המוני איראנים לבושים שחור גדשו הבוקר (ראשון) את רחובות טהרן, ביומו השני והמרכזי של מסע הלוויה של המנהיג העליון לשעבר, עלי חמינאי, שחוסל בגיל 86 בתקיפות הישראליות-אמריקניות ב־28 בפברואר.
ארונו של חמינאי נישא על ידי קהל האבלים אל במת תפילה מוגבהת במתחם המוסאלה המרכזי בבירה, שם נישאו תפילות המוניות. בכירים במשטר האיראני, ובראשם מפקד משמרות המהפכה (IRGC) גנרל אחמד ואחידי, תועדו כשהם ניצבים בשורות הראשונות מול הארון.
איפה מוג'תבא?
במסגרת מפגן האבל הלאומי, המשטר האיראני עורך שבוע של תהלוכות לוויה המוניות לחמינאי, שיימשכו גם באתרי קודש שיעיים בעיראק השכנה. לאחר שארונותיהם של חמינאי ובני משפחתו - בהם בתו, חתנו, כלתו ונכדתו בת ה-14 חודשים שחוסלו עמו - הוצגו לראווה, שודרו בטלוויזיה הממלכתית שלושה מבניו של המנהיג המנוח, מוסטפא, מייסם ומסעוד, כשהם מתפללים בדמעות לצד הארונות בחצר מתחם ה"מוסאלה" בטהרן.
מי שבלט בהיעדרותו הוא המנהיג העליון החדש, מוג'תבא חמינאי. על פי הדיווחים, מוג'תבא נפצע באותה תקיפה אווירית קטלנית שבה חוסל אביו ב־28 בפברואר, וכעת שוהה במקום מסתור מחשש לחייו ומפני תקיפה ישראלית או אמריקנית נוספת.
"למה המזר הזה עדיין בחיים?"
לצד בכי המקוננים, הטקס הרשמי הפך במהרה למפגן שטנה קיצוני נגד המערב וישראל. המשורר מוחמד רסולי, שהנחה את האירוע והלהיב את מאות האלפים, קרא באופן ישיר מעל גבי הרמקולים לחיסולו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.
"מדוע האיש הממזר ביותר בעולם עדיין חי?", זעק רסולי לקול תשואות ההמון, והוסיף כי "העולם אינו מקום בטוח יותר עבור טראמפ". הקהל הגיב בשאגות המוכרות "מוות לאמריקה!" ו"מוות לישראל!". ברחבי טהרן נראו כתובות גרפיטי וכרזות הקוראות לרצוח את הנשיא האמריקני ואת ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו.
דברים אלו מגיעים על רקע מתיחות ארוכת שנים שהחלה טרם חיסולו של המנהיג העליון לשעבר ורבים מצמרת איראן: שלטונות ארה"ב עוקבים כבר תקופה ארוכה אחר איומים איראניים לפגוע בטראמפ ובבכירים בממשלו, כנקמה על חיסולו של מפקד כוח קודס קאסם סולימאני בשנת 2020.
בעוד בכירי המשטר בטהרן איימו על חייו, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשא נאום בוואשינגטון לרגל חגיגות ה־250 לעצמאות ארצות הברית, והתייחס בהישגים לצבא האמריקני במערכה: "רשמנו הצלחה אדירה. תסתכלו על ונצואלה, תסתכלו על איראן. מחקנו אותן, מחקנו את הצבא שלהן".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
