פחד ותיעוב ברשות הפלסטינית: ההיערכות לבחירות לראשונה אחרי 20 שנה

אבו מאזן מקדם מהלכים שנועדו להכשיל התמודדות של חמאס כמפלגה • ארגון הטרור עשוי להחרים את הליך ההצבעה • מרואן ברגותי צפוי להתמודד בשנה הבאה על תפקיד יו"ר הרשות

אבו מאזן. עדיין לא ברור אם יתמודד בשנה הבאה. צילום: רויטרס

אחרי 20 שנה, ברשות הפלסטינית ובאש"ף מתכננים לקיים בחירות למועצה המחוקקת ולמועצה הלאומית ב־28 בנובמבר 2026. מדובר בשני בתי הפרלמנט שאמורים להשפיע על קבלת ההחלטות. עם זאת, יו"ר הרש"פ אבו מאזן ומקורביו פועלים להנדוס התוצאות כך ששני הבתים יישארו תחת שליטתם.

תיעוד: תקיפת ביתו של סגן מנהיג חמאס, ח'ליל אל חיה // דובר צה"ל

לפני כשבועיים הודיע אבו מאזן בן ה־90 על קיום הבחירות למועצה המחוקקת של הרש"פ שתמנה 200 חברים. הגיל המינימלי להתמודדות עומד על 23 ושיעור הייצוג של נשים נקבע ל־20% בכל רשימה. רף הכניסה נקבע לאחוז אחד בלבד מסך קולות המצביעים. ואולם אחד הסעיפים בצו הבחירות נועד להכשיל התמודדות ישירה של חמאס וארגוני טרור אחרים.

השתלטות מחבלי חמאס על לשכת הרשות ב-2007,

לפי הסעיף, כל מועמד למועצה מחויב להישבע אמונים לאש"ף כנציג הלגיטימי היחיד של הפלסטינים, לתוכניתו המדינית ולהחלטות הבינלאומיות הרלוונטיות. המשמעות היא הכרה עקיפה בהסכמים שנחתמו עם מדינת ישראל, כולל הכרה בקיומה. כצפוי, דובר חמאס בעזה, חאזם קאסם, הודיע על התנגדות לצו של אבו מאזן. לדבריו, "ההחלטות האלה הן ניסיון להתאים כל צעד להנהגה שמחזיקה בשלטון ולהנציח את המציאות המעוותת".

חמאס יריץ רשימה?

בבחירות למועצה המחוקקת הפלסטינית ב־2006 חמאס זכה לניצחון על פת"ח. מפלגתו זכתה ב־74 מושבים מתוך 132, זאת לעומת פת"ח שהסתפקה ב־45 מושבים. בעקבות זאת הוקמה ממשלה בהובלת איסמעיל הנייה (לימים מנהיג הארגון שחוסל),

אבל מהר מאוד התפתח משבר שלטוני - שבשיאו חמאס השתלט בכוח על רצועת עזה (ב־2007). מאז לא התקיימו בחירות והפרלמנט הושבת. מכאן שברמאללה נחושים למנוע את חזרת התרחיש של ניצחון חמאס בבחירות.

למרות הסעיף הנ"ל, חמאס וארגונים אחרים שוקלים להשפיע על הבחירות בדרכים אחרות. אפשרות אחת היא להריץ רשימה של מועמדים המזוהים עם חמאס, אבל לא חברים בארגון הטרור באופן רשמי. אפשרות שנייה היא להנחות את תומכי חמאס לתמוך ברשימה קיימת תמורת הבנות שונות. קיימת כמובן האופציה להחרים את הליך ההצבעה. ההחלטה הסופית תהיה בידו של ח'ליל אל־חיה, שנבחר לאחרונה למנהיג ארגון הטרור.

חליל אל חיה. ההחלטה הסופית תהיה שלו, צילום: רשתות ערביות

חמאס איננו היריב היחיד של פת"ח בבחירות. כך, לדוגמה, מפלגה חדשה של צעירים בשם "דרך חדשה" (מסאר ג'דיד) שואפת להוביל רפורמות לדמוקרטיזציה של הרשות הפלסטינית. אחד ממנהיגי המפלגה הוא פעיל פת"ח לשעבר בשם סמיר אל־סינג'לאווי. עם זאת, כוחה האלקטורלי של המפלגה לא ברור ולא נבדק עדיין בסקרי דעת קהל.

ואולם, ההנדוס של הבחירות הפלסטיניות לא נגמר בסעיף נגד חמאס. על פי מקורות פלסטיניים, אבו מאזן מקדם שינוי ולפיו מספר חברי המועצה המחוקקת שימונו דרך הבחירות יעמוד שוב על 132 ולא על 200. לפי המקורות, הסיבה לכך היא חשש ברמאללה מאובדן שליטה על המועצה המחוקקת והתחזקות סיעות שלא נאמנות לאבו מאזן.

השינוי, אם יתבצע, יוביל לכך שהמועצה הלאומית (הפרלמנט של אש"ף) תורכב באופן הבא: 132 חברים שנבחרו למועצה המחוקקת של הרש"פ, 68 חברים שימונו על ידי היו"ר אבו מאזן ו־150 חברים שייבחרו על הפזורה הפלסטינית בחו"ל. במילים אחרות, בכל מקרה השליטה בפרלמנט העליון תישאר בידיהם של אבו מאזן ומקורביו.

היורש המיועד

בחירות ליו"ר הרשות אמורות להתקיים בתחילת 2027, אבל תאריך ספציפי עדיין לא נקבע. יורשו המיועד של אבו מאזן הוא סגנו וממלא מקומו חוסיין א־שייח'. בהינתן שאבו מאזן יתמודד שוב, סגנו יוותר כמובן על התמודדות. אבל במקרה שמחמוד עבאס יחליט לפרוש באופן מפתיע, סביר להניח שחוסיין א־שייח' יהיה המועמד.

מרואן ברגותי. לא נותן למאסר להפריע לו, צילום: טל כהן

בכל מקרה, לפי מקורות פלסטיניים מי שכן צפוי להתמודד הוא אסיר העולם מרואן ברגותי, שיושב בכלא בגלל הובלת פיגועים באינתיפאדה השנייה. על הרקע הזה, לא מעט פלסטינים מפקפקים בכלל באפשרות שיתקיימו בחירות לתפקיד או לבתי הפרלמנט.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר