טורקיה עשויה להודיע כבר השבוע על הסכם ראשוני לרכישת מטוס הקרב האירופי יורופייטר, בעסקה שנאמדת ביותר מחמישה מיליארד דולר, כך דיווח אתמול (שני) ה״וול סטריט ג׳ורנל״ מפי שני מקורות המעורים בפרטי המשא ומתן.
על פי הדיווח, העסקה צפויה לכלול עד 40 מטוסים, אך מספרם הסופי והתצורה המדויקת טרם סוכמו. היורופייטר מיוצר בידי קונסורציום של חברות מבריטניה, גרמניה, איטליה וספרד, שגם הובילו את מיזם מטוס הקרב האירופי המשותף שמנוהל בידי נאט״ו.
לפי ה״וול סטריט ג׳ורנל״, נאלץ היורופייטר – השייך לדור 4.5 של מטוסי הקרב - לפנות את מקומו ל-F-35 ששייך לדור הבא, מה שהוביל את יצרניו לתור אחר לקוחות שלא הצליחו לזכות באישור לרכש המוס המתקדם יותר.
טורקיה, החברה בברית בנאט״ו, שואפת לרכוש את היורופייטר מאז 2023, אולם המגעים נתקעו נוכח סירובה של ברלין להעניק רישיון ייצוא, וזאת בשלל החשש ממדיניות החוץ שאנקרה מובילה.
ארה״ב הוציאה את טורקיה מפרויקט מטוס ה-F-35 ב-2019, לאחר שאנקרה רכשה מערכות הגנה אוויריות רוסיות מדגם S-400. הנשיא טראמפ, הנחשב לידידו של ארדואן, רמז לאחרונה כי מעוניין לאפשר לטורקיה לחזור לפרויקט.
טורקיה גם מתקדמת בפיתוח מטוס הקרב המקומי שלה ה-KAAN, שהמריא לטיסת בכורה בפברואר 2024. טורקיה מתכננת לספק את המטוסים הראשונים לחיל האוויר שלה עד סוף 2028, כאשר אינדונזיה כבר חתמה על הסכם לרכישת 48 מטוסים. השאיפה של אנקרה היא שהמטוס יחליף בסופו של דבר את צי מטוסי ה-F16 שהיא מפעילה.
לפי שני המקורות, הממשלה הגרמנית החדשה מאותתת על נכונות לאשר את עסקת היורופייטר. הקנצלר פרידריך מרץ אמר במסיבת עיתונאים בלונדון בשבוע שעבר כי המשא ומתן מתקרב להכרעה שתאפשר מתן רישיון ייצוא.
המגעים בין ממשלות טורקיה ובריטניה נמצאים בשלב מתקדם, וייתכן שהסכם עקרונות - המתווה את הבסיס לחוזה - יוכרז ביריד התעשיות הביטחוניות הבינלאומי באיסטנבול, כך לפי המקורות המעורבים בעניין.
לפי אחד המקורות, חוזה אפשרי עם טורקיה עשוי להאיץ את המגעים עם מדינות אחרות, כמו קטאר ואוסטריה לרכישת היורופייטר, כך לפי אחד המקורות.
אם טורקיה תבצע הזמנה, יורופייטר תצטרך להגדיל את קצב הייצור ל-30 מטוסי טייפון בשנה, ורוכשים פוטנציאליים אחרים עלולים לחשוש שיהיו האחרונים בתור לקבלת המטוסים, ציין המקור. כיום יכולת הייצור עומדת על 14 מטוסים בשנה, והחברות מנסות להגדילה ל-20.
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד מסר לאור הדברים כי "אם לישראל היה משרד חוץ מתפקד, או ממשלה נורמלית, היא היתה כבר מזמן מונעת את העסקה המתגבשת למכירת מטוסי יורופייטר טייפון 4.5 לטורקיה בידי גרמניה ובריטניה". הוא הוסיף: "כבר היום יש לטורקיה את הצי הימי הגדול והחזק במזרח התיכון, ועכשיו היא שמה לעצמה למטרה להגיע גם לאיזון אווירי עם ישראל. זה מסוכן, והממשלה הלא מתפקדת שלנו נתנה לעסקה הזו להתקדם בלי לעשות שום דבר בעניין".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו