נשיא האמירויות התריע בפני נתניהו לפני הטבח - ולא נענה

תחקיר "הארץ" חושף כי שבוע וחצי לפני 7 באוקטובר, מוחמד בן זאיד הזהיר את ראש הממשלה מתוכנית של סינוואר למבצע חריג • נתניהו העריך שהאיום מתייחס ליהודה ושומרון ולא עדכן את ראשי מערכת הביטחון • בלשכת נתניהו מכחישים: "מדובר בשקר מוחלט"

נתניהו בבוקר שבעה באוקטובר, מהקריה , השימוש נעשה לפי סעיף 27א'
נתניהו בבוקר שבעה באוקטובר, מהקריה | צילום: השימוש נעשה לפי סעיף 27א'

נשיא איחוד האמירויות, מוחמד בן זאיד, העביר לראש הממשלה בנימין נתניהו אזהרה מפורשת מפני מתקפה של חמאס ימים ספורים לפני 7 באוקטובר. נתניהו נמנע מלשתף את המידע עם צה"ל ושב"כ. כך עולה מתחקיר "הארץ" שמתפרסם היום (שלישי) בספר חדש העוסק במחדל.

קיים בן זאיד שיחת טלפון חריגה בת 45 דקות עם נתניהו. השייח' מוחמד בן זאיד, נשיא איחוד האמירויות | צילום: אי.פי

בסוף ספטמבר 2023, שבוע וחצי לפני פרוץ המלחמה, קיים בן זאיד שיחת טלפון חריגה בת 45 דקות עם נתניהו. בשיחה, שפרטיה מתפרסמים לראשונה במסגרת תחקיר שנחשף ב"הארץ" ונערך עבור הספר "חטופים: 843 ימים של הפקרה" של שלומי אלדר ורות יובל, התריע נשיא האמירויות כי מנהיג חמאס יחיא סינוואר מתכנן אירוע משמעותי והמליץ לישראל להיערך. ההתרעה הגיעה לאחר שסינוואר העביר מסר למתווך ולפיו הוא מכין "רעידת אדמה".

פגיעה באיחוד האמירויות//ללא קרדיט

למרות האזהרה, נתניהו הגיב באדישות והעריך כי חמאס מתכנן הסלמה ביהודה ושומרון. ראש הממשלה לא עידכן את שר הביטחון, הרמטכ"ל, ראש השב"כ או ראש המוסד בתוכן השיחה. במקביל, שר המודיעין המצרי עבאס כאמל העביר מסר דומה ללשכת ראש הממשלה ונענה כי ישראל שולטת במצב בעזה וממקדת כוחות ביהודה ושומרון.

התחקיר חושף התנהלות דומה גם בימים הראשונים למלחמה בנוגע לסוגיית החטופים. בערב 7 באוקטובר פנה ראש ממשלת קטאר מוחמד אל ת'אני לראש המוסד דוד ברנע והודיע כי חמאס מוכן לשחרר את כל האזרחים בתמורה להסכמה על תיווך. ברנע דחה את ההצעה והבהיר כי ישראל מסרבת לדבר עם חמאס באותה עת.

ראש ממשלת קטאר אל ת'אני. ערוץ תעמולה שלם עומד לרשותו | צילום: אי.פי

קצינים במערכת הביטחון שביקשו לקדם עסקאות מהירות נהדפו על ידי הדרג המדיני. יועצו המדיני של נתניהו, אופיר פלק, הבהיר באחד הדיונים באותם ימים כי ישראל לא תנהל משא ומתן והנחה את גורמי המקצוע להחליף דיסקט ולהפנים כי מדובר בארגון שלא יקבל דבר.

מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה: "שקר מוחלט! ראש הממשלה נתניהו לא שוחח עם נשיא איחוד האמירויות בתקופה המדוברת ולא קיבל ממנו כל אזהרה". הרמטכ"ל לשעבר הרצי הלוי וראש השב"כ לשעבר רונן בר אישרו כי לא עודכנו בהתרעה.

מ"מועצת אוקטובר" נמסר כי "מי שמתווכח אם העירו את נתניהו בליל 7 באוקטובר מתעלם מהשאלה הגדולה באמת - כמה פעמים ניסו להעיר את ישראל לפני הטבח?". בארגון טענו כי נתניהו ואנשיו מנסים למקד את השיח בשעת ההשכמה שלו בבוקר המתקפה, בעוד שורת פרסומים מצביעה על סימני אזהרה קודמים, דוגמת ההתרעות ממצרים ומהאמירויות שכלל לא הועברו למערכת הביטחון".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר