מוג'תבא חמינאי. צילום: אי.פי

המודיעין האמריקני: מוג'תבא חמינאי נחוש יותר מאביו לפתח נשק גרעיני

גורמים מסרו לניו יורק טיימס כי מנהיגה העליון של איראן מעוניין לקדם יכולת גרעינית צבאית מתקדמת יותר מזו שעליה חשב אביו • בארה"ב מעריכים כי טהרן עדיין לא חידשה את תוכנית ההעשרה - אך עדיין יש בכוחה לעשות זאת

סוכנויות המודיעין האמריקניות מעריכות כי מנהיגה העליון החדש של איראן, האייתוללה מוג'תבא חמינאי, מגלה נכונות גדולה יותר מאביו וקודמו בתפקיד לקדם פיתוח נשק גרעיני - כך דיווח היום (שבת) על ידי גורמים לניו יורק טיימס.

לפי ההערכות, בניגוד לאביו, האייתוללה עלי חמינאי, שבפומבי הסתייג בנושא הגרעין והסכים לדון בסוגייה זו, בנו מעוניין לקדם יכולות גרעיניות מתקדמות שעשויות בעתיד לאפשר לאיראן להצטייד בראש קרב גרעיני.

מתקן גרעין איראני שנחשף על ידי פצחנים (ארכיון)

במשך שנים טענו גורמים בארה"ב כי איראן ביקשה לשמר לעצמה יכולת לפתח נשק גרעיני, אך רבים בממשל האמריקני סברו כי הסתייגותו של המנהיג העליון הקודם הייתה אמיתית.

כעת מעריכים גורמי מודיעין כי מוג'תבא חמינאי והממשלה הניצית יותר שהתגבשה לאחר חיסול בכירים איראנים רבים - מעוניינים לקדם תוכנית גרעין צבאית שאפתנית יותר.

עם זאת, גורמים אמריקנים מדגישים כי חלק גדול מהמידע על עמדותיו של מוג'תבא חמינאי נאסף לפני פרוץ המלחמה. לדבריהם, הוא נפצע באורח קשה בתחילת הלחימה, צמצם את הופעותיו הציבוריות ואת התקשורת שלו, בין היתר מחשש להפוך ליעד לתקיפה אווירית.

לפי ההערכות בארה"ב, חמינאי הבן עדיין מנהל את המדינה, אך אינו מחזיק באותה עוצמה וסמכות שהיו לאביו, ששלט באיראן במשך יותר מ-36 שנים.

"המלחמה עלולה לדחוף את איראן לגרעין"

ההערכה האמריקנית מגיעה בזמן שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ שוקל האם להרחיב את הפעילות הצבאית נגד איראן. האפשרות שמנהיגה העליון החדש נחוש יותר לפיתוח פצצה עשויה, לפי הניו יורק טיימס, לשמש שיקול נוסף בעד החרפת המערכה.

למרות זאת, גורמים אמריקנים אומרים כי לפי המידע שבידיהם איראן עדיין לא חידשה את תוכנית הגרעין שלה באופן מלא. עם זאת, טהרן פעלה לשמר את היכולות שנותרו לה לאחר התקיפות האמריקניות על מתקני הגרעין.

טראמפ: המידע מגיע על רקע שיקוליו של הנשיא להרחיב את הפעילות הצבאית נגד איראן, צילום: AP

לפי אותם, הנזק שנגרם במערכה האחרונה הצליח להקפיא את התקדמות התוכנית, אך המרכיב המרכזי הדרוש לייצור פצצה - מאגר האורניום המועשר ברמה גבוהה של איראן, נותר ברשות טהרן.

רוזמרי קלניק, מנהלת תוכנית המזרח התיכון במכון המחקר Defense Priorities, אמרה לניו יורק טיימס כי המלחמה והאפשרות שארה"ב תסייע לסעודיה בפיתוח יכולת העשרה גרעינית עשויות להגדיל את המוטיבציה של איראן לפתח נשק גרעיני.

לדבריה, "לאיראן יש כעת תמריץ גדול יותר להפוך את התוכנית שלה לצבאית, כדי להרתיע ניסיונות עתידיים של ארה"ב או ישראל לפגוע במשטר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...