נשיא טורקיה, רג׳פ טאיפ ארדואן, הגיב היום (רביעי) לראשונה, ומבלי להזכיר את ישראל, לעסקת מערך ההגנה האווירית שנחתמה עם יוון בתחילת השבוע. ״מה נעשה? מה מוטל עלינו? לעשות את מה שצריך״, אמר ארדואן בתשובה לשאלת עיתונאים, "מי שמפרש את גישתה השקולה והמפוכחת של טורקיה כחולשה, ואני אומר זאת בגלוי, עושה טעות חמורה. על יוון לחזור בה מגישתה השגויה".
הדברים נאמרו בטיסה חזרה מפסגת ארגון שנחאי לשיתוף פעולה בבישקק, בירת קירגיזסטן. ארדואן נשאל כיצד תפעל טורקיה אם יוון תמשיך ל״חמש את האיים בים האגאי״, והשיב: ״אנחנו אומרים ליוון שנתקדם על בסיס של שכנות טובה, היינו כנים בכל נושא והיינו הצד שנהג בגישה בונה, אבל ברוב המקרים לא קיבלנו תמורה לרצון הטוב שלנו״. לדבריו, ״יוון צריכה כבר להבין דבר אחד, טורקיה אינה חומדת את אדמתו של איש, אך גם לא תרשה לאיש לרמוס את זכויותיה״.
ביום שני חתמה אתונה על עסקה בהיקף של כ-3 מיליארד יורו, כ-12 מיליארד שקלים, לרכישת מערך הגנה אווירית רב-שכבתי מישראל, במסגרת הדוקטרינה שכינה שר ההגנה היווני ניקוס דנדיאס ״מגן אכילס״. יוון מתכוונת לפרוס אותו תחילה בצפון-מזרח המדינה ובאיים שבמזרח הים האגאי, אותם איים הסמוכים לחופי טורקיה.
ארדואן הוסיף כי ״זלזול בהסכמים בינלאומיים והפרתם לא יביאו תועלת לאף אחד״, וקרא ליוון ״לחדול מהמיליטריזציה של האיים שמעמדם מפורז״. את דבריו חתם בנימה מאיימת: ״ההיסטוריה מלמדת היטב את מי שמוכן ללמוד ממנה. אנחנו נמשיך לפעול למען שלום, ביטחון ויציבות באזורנו״.
מוקדם יותר היום דיווח העיתון הטורקי ״מיליית״ כי אנקרה העבירה לאתונה נוטה רשמית, ובה הודיעה שלא תרשה שום פעולה שתשנה את המצב הקיים בים האגאי. לפי הדיווח, המסתמך על מקורות דיפלומטיים, הנוטה נמסרה בעקבות שלוש תוכניות תכנון מרחבי שהכריזה עליהן יוון במהלך אוגוסט, בתחומי התיירות, האנרגיה המתחדשת והתעשייה, ונטען בה כי ״העלאת תביעות מקסימליסטיות במסווה של תכנון סביבתי אינה מקובלת״.
טורקיה טוענת מזה עשרות שנים כי חימוש האיים במזרח הים האגאי מפר את הסכם לוזאן מ-1923, שאסר על הקמת בסיסים ימיים וביצורים באאזור, ואת הסכם פריז מ-1947, שהעביר את איי הדודקאנס מאיטליה ליוון. אתונה דוחה את הטענה, בין השאר משום שטורקיה כלל אינה צד להסכם פריז, ומצדיקה את חימוש האיים בזכות ההגנה העצמית מול הכוחות הטורקיים הפרוסים מולם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
