לא רק סעודיה: המדינה שביקשה מטראמפ לבטל את התקיפה באיראן

קטאר העבירה לבית הלבן הבטחה איראנית לפתיחת מצר הורמוז והזהירה כי תקיפה נרחבת תוביל לפגיעה קשה בתעשיית האנרגיה במפרץ ולזינוק במחירי הנפט • במקביל, בנק מטרות רחב באיראן כבר הוצג לטראמפ למקרה שהמשא ומתן יקרוס

טראמפ ובן סלמאן על רקע מצר הורמוז. צילום: AFP, רויטרס

התערבות קטארית ואזהרה מפני שיתוק תעשיית האנרגיה במפרץ היו בין הגורמים שהובילו את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לעצור את המתקפה באיראן.

בשיחות שקיימו בסוף השבוע בכירי קטאר עם הבית הלבן, הם העבירו הבטחה שלפיה איראן תממש הפעם את הסכמתה לפתיחת מצר הורמוז, והזהירו כי תקיפה אמריקנית רחבת היקף - בעיקר נגד מתקני אנרגיה - תוביל לתגובה איראנית שתזניק את מחירי הנפט. במקביל, בארה"ב ממשיכים להיערך לאפשרות שהמשא ומתן יקרוס, ובנק מטרות רחב לתקיפה כבר הוצג לטראמפ.

טראמפ: "לאיראן לא יהיה נשק גרעיני"

שיחות אזהרה

בשיחות טלפון שקיימו בסוף השבוע אמיר קטאר, השייח' תמים בן חמד, וראש ממשלת קטאר, מוחמד בן ג'אסם, עם הבית הלבן, הזהירו השניים כי מתקפה אמריקנית רחבת היקף - ובייחוד כזו שתכלול מתקני אנרגיה - תוביל למתקפת נגד איראנית. לדבריהם, תגובה כזו עלולה לשתק ולפגוע קשות בתעשיית האנרגיה במפרץ ולהביא לזינוק דרמטי במחירי הנפט.

האמריקנים דרשו כי ההסדר יכלול גם את פתיחת מצר באב אל-מנדב וכן התחייבות ישירה של מפקדי משמרות המהפכה. בשלב זה לא ברור אם התחייבות כזו אכן התקבלה.

תמים בן חמד אל ת'אני הזהיר כי מתקפה אמריקנית רחבת היקף - תוביל למתקפת נגד איראנית, צילום: רויטרס

מקורות דיפלומטיים במפרץ מסרו כי בצד האמריקני היו מעורבים במגעים סגן הנשיא ג'יי. די. ואנס והשליחים סטיב וויטקוף וג'ארד קושנר, וכי גם הנשיא דונלד טראמפ השתתף בחלק מהשיחות. לדברים אלה אין אישור אמריקני.

בתוך כך, סוכנות הידיעות הסעודית אישרה כי יורש העצר מוחמד בן סלמאן שוחח עם טראמפ על ההתפתחויות במזרח התיכון ועל השלכותיהן האזוריות והבינלאומיות. בן סלמאן הדגיש את הצורך להעדיף את דרך הדיאלוג, לפעול לצמצום ההסלמה ולהשיג רגיעה שתכשיר את הקרקע לפתרונות דיפלומטיים ותמנע הידרדרות לעימות נרחב.

בנק מטרות למקרה שהמו"מ יקרוס

לצד המאמצים הדיפלומטיים, מקור המקורב לבית הלבן אמר היום לאתר האמירתי "ארם ניוז" כי הממשל האמריקני ממשיך לבחון בנק רחב של מטרות אפשריות לתקיפה באיראן, למקרה שהמשא ומתן יקרוס. לדבריו, ארצות הברית וישראל מתאמות תרחיש של פעולה צבאית רחבת היקף, שתכלול הפצצות אינטנסיביות נגד מתקנים חיוניים באיראן ועשויה להימשך כמה ימים. בנק המטרות, כך נטען, כבר הוצג לטראמפ.

בנק המטרות יכולול הפצצות אינטנסיביות נגד מתקנים חיוניים באיראן. הר המכוש, צילום: רויטרס

לפי המקור, המטרות האפשריות אינן מוגבלות לאתרים צבאיים מסורתיים, וכוללות תשתיות הקשורות לתוכנית הגרעין, בסיסים של משמרות המהפכה, אתרים לשיגור טילים בליסטיים ומרכזים לייצור ולהרכבת כטב"מים. המתקנים הגרעיניים המבוצרים, ובהם המתחם בנתנז והמתקנים התת-קרקעיים, נחשבים למטרות הרגישות ביותר בתרחיש כזה.

המקור תיאר את התוכנית כמהלך הרתעתי שנועד לשבש משמעותית את יכולותיה של איראן, להשפיע על יכולתו של המשטר בטהרן לנהל את המדינה ביעילות ולאלץ אותו לשוב לשולחן המשא ומתן בתנאים חדשים - אם תתקבל החלטה מדינית לצאת לפעולה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר