגיה היפנית אף 2,600 שנים. למרות שביפן היו שמונה קיסריות בעבר, החל מהמאה מסוף המאה ה-19 החוקה היפנית אוסרת על כך. המשבר במשפחת המלוכה, משקף למעשה את משבר הילודה החמור שחווה יפן עצמה שאוכלוסייתה שבשנת 2024 התכווצה בכמעט 900 אלף אנשים.
הציפייה להולדת יורש זכר מציבה את נשות המשפחה הקיסרית בלחץ עצום: הקיסרית מסאקו והקיסרית לשעבר מיצ'יקו סבלו ממחלות הקשורות ללחץ הזה. ב-2005 פאנל ממשלתי המליץ לאפשר לילד הבכור לרשת את הכס ללא קשר למגדר, אך לידתו של היסהיטו ב-2006 הרגיעה את הדחיפות בעניין.
בינואר 2022 וועדת מומחים אחרת, שמרנית באופייה, המליצה לשמור על קו הירושה הגברי תוך מתן אפשרות לנסיכות לשמור על מעמדן המלכותי לאחר נישואין ולהמשיך להחזיק בתפקידיהן הרשמיים. השמרנים גם הציעו לאמץ חזרה למשפחה הקיסרית ענפים שאיבדו את מעמדם.
היסהיטו, סטודנט שנה ראשונה לביולוגיה באוניברסיטת צוקובה, מתמחה בחקר שפריריות ואף פרסם מאמר אקדמי על החרקים באחוזת המשפחה בטוקיו. במסיבת העיתונאים הראשונה שלו במרץ הביע תקווה להתמקד בהגנה על אוכלוסיות חרקים באזורים עירוניים.
ולד ב-6 בספטמבר 2006 כבנם היחיד של יורש העצר אקישינו וקיקו, לצד שתי אחיות - קאקו ומאקו לשעבר, שוויתרה על מעמדה בנישואיה ועברה לארצות הברית עם בעלה. טקסי הבגרות שלו נדחו בשנה כדי שיוכל להתרכז בבחינות הקבלה לאוניברסיטה.
אחר הצהריים ביקר היסהיטו את דודו הקיסר ודודתו ב"חדר האורן" וקיבל את עיטור מסדר החרצית העליון. הוא גם ביקר את סביו הקיסר לשעבר אקיהיטו ומיצ'יקו, והוריו ערכו חגיגה פרטית לכבודו בערב. השבוע ימשיך בביקורים במקדש איסה, במאוזוליאום הקיסר הראשון ובקבר אבי סבו הירוהיטו, ויסעד עם ראש הממשלה ביום רביעי. על עתידו האישי אמר השנה שטרם חשב לעומק על נישואיו העתידיים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו