פריצת דרך משמעותית נרשמה במשא ומתן בין ארצות הברית לאיראן. על פי דיווח היום (שבת) בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", משלחת אמריקנית צפויה להגיע לדוחה, בירת קטאר, כדי לקיים שיחות ישירות מול המשלחת האיראנית. התפתחות זו מגיעה בעקבות מאמצי תיווך שמובילות קטאר ופקיסטן, ולאחר ביקור של צוות המתווכים הקטארי בטהרן ביום שישי, בראשותו של היועץ הבכיר לראש הממשלה ושר החוץ של קטאר.
מקורות המעורים בפרטים מסרו כי קיום השיחות הישירות מתאפשר לאחר שהצדדים הגיעו להסכמות ראשוניות במספר סוגיות ליבה. ההסכמות כוללות הבנות בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית, הבטחת חופש השייט במצרי הורמוז, ומתן תמריצים פיננסיים לאיראן. בנוסף, סוכם כי סין ורוסיה ישמשו כערבות ליישום ההסכם המתגבש בין וושינגטון לטהרן.
במקביל למאמצים הדיפלומטיים, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מתכנן לחדש את התקיפות באיראן מיד לאחר בחירות האמצע שייערכו בשבוע הבא, כך דווח הלילה (שבת) ברשת MS NOW. הממשל האמריקני עדכן את בנות בריתו במפרץ כי בכוונתו לצאת לסבב תקיפות קצר ועצים במטרה לעצור את תוכנית הגרעין האיראנית. הדיווח מגיע על רקע ביקורת פנימית חריפה וחשש גובר מהסלמה אזורית רחבה.
הדיווח ב-MS NOW תואם לדיווח קודם של "הוול סטריט ג'ורנל", שחשף אף הוא כי טראמפ הציב אזהרה חמורה בפני בנות בריתה של ארה"ב במפרץ ודרש מהן להיערך לאפשרות של מערכה צבאית שכזו. עם זאת, התוכניות הצבאיות מתנגשות עם ניסיונות התיווך הנמשכים מאחורי הקלעים בניסיון למנוע הסלמה ולחדש את הפסקת האש.
בניסיון לעצור את ההידרדרות, נחתה ביום שישי בבוקר בטהרן משלחת של מתווכים מקטאר. על פי סוכנות הידיעות הממלכתית של איראן, IRNA, המשלחת הגיעה לבירה האיראנית לצורך שיחות והתייעצויות. בראש המשלחת, הפועלת בתיאום מלא מול גורמים רשמיים בארצות הברית, עומד היועץ הבכיר לראש ממשלת קטאר ושר החוץ שלה, שייח' מוחמד בן עבדולרחמן בן ג'אסם אל ת'אני.
מסרים סותרים ותגובת איראן
המהלך הדיפלומטי מתרחש בצל מסרים סותרים שיוצאים מוושינגטון. מצד אחד איומי התקיפה של טראמפ, ומצד שני מכתב שהעביר סגן נשיא ארצות הברית ג'יי-די ואנס לידיו של מוחסן רזאי, ראש מערך הביטחון האיראני. המכתב, שהועבר ביום ראשון על ידי המשלחת הקטארית, הציע תהליך דיפלומטי חדש. מקור מעורה שצוטט בדיווחים ציין כי המכתב והשיחות שבעקבותיו לא עסקו בתנאי שלום ספציפיים, אלא בהצעת "מסגרת למשא ומתן".
כתב רשת "אל ג'זירה" בטהרן, רסול סרדאר, דיווח כי אף שטרם פורסמה תגובה רשמית פומבית מצידה של איראן למכתבו של ואנס, מקורות מקומיים מסרו כי הטון של המכתב היה מכבד בהרבה בהשוואה לתכתובות קודמות מצד הממשל האמריקני, וכי שינוי גישה זה התקבל בברכה. להערכתו של סרדאר, מטרת הגעתה המחודשת של המשלחת הקטארית לטהרן היא קבלת תשובתה הרשמית של איראן למסריו של סגן הנשיא ואנס.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
