ארוחת איפטר בין הריסות בעזה. צילום: AFP

מפתיע: הספר הישראלי שנמכר בעמאן, קהיר ודמשק

646 עותקים של ספר על שיקום עזה, שכתב עו"ד שרגא בירן, נרכשו בחודשים האחרונים בשש מדינות ערב • חרף סירובים מחברות הפצה, בזכות התעקשותו, הספר תורגם לערבית ועורר דיונים - אבל גם לא מעט ביקורת

מאות עותקים של ספר שכתב עו"ד ישראלי על שיקום עזה נמכרו בחודשים האחרונים בשש מדינות ערב - ירדן, מצרים, סוריה, ערב הסעודית, איחוד האמירויות ולבנון. כך נודע ל"ישראל היום".

עטיפת הספר של עו"ד בירן, בגרסתו הערבית,

מנתוני חברת ההפצה הירדנית Dar Ward, עולה כי 646 עותקים מהמהדורה הערבית של ספרו של עו"ד שרגא בירן, מייסד המכון לרפורמות מבניות, נרכשו על ידי יחידים, מוסדות, אוניברסיטאות ואנשי ציבור.

הספר "כאשר הנשר והדרקון מתאחדים: שותפות בינלאומית לשיקום עזה ולמאבק בטרור" פורסם בעברית לאחר טבח 7 באוקטובר. בירן מציע בו חזון לשיקום עזה והאזור באמצעות פיתוח כלכלי ושיתוף פעולה בין ארה"ב לסין - במקום כוח צבאי. לטענתו, עוני הוא השורש לטרור, ויש לעקרו באמצעות השקעות, תעסוקה ופיתוח תשתיות.

על רקע זה, בירן קורא לשתי המעצמות הגדולות ארה"ב וסין להוביל יחד מהלך עולמי למיגור הטרור הבינלאומי דרך שיקום, חינוך וכלכלה, ולא בדרך הנשק. 

"מקרה חריג במיוחד"

לאחר מאמצים ממושכים של המחבר, וחרף סירובים מצד כמה חברות הפצה, תורגם הספר לערבית והופץ במדינות ערב. בירדן הגיע גם למוסדות ואוניברסיטאות. במצרים גילו בו עניין אינטלקטואלים ופוליטיקאים, ובדמשק דווח כי עורר דיונים תרבותיים ופוליטיים - נתון חריג לנוכח זהות מחברו.

עו"ד שרגא בירן. לא חמק מביקורת, צילום: רז רוגובסקי

לצד העניין, הספר לא הצליח להתחמק מביקורת. הסופר הירדני ד"ר עומר אל־רדאד כתב כי פתרון כלכלי ללא הכרה בזכויות הפלסטיניות ובזכות להגדרה עצמית - ישאיר את מעגל האלימות סגור.

מנהל חברת ההפצה מוחמד א־שרקאווי אמר כי במהלך שנות עבודתם הם הפיצו מאות ספרים בעולם הערבי, "אך ספר של מחבר יהודי־ישראלי העוסק בעתיד עזה הוא מקרה חריג במיוחד - והעובדה שנרכש בכמה מדינות מעידה על עניין אמיתי בשיח חדש על עתיד אזורי".

תיעוד%3A העבודות של קטאר בלב עזה%2F%2F רשתות ערביות

עו"ד בירן עצמו ציין כי "העובדה שקוראים בעולם הערבי רוכשים ספר שנכתב בידי מחבר יהודי־ישראלי על עתיד עזה והאזור כולו היא הוכחה שגם בזמן מלחמה יש מי שבוחר לחפש פתרונות. עוני, ייאוש וקיצוניות לא יוכרעו רק בכוח, אלא גם באמצעות בנייה, השקעה ותקווה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...