חתונות המוניות ושיעורי נשק ברחוב: איראן מתכוננת למלחמה

לצד המתיחות הגוברת להתחדשות המלחמה, באיראן מקיימים טקסי ענק להעלאת המורל • ההמונים ברחובות נקראים לקדם את תרבות השאהידיות ולנקום את מותו של המנהיג

חתונה המונית ברחובות טהרן. צילום: EPA

בעוד האפשרות לחידוש המלחמה הולכת וגוברת, המשטר האיראני הולך ומגביר את הנוכחות המלחמתית ברחובות המדינה. לצד "שיעורי נשק" בטלוויזיה הממלכתית כחלק מהיערכות לפלישה אמריקנית, אתמול (שני) ערכו הרשויות חתונות המוניות ברחובות טהרן, כשהזוגות הגיעו לחופה על גבי ג'יפים ורודים חמושים במקלעים.

בטקס גדול בכיכר האימאם חוסיין בלב טהרן, נישאו בחתונה המונית 110 זוגות, לפי סוכנות מהר האיראנית, על במה מקושטת בלונים שניהל איש דת, ומעליהם ניצבה התמונה הענקית של המנהיג העליון מוג'תבא חמינאי. קהל של עוברי אורח, ורדים בידיהם, צפה בטקס, ששודר בשידור חי בטלוויזיה הממלכתית כדי להגביר את המורל בעורף.

הזוגות נרשמו לתוכנית ה"ג'אנפאדא" - מילולית, "הקרבת חיים" - קמפיין ההתגייסות ההמוני שאליו הצטרפו לדברי הרשויות מיליוני איראנים, ובהם יו"ר הפרלמנט מוחמד באקר קאליבאף והנשיא מסעוד פזשכיאן, בו נשבעו המצטרפים להילחם נגד ארה"ב. "המדינה אמנם במלחמה", אמרה אחת הכלות ל-AFP, לבושה שמלה לבנה, "אבל לצעירים יש זכות להינשא".

חתן אחד אמר כי שמח שהטקס חל ביום נישואי הנביא עלי, הקדוש לשיעים. "קיבלנו את ברכתו", אמר. "באנו גם כדי לחלוק שמחה עם האנשים ברחוב".

"לצעירים יש זכות להינשא". רכבים מכוסים בלונים ורודים ברחובות טהרן, צילום: Reuters

"לנקום את דמו של המנהיג"

במקביל, בטלוויזיה האיראנית נמשכו שידורי "שיעורי הנשק" הצבאיים באולפני החדשות, ומנחה נראה יורה על תמונות של הנשיא דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו, תוך שהוא מביע תקווה שדבר כזה יקרה במציאות, לפי ערוץ האופוזיציה האיראני "איראן אינטרנשיונל".

במקביל, דיווחה סוכנות AFP גם על הקמת דוכני אימון צבאיים ברחבי טהרן, שבהם מלמדות הרשויות את הציבור את יסודות השימוש בנשק. במרכז הבירה הדגים חייל ממשמרות המהפכה בפני קהל אזרחים כיצד לפרק ולהרכיב קלצ'ניקוב, תוך שימוש בלוחות הדרכה.

"המטרה היא לקדם את תרבות השאהידות ולנקום את דמו של המנהיג", אמר חייל משמרות המהפכה נאסר סאדג'י. "המענה מהאנשים, נשים וגברים כאחד, הוא יוצא דופן. זה לחלוטין מרצון", הוסיף.

"מחכים לקבל את הפקודה לצאת לשדה הקרב", צילום: AP

פאטמה חוסיין-כלנטר, עקרת בית בת 47 לבושה חיג'אב שחור, אמרה ל-AFP כי הגיעה לאימון מתוך רצון לנקום את מותו של חמינאי. "אנחנו מביאים את ילדינו והמתבגרים כדי שיראו את האימון הצבאי, וכשהמנהיג יתן את הפקודה - כולנו נצא לשדה הקרב", אמרה. הלחימה צריכה להימשך, הוסיפה, "עד שננקום את נקמתנו הצודקת על דמו של מנהיגנו היקר".

מהנאז, אם לשלושה בת 39, אמרה ל-AFP כי רכישת היכולת לירות הפכה להכרח בנסיבות הנוכחיות. "בנסיבות שארה״ב יצרה עבורנו, שבהן הם אינם חסים על נשים, ילדים, צעירים או זקנים - זוהי חובתנו האנושית ללמוד לפחות לירות ולעבוד עם נשק, כדי שאם יהיה צורך, נוכל להשתמש בו", אמרה.

מה שתואר כ"ייעוץ פסיכולוגי וסיוע רפואי" הוצב בסמוך לדוכני האימון, לצד עמדות תה ורמקולים ששידרו נאומים, קריאות קרב והספדים למפקדים שנהרגו, בעוד ילדים ומתבגרים מצטלמים לצד רובים מפורקים.

מאז פרוץ המלחמה ב-28 בפברואר, מקיים המשטר האיראני כמעט מדי יום עצרות תמיכה המוניות, במטרה להציג חזית של גיוס עממי רחב לצד המאבק הצבאי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר