מוג'תבא חמינאי. צילום: EPA

חמינאי נשבע לנקום את מות אביו: "נוביל את הפושעים לקברם"

מנהיגה העליון של איראן טרם הופיע בפומבי אך פרסם מכתב תודה למשתתפים בהלוויתו של אביו והבטיח לנקום באויביה של איראן • בתוך ההנהגה האיראנית מתחולל וויכוח נוקב על המשך המשא ומתן עם ארצות הברית נוכח ההסלמה האחרונה

המנהיג העליון של איראן, האיתוללה מוג׳תבא חמינאי, פרסם היום (שבת)  הצהרה שבה התחייב לנקום  את חיסולו של אביו, המנהיג העליון עלי חמינאי. ״אנו מתחייבים לנקום את דמם  הטהור של המנהיג השהיד ושל כל השהידים של שתי המלחמות הללו - מהרוצחים  הפושעים והמנוולים. נקמה זו היא דרישת עמנו וחייבת להתבצע בהחלטיות״,  כתב מוג׳תבא בהצהרתו, לרגל טקס הקבורה של אביו במשהד בחמישי.

בהמשך ההצהרה איים המנהיג העליון: ״הפושעים הללו יובלו על ידינו לקבריהם עם חלומם על מוות שקט במיטתם.  עליהם לדעת שעניין זה אינו תלוי בקיום אישי או של אחראים אחרים. בין אם נהיה או לא נהיה - עניין זה יתגשם, ובקרוב בני חורין ברחבי העולם ימלאו כל אחד את חלקו במשימה האלוהית הזו״.

 מוג׳תבא, שנפצע לפי דיווחים בתקיפת הפתיחה של המלחמה בפברואר, טרם הופיע בפומבי מאז מינויו למנהיג העליון ומתקשר עם הציבור באמצעות הצהרות כתובות בלבד. הוא נעדר גם מטקסי  ההלוויה הרשמיים של אביו, שהסתיימו השבוע.

מתאבלים עם ארונו של חמינאי ברחובות הבירה טהרן, צילום: רויטרס

בהצהרתו הודה מוג׳תבא להשתתפות ״עשרות מיליונים״ בטקסי ההלוויה של אביו בטהרן, קום, נג׳ף, כרבלא ומשהד, ותיאר אותה כ״מעוררת השתאות ומרסקת אויב״ הוא סיכם את הצהרתו בהבטחה כי בעקבות דם השהידים ״יגיעו ניצחון וחסד ודאיים וקרובים לבוא״.

דבריו של מוג׳תבא הגיעו יום לאחר שעלי חומייני, נכדו של מייסד הרפובליקה האסלאמית האייתוללה רוחאללה חומייני, קרא אתמול (שישי) בנאום חריף לפסול כל משא ומתן עם ארה״ב ותקף בכירים במשטר האיראני התומכים בהמשך השיחות. במהלך נאום בטקס אזכרה בקום, כינה חומייני ״בוגד״ כל מי שמבקש להגיע לשלום עם ארה״ב. ״אותו אחראי שישן ולא חושב על נקמת המנהיג השהיד,  צריך לפקפק במצפונו״, אמר.

חומייני השווה את השיחות עם וושינגטון ל״צורה אחרת של מלחמה״ ולא נתיב לשלום. ״כל מי ששולח מסר של ידידות לאמריקה - פיו טמא ונאלח״, אמר. 

חומייני, בנו של אחמד חומייני, הוא אחיו של חסן חומייני - הנכד המזוהה עם הזרם הרפורמיסטי במשטר, שהוזכר בחודשים האחרונים כמועמד אפשרי לתפקיד המנהיג העליון, לפני שמועצת המומחים בחרה במוג׳תבא, בנו של חמינאי, לתפקיד.

פגיעה בגשר באיראן כתוצאה מתקיפה אמריקנית, צילום: רויטרס

במקביל, מקור מקורב לצוות המשא ומתן האיראני הכחיש אמש (שישי) את הדיווחים בכלי תקשורת שונים, לפיהם איראן ביקשה מוושינגטון לחדש את השיחות בין המדינות. ״הרפובליקה האסלאמית לא הגישה כל בקשה למשא ומתן עם ארה״ב, ולא יתקיים מו״מ עד שהצד האמריקני יסוג מעמדותיו״, אמר המקור לסוכנות הידיעות האיראנית פארס, המקורבת למשמרות המהפכה.

דיווח של ״ניו יורק טיימס״ מהשבוע האחרון סקר את הפילוג העמוק שנחשף במשטר האיראני סביב המשא ומתן עם ארה״ב, שאינו עוד בין רפורמיסטים לשמרנים אלא בתוך המחנה השמרני עצמו: מחנה ״פרגמטי״ מול מחנה של קו קשה. במחנה הפרגמטי, לפי העיתון, נכללים יו״ר הפרלמנט מוחמד באקר קאליבאף, הנשיא מסעוד פזשכיאן, ראש מועצת הביטחון הלאומי מוחמד באקר זולקאדר, לצד גנרלים בכירים במשמרות המהפכה ששמותיהם לא פורסמו. לפי הדיווח, מחנה זה זכה בידו העליונה: הוא קידם את חתימת מזכר ההבנות עם ארה״ב ואת פתיחתו של המו״מ הישיר לגיבוש הסכם רחב יותר.

אחד מראשי המשטר הנוכחי בטהרן, יו"ר הפרלמנט מוחמד באקר קאליבאף, צילום: ללא

במחנה הפרגמטי במשטר ניכר מאמץ להגן על צוות המשא ומתן. סוכנות הידיעות פארס פרסמה היום טור דעה שהתייצב לצד יו״ר הפרלמנט מוחמד באקר קאליבאף ושר החוץ עבאס עראקצ׳י מול גל ההתקפות שספגו מצד גורמים במשטר. 

הטור בפארס הגדיר את ההתקפות עליו ועל עראקצ׳י כ״מלחמת תודעה״ שמשחקת לידי האויב, הבהיר כי המשא ומתן עם ארה״ב הוא ״דיפלומטיה בזירת הקרב״ ולא ״אמון באויב״, והזהיר כי גם במקרה של חילוקי דעות פוליטיים - ״אסור לבלבל בין החייל לאויב״. הטור הזכיר כי בפרוץ לחימה מחודשת עם ישראל וארה״ב, קאליבאף ועראקצ׳י יהיו ״בין המטרות הראשונות של האויב״.

סעיד ג'לילי. (צילום ארכיון), צילום: אי.אף.פי

 במקביל, סעיד ג׳לילי, נציג המנהיג העליון במועצה לביטחון לאומי ומהדמויות הבולטות של הקו הנוקשה במשטר, השמיע עמדה מרוככת יחסית כלפי המשא ומתן. ״המו״מ הוא כלי, לא מטרה״, אמר. ״הוא עשוי להיות יעיל בנקודה אחת ובלתי יעיל בנקודה אחרת. אם הוא תורם לחיזוק הכוח הלאומי - יש בו ערך; אם הוא מחליש את הכוח - הוא מזיק״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...