לאחר התקיפה בדאחייה: אזעקות באזור הצפון, בוטלו הלימודים בכל רחבי הארץ

בעקבות התקיפה של חיל האוויר בדאחייה בביירות, הכריז פיקוד העורף על מעבר למתכונת פעילות מצומצמת, ביטול הלימודים והגבלת התקהלויות בכל רחבי הארץ • בטהרן מאיימים כי "הבסיסים של ישראל וארה"ב הם מטרות לגיטימיות" ובפיקוד המרכז האמריקני מבהירים: "הכוחות ערניים ומוכנים" • דונלד טראמפ בראיון מפתיע: "הייתי רוצה לראות תקיפה יותר כירורגית של חיזבאללה, סוריה עושה עבודה טובה"

נתניהו וחמינאי. צילום: רויטרס, AP, אבי אוחיון

למרות האיומים לפני כשבוע כי תקיפה ישראלית בביירות תוביל להתערבות איראנית, בטהרן טרם התחייבו מפורשות להגיב לתקיפה הישראלית היום (ראשון) בדאחייה. יו״ר הפרלמנט וראש צוות המו"מ, מוחמד באקר קאליבאף, כתב ברשת X כי הבסיסים והנכסים של ארה״ב וישראל באזור הם "מטרות לגיטימיות", וכי לכוחות המזוינים של איראן יש חופש פעולה מלא. שעות ספורות לאחר התקיפה בדאחייה, האיום האיראני התממש ואזעקות הופעלו באזור הצפון כתוצאה משיגורים מאיראן.

תקיפות חיל האוויר מהדאחייה // סוכנות הידיעות תסנים

כזכור, לפני כשבוע אמר שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, בראיון לערוץ הלבנוני "אל-מיאדין" כי איראן הודיעה לארה"ב ש"אם ביירות תותקף, לא נקבל זאת בשום אופן ובשום מצב". הוא הוסיף כי "מבחינתנו, פעולה כזו פירושה שהפסקת האש הופרה לחלוטין, וכוחותינו המזוינים יגיבו". בפוסט נוסף ברשת X הדגיש עראקצ'י כי הפסקת האש חלה "על כל החזיתות, כולל לבנון", וכי "הפרה בחזית אחת היא הפרה של הפסקת האש בכל החזיתות, כאשר ארה"ב וישראל אחראיות להשלכות".

יירוטים בשמי ישראל // שימוש לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות היוצרים

קאליבאף היה כאמור הבכיר מבין המגיבים באיראן עד כה. בפוסט שפרסם ברשת X כתב כי ארה"ב וישראל "אינן מחויבות להפסקת האש ואינן מאמינות בדיאלוג, ובאמצעות המצור הימי וההפרות של ההסכמים בנוגע ללבנון, הוכיחו שהן מבינות רק את שפת הכוח". לדבריו, "המצור הימי על העם האיראני והאור הירוק שנתנה היום ארה"ב למשטר הציוני, הופכים את הבסיסים והנכסים של אמריקה ושל המשטר באזור למטרות לגיטימיות".

"להביט בשמיים של השטחים הכבושים הלילה"

הדברים החריפים ביותר עד כה הגיעו מצדו של אבראהים רזאאי, דובר ועדת הביטחון הלאומי בפרלמנט האיראני המקורב לגורמים הניציים במשטר. רזאאי כתב בחשבון ה-X שלו כי איראן "תיתן תגובה נחרצת וכואבת לתקיפה הציונית בדאחייה", ואף קרא לעוקביו "להביט בשמיים של השטחים הכבושים הלילה".

מוחמד באקר קאליבאף. "לכוחות המזוינים של איראן יש חופש פעולה מלא", צילום: ללא

במקביל, ראש הרשות השופטת באיראן, ע'ולאם-חוסיין מוחסני אז'אי, פרסם גם הוא ברשת X כי "ההתנגדות של לבנון היא נשמתה של איראן". בפוסט נוסף שהעלה בהמשך הוסיף: "כעת, עם תוקפנותם של הציונים, השתכן על פני ביירות ענן של צער. עם ענן הצער הזה, החלו הלבבות בטהרן לרעוד. אנו עומדים לצד עם לבנון וההתנגדות שלו".

בתוך כך, פרשן ביטחוני בשידור הממלכתי האיראני אמר כי "מטה ח'אתם אל-אנביא ערוך למבצע 'הבטחת האמת 5', ולא ישאיר את התקיפות של הציונים ללא תגובה". ח'אתם אל-אנביא הוא מטה הפיקוד המאוחד של הכוחות המזוינים האיראנים, ומבצעי "הבטחת האמת" הם השם הרשמי שאיראן נותנת למבצעי הירי על ישראל, כאשר האחרון שבהם, "הבטחת האמת 4", הסתיים עם כניסת הפסקת האש לתוקף באפריל האחרון.

"הייתי רוצה לראות תקיפה יותר כירורגית"

גם יועץ המנהיג העליון של איראן, מוחמד מח'בר, התייחס להתפתחויות וכתב ברשת X כי "האויב, בהפצצת לבנון בזמן ביקור המתווך באיראן, הצית את שולחן המשא ומתן בפעם השלישית, וזעק בכך את ההפרה החוזרת ונשנית של הפסקת האש בכל הזירות". בהמשך דבריו הבהיר מח'בר: "אנו מדברים עם מפירי ההסכמים בשפת הכוח. ציר ההתנגדות הוא גוף אחד מאוחד, והם יקבלו בוודאות בשדה הקרב את המחיר הכבד והכואב של התוקפנות הזו".

"אנו מדברים עם מפירי ההסכמים בשפת הכוח". מבנה שהותקף על ידי חיל האוויר בדאחייה של ביירות, צילום: רשתות חברתיות

בראיון לרשת NBC שהוקלט ביום שישי ושודר היום, עוד לפני התקיפה בדאחייה, נשאל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אם הוא וראש הממשלה בנימין נתניהו נמצאים "באותו דף" לגבי לבנון. "כן", השיב טראמפ, "אנחנו מסתדרים טוב מאוד. היינו חברים טובים, אבל יש כמה דברים שאני חלוק עליו לגביהם. הייתי רוצה לראות את לבנון חיה חיים טובים יותר, והייתי רוצה לראות תקיפה יותר כירורגית של חיזבאללה. אני חושב שהיא צריכה להיות יותר כירורגית. אנחנו יכולים לעזור להם בזה, או שאנחנו יכולים להמליץ על סוריה. סוריה עושה עבודה ממש טובה ומסדרת את העניינים, יש להם מנהיג מאוד טוב".

כשנשאל אם הוא דורש מאיראן שלבנון תהיה חלק מהעסקה לטווח הקצר, השיב: "לא, לא. אני לא דורש. אני חושב שהם היו רוצים לראות את זה, אבל אני לא דורש".

"באותו דף". ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ, צילום: EPA

על רקע ההצהרות התקיפות המגיעות מטהרן, פיקוד מרכז של צבא ארה״ב (CENTCOM) פרסם הערב הודעה רשמית בחשבון ה-X שלו, בה הבהיר באופן חד-משמעי את מוכנות הכוחות האמריקנים במרחב וכתב בקצרנות: "כוחות ארה"ב ברחבי המזרח התיכון נשארים ערניים ומוכנים".

צה"ל נערך לירי בשעות הקרובות

במקביל להצהרות במזרח התיכון, בדובר צה"ל פרסמו הערב הודעה דרמטית ועדכנו כי בהמשך לתקיפה בביירות ובתום הערכת מצב מיוחדת, הצבא נערך באופן מפורש לאפשרות של ירי לעבר שטח מדינת ישראל בשעות הקרובות. בצבא הבהירו כי עיבו באופן נרחב את מרכיבי ההגנה האווירית והקרקעית, ונמצאים כעת במוכנות ובדריכות עליונה למגוון רחב של תרחישים הן בהגנה והן בהתקפה. הרמטכ"ל, רב-אלוף אייל זמיר, ומפקדי צה"ל השונים מבצעים בשעות אלו הערכות מצב שוטפות ועוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות.

מפת ההתרעות, צילום: פיקוד העורף

על רקע הדריכות המבצעית הגבוהה, הוחלט בפיקוד העורף על שינוי משמעותי בהנחיות ההתגוננות ומעבר למתכונת פעילות מצומצמת בכל רחבי הארץ. במסגרת המדיניות החדשה, חל איסור מוחלט על קיום פעילויות חינוכיות מכל סוג שהוא, ונקבעה הגבלת התקהלויות של עד 200 בני אדם בשטח פתוח ועד 500 בני אדם בתוך מבנה, וזאת בתנאי שקיימת גישה מיידית למרחב מוגן תקני בזמן קבלת התרעה. כמו כן, חופי הרחצה ברחבי הארץ נסגרו לחלוטין לציבור, ובמקומות העבודה תתאפשר פעילות שוטפת אך ורק במקומות שמהם ניתן להגיע למרחב מוגן תקני בזמן ההתגוננות.

המדיניות החדשה והמגבלות הללו נכנסות לתוקף החל מהערב, יום ראשון 7 ביוני 2026 בשעה 22:00, ויישארו בעינן עד ליום שני 8 ביוני 2026 בשעה 20:00. בצה"ל קוראים לציבור הרחב לגלות עירנות גבוהה, לנהוג באחריות ולהישמע להנחיות פיקוד העורף המתעדכנות מעת לעת, ומבהירים כי במידה ויחולו שינויים נוספים בהערכת המצב הציבור יעודכן בהתאם. לקבלת ההנחיות המלאות והמפורטות לפי יישובים ניתן להיכנס לקישור הבא של פורטל החירום הלאומי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר