מזכ"ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) רפאל גרוסי הודיע היום (רביעי) כי המאמצים לחידוש הפיקוח במתקנים הרגישים של הרפובליקה האסלאמית "לא הושלמו", ובכך נכשל ניסיון נוסף להגיע להבנות - ימים ספורים לפני תחילת המו"מ בין המעצמות לאיראן.
"היעדר הגישה למתקן בקראג' גרם לכך שלא ניתן להשלים את הפיקוח והבקרה בכל המתקנים והמיקומים של איראן הקשורים להסכם הגרעין. זה משפיע משמעותית על יכולותיו של סבא"א לשחזר את רצף המידע במקום", אמר גרוסי. "למרות מיטב מאמצי, השיחות והדיונים הנרחבים האלו כדי לתת מענה לסוגיות הפיקוח שעדיין נותרו תלויות ועומדות, כפי שכתוב בשני הדוחות, התבררו כבלתי סופיות", הוסיף.
פגישת הרצוג-ג'ונסון: הנשיא מודה על ההכרזה על חמאס ומזהיר מפני כוונות איראן / צילום: דמיאן פצ'טר
כזכור, גרוסי נחת בטהרן בשני וערך כמה פגישות עם בכירים מקומיים, ביניהם שר החוץ האיראני אמיר עבדולחיאן ויושב ראש הוועדה לאנרגיה אטומית של איראן, אחמד אסלאמי, כדי לנסות לקדם הבנות סביב חידוש הפיקוח של הסוכנות.
עם זאת, מזכ"ל סבא"א עזב את המדינה ודחה את מסיבת העיתונאים שהייתה צפוייה להתקיים עם הגעתו, ובכך השאיר ענן של ספקות ושמועות מאחוריו. ההצהרות של שלישי באו על רקע ועידת המושלים שנפתחה היום בבירה האוסטרית, ישיבה של הגוף הבכיר של הארגון אליו גרוסי ציפה להגיע עם התחייבות כלשהי מצד המשטר בטהרן.
במהלך מסיבת העיתונאים גרוסי חזר על נקודה נוספת שדרכה האיראנים מנסים לפגוע ביכולות הפיקוח של המערב: "אני מודאג מהמקרים של פקחי סבא"א שהיו נתונים לחיפושים פיזיים פולשניים יתר על המידה על ידי גורמי ביטחון במתקנים גרעיניים באיראן", אמר ובד בבד חזר קרא להם "לנקוט בצעדים מידיים לתיקון המצב".
שיחות הגרעין בין הרפובליקה האסלאמית למדינות החתומות על ההסכם המקורי מ-2015 יחודשו ב-29 לחודש בוינה, וכוללות את ארה"ב, צרפת, בריטניה, גרמניה, רוסיה וסין.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו