סבא"א: "ציוד שלנו נפגע בפיצוץ באיראן"

בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית טוענים כי ציוד מעקב שלהם הושמד בתקרית במפעל ייצור הצנטריפוגות סמוך לטהרן • איראן הודיע כי לא תאפשר כניסת פקחים וציוד למתקני הגרעין שלה

בניין הסוכנות לאנרגיה אטומית בבריסל, צילום: איי.פי

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית העבירה מידע לדיפלומטים בכירים במדינות המערב כי ציוד רגיש שלה שנועד למעקב אחר התקדמות פרויקט הגרעין האיראני, נפגע בתקיפה שיוחסה על ידי מקורות זרים לישראל על מתקן ייצור צנטריפוגות בכרג', מזרחית לטהרן, כך חשפה היום רשת החדשות "בלומברג".

על פי הפרסום, אנשי הסוכנות איבדו את היכולת לעקוב אחר הנעשה במתקן במפתח חלקים לצנטרפוגות מהירות מתוצרת מקומית, מתקנים הכרחיים לייצור חומר ב קיע עבור תוכנית הגרעין האיראנית. ארגון לא האשימו אף צד באירוע.

בפברואר אסרו האיראנים על פקחי הסוכנות להיכנס לאתר אך הותירו למצלמות ויתר ציוד המעקב של הסוכנות להמשיך ולעקוב אחר הנעשה בו.  בתקיפה נפגע מתקן ייצור ללהבי צנטריפוגות, ועל פי תיעוד לווייני שהתפרסם לאחר התקיפה המתקן הושמד כליל. גורמים באיראן מסרו כי התקיפה בוצעה ככל הנראה על ידי כלי טיס זעיר ללא טיס, ששוגר משטחה של איראן.

בתוך כך, איראן הכריזה אתמול כי לא תאפשר כניסה נוספת של פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לשטחה. הדברים נאמרו על ידי הנציג האיראני בסוכנות, קאזם גריבאבאדי, לאחר שביקורת קשה על התנהלותה של איראן הוטחה בו.

"איש אינו יכול להגיד לאיראן כיצד עליה לנהוג במתקני הגרעין שלה או כיצד עליה לנהל את תוכנית הגרעין שלה", אמר הנציג ליתר חברי הארגון במפגן של התרסה. איראן מונעת את כניסת הפקחים מחודש פברור ואף בחלק מהמתקנים החליטה שלא לאפשר הפעלת ציוד מעקב והקלטה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר