שש שנים לאחר הפיצוץ בנמל ביירות: לבנון מאיצה את חקירת האסון

שר המשפטים הלבנוני הודיע כי חקירת אסון הפיצוץ בנמל ביירות תנוהל בעדיפות עליונה, והבטיח כי התיק יועבר לשופט חוקר בתוך 90-60 יום • שש שנים לאחר האסון שבו נהרגו 218 בני אדם, בלבנון מבטיחים לקדם את חקר האמת לאחר שנים של עיכובים בהליך

רגע הפיצוץ בביירות ב-2020 . צילום: אי.פי.אי

שש שנים אחרי אסון הפיצוץ בנמל ביירות, שר המשפטים הלבנוני עאדל נאסר הודיע הערב (שלישי) כי החקירה תנוהל על ידי המועצה המשפטית ותהיה בעדיפות עליונה. לדבריו, תיק החקירה בפרשה מורכב וגדול. הוא ציין כי התיק יעבור מהתביעה הכללית לשופט חוקר בתוך פרק זמן של 60 עד 90 יום, ויגיע למועצה השופטת לפני סוף השנה האזרחית.

"אני מברך את משפחות הקורבנות ואת כל העם הלבנוני", הצהיר נאסר. "הפיצוץ בנמל אינו נושא הנוגע לקבוצה או למגזר מסוימים. נכון שחלק שילמו מחיר כבד יותר מאחרים, ואין מילים שיוכלו לתאר את גודל הכאב. זה לא רק עניין משפטי, אלא עניין מוסרי, אנושי ולאומי".

ב-4 באוגוסט 2020 פיצוץ אדיר הרעיד את נמל ביירות. 218 בני אדם נהרגו ולפחות 7,000 נפצעו בדרגות שונות. מבירור ראשוני עלה כי מצבור של אמוניום חנקתי, שהוחזק במחסן בתנאים לקויים, הוביל לאסון.

על פי פרסומים זרים, הספינה שהובילה את מצבור האמוניום הפליגה מגאורגיה והייתה אמורה להגיע למוזמביק שבדרום-מזרח אפריקה. קברניט הספינה סיפר כי עצר בנמל ביירות כדי לאסוף מטען נוסף. אלא שבזמן העגינה בנמל התגלו ליקויים בספינה והיא הוחרמה. מצבור האמוניום החנקתי הועבר לאחסון ולא פונה במשך שנים, עד ליום שבו התפוצץ.

בהמשך דווח כי שני אנשי עסקים סורים היו מעורבים במשלוח האמוניום, וכי מלכתחילה המטען הנפיץ היה אמור להגיע לנמל ביירות. משם, לכאורה, היה המצבור אמור לעבור לשימוש כאמצעי לחימה. בעקבות כך עלו טענות כי חיזבאללה היה מעורב גם בפרשה. בכל מקרה, תיק החקירה עצמו חווה עיכובים ממושכים, שכללו את הדחת השופט החוקר והקפאת החקירה. היום מבטיחים בממשלת לבנון להציב את חקר האמת בראש סדר העדיפויות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר