מהדי בן בארקה היה אחד מפעילי האופוזיציה והאינטלקטואלים המוכרים והידועים במרוקו בשנות החמישים והשישים והפך לסמל עבור המתנגדים לבית המלוכה והשמאל העולמי לאחר שנחטף, עונה ונרצח בפריז בשנת 1965. אך כעת, מסמכים שנחשפו בצ'כיה מראים כי הפעיל הפוליטי עסק בריגול עבור יותר מסוכנות מודיעין אחת, ואף עשה זאת עבור בצע כסף.
פרטים שנחשפו ב"גרדיאן" הבריטי מצביעים על כך שהאינטלקטואל הכריזמטי קיבל תשלום עבור מידע מהשירות החשאי של צ'כוסולובקיה, ואף נסע לעיראק לרגל עבור הארגון אחר הממשלה החדשה שהוקמה במדינה בשנת 1963. יתרה מזאת, המסמכים מעלים את האפשרות שאף קיבל שלמונים מארגון הביון האמריקני סי.איי.איי, ששאף באותה תקופה להביא לרפורמות ליברליות בשלטון במרוקו.
"בן בארקה מוצג לעיתים קרובות כלוחם חופש נגד האינטרסים הקולוניאליסטיים ועבור מדינות העולם השלישי, אך המסמכים שנחשפו מגלים תמונה שונה מאוד. מדובר באדם ששיחק עבור צדדים רבים, שהחזיק בידע רב וידע איך להשתמש בו במצב המורכב של המלחמה הקרה. המסמכים חושפים אופורטוניסט שיחק משחק מסוכן", מספר ד"ר יאן קאורה, שותף מחקר באוניברסיטת צ'ארלס בפראג.
"אין ספק לגבי הטענות שעולות מהמסכים. כל הראיות נמצאות שם", מספר האקדמאי הצ'כי, שעבר על יותר מ-1,5000 מסמכים חסויים מתקופת המלחמה הקרה. "בן בארקה מעולם לא הודה כי הוא משתף פעולה עם ארגוני הביון ושירות הביטחון הצ'כוסלובקי מעול םלא רשם אותו כסוכן, אלא כ"איש קשר חסוי". אך העובדה היא כי הוא העביר מידע וקיבל כסף רב", מוסיף קאורה. "מדובר באיש חכם ומתוחכם שמעולם לא חתם על שום דבר בשמו, אין שום דוגמה של כתב ידו במסמכים", הוא מוסיף, מצייר את איש האופוזיציה כאיש שהבין את התנהלות שירותי הביון.
הדברים מאירים באור חדש לגמרי את פרשת החטיפה והרצח של בן בארקה, בה נטען כי השתתף גם ארגון המוסד הישראלי, שהיה באותן שנים ביחסים קרובים עם שירותי הביטחון המרוקניים. משפחתו של בן בארקה מכחישה בתוקף כל קשר שלו לארגוני מודיעין כלשהן ובחוגי שמאל רבים, בעיקר בצרפת ובצפון אפריקה, המנהיג נחשב לגיבור שהקריב את חייו למען האידיאולוגיה האנטי קולוניאליסטית.
בעוד בני משפחתו של בן בארקה טוענים כי קשריו עם "גוש המדינות הסוציאליסטיות" נעשו מתוך רצון טוב ואידיאולוגיה יוקדת, החוקרים הצ'כים שנחשפו למסמכיו טוענים כי הדמות שעולה מהן מורכבת בהרבה. "אני לא מאשי םאו מגנה אותו, המלחמה הקרה הייתה סיטואציה סבוכה ואסור להתייחס אליה במונחים של שחור ולבן", אומר קאורה לגרדיאן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו